Ungaria are chef de glume cu Bruxelles: A blocat active rusești în valoare de doar… 3.000 de euro

Uniunea Europeană a blocat active în valoare de 14,5 miliarde de euro ale unor personalităţi ruse în cadrul sancţiunilor adoptate ca răspuns la războiul din Ucraina, dar mai multe ţări, printre care Ungaria, nu au contribuit la acest efort, a afirmat comisarul european pentru Justiţie, Didier Reynders, transmite AFP.

„Trebuie să facem o presiune foarte puternică asupra Ungariei, deoarece putem presupune că legăturile (sale) foarte strânse cu Rusia o împiedică să acţioneze”, a declarat Didier Reynders într-un interviu acordat postului de televiziune LCI. Ungaria a blocat „cu puţin peste 3.000 de euro” active ruseşti, a precizat el.

Premierul naţionalist Viktor Orban a întreţinut în ultimii ani legături strânse cu preşedintele rus Vladimir Putin şi această colaborare a fost menţinută în ciuda invaziei ruse a Ucrainei.

Budapesta a anunţat astfel, la sfârşitul lui august, un acord cu gigantul rus Gazprom pentru a primi livrări suplimentare, într-un moment în care alte ţări europene se confruntă cu o reducere bruscă a cantităţilor furnizate. Guvernul ungar cooperează şi cu conglomeratul rus Rosatom pentru construcţia a două noi reactoare nucleare, scrie agerpres.ro. Disputele dintre Bruxelles şi Budapesta s-au înmulţit în ultimele luni.

Comisia Europeană este îngrijorată în special de corupţia care ameninţă corecta utilizare a fondurilor europene în ţară. A ameninţat chiar că va priva Ungaria de 7,5 miliarde de euro finanţare dacă reformele promise de guvernul ungar nu vor fi implementate rapid.

Cele 14,5 miliarde de euro de active ruseşti blocate de Europa sunt „deja semnificative”, dar, din această sumă, „90% sunt realizate de 6 state membre”, a explicat comisarul, recunoscând că mai este „mult de lucru cu alte (state) care fie nu au blocat nimic, fie nu au comunicat nimic”.

Printre cele mai active 6 ţări, Franţa a îngheţat „cu puţin peste un miliard de euro” în active, iar Belgia 3,5 miliarde de euro. Printre „elevii buni” se numără şi Germania, Luxemburgul, Irlanda şi Austria, potrivit lui Didier Reynders.

„Continuăm să lucrăm pentru a cere tuturor statelor membre să pună în aplicare aceleaşi instrumente pentru a ajunge la active, nu doar la conturi bancare, iahturi, reşedinţe, ci la toate activele”, a subliniat comisarul european, evocând dificultatea de a avea acces la criptomonede şi opere de artă digitale.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *