Un nou val de SCUMPIRI: De la frizerii și până la construcții. Preţul uleiului creşte cu încă 50% din cauza secetei

Scumpirile vor continua și în perioada următoare, arată datele Institutului Național de Statistică, în condițiile în care între 25-53% dintre firmele din construcții, servicii și comerț cu amănuntul vor ridica prețurile, transmite Digi24.ro. Motivele ar fi atât modificările din Codul Fiscal, cât și avertizările agricultorilor, potrivit cărora din toamnă unele produsele vor fi mai scumpe din cauza secetei. „Păi dacă gazul a crescut, energia electrică a crescut. Și majoritatea furnizorilor au scumpit între 5 și 15%”, spune managerul unei frizerii din Capitală. Oamenii spun că abia fac fața actualelor scumpiri și că sunt nevoiți să se rezume în a-și cumpăra doar strictul necesar.

– Pe ce pui mâna, totul s-a scumpit.
– Le ducem și pe astea destul de greu.

– Sunteți pregătită pentru noi scumpiri?
– Cred ca nimeni nu e pregatit, nimănui nu îi convine, dar nu avem ce face. Trebuie să strângem puțin cureaua.

– Mai reducem la concedii, mai reducem la alte plăceri, ne rezumăm strict la necesar.

Potrivit Institutului Național de Statistică, peste 50% dintre managerii din comerțul cu amănuntul spun că vor crește prețurile în următoarele 3 luni, ca urmare a modificărilor făcute în Codul Fiscal, dar și a majorărilor pe care vor să le facă producătorii care au culturile afectate de secetă. Scumpiri sunt la alimente, dar și în zona de servicii.

– Dacă acum o săptămână aveam tomatele la 1,5 lei, la maxim 2,5 lei la producători și în piețele angro, acum tomata la producător este de la 3,5 lei la 4,5 lei. La tarabe se regăsește de la 7 la 10 lei.
– Cred că acesta va fi prețul pentru următoarele 2-4 săptămâni

Cei din zona de servicii au de gând să mărească nota de plată. De exemplu, la un salon din Capitală, administratorul este nevoit să majoreze prețurile cu 10% din cauza costurilor cu care se confruntă.

Ramon Hurjui – administrator salon: Vor ajunge de la 80 de lei la 88-90 de lei. Păi dacă gazul a crescut, energia electrică a crescut și toate cele… Și pe partea de produse s-au făcut deja scumpiri, majoritatea furnizorilor au scumpit între 5 și 15%

După ce materialele de construcție au suferit majorări de preț pe bandă rulantă anul trecut, acum se va scumpi și manopera. Mai bine de 50% dintre companii vor să mărească prețul din cauza noilor măsuri fiscale care vor intra în vigoare de la 1 august. În România, inflația a ajuns la 15,1% în luna iunie, iar Banca Națională Română estimeaza o scadere a inflației sub 2 cifre abia în primul trimestru al anului 2023.

Producţia de floarea-soarelui a fost înjumătăţită faţă de anul trecut din cauza secetei. Agricultorii estimează că vor recolta cu un milion de tone de cereale mai puţin faţă de anul trecut. Iar o producţie mai mică vine la pachet cu preţuri din ce în ce mai mari la ulei. Fermierul Bogdan Soare a recoltat, în 2021, de pe cele 350 de hectare cultivate cu floarea-soarelui în jur de 1.500 de tone. Anul acesta, însă, speră să recolteze măcar cantitatea necesară pentru supravieţuire – două tone pe hectar, adică vreo 700 de tone, mai puţin de jumătate faţă de 2021.

Sperăm ca la floarea-soarelui să recoltăm undeva la o tonă jumătate, două tone pe hectar. Asta că sunt eu optimist. Mi-am făcut planul că la două tone pe hectar supravieţuiesc. Anul trecut a fost dublu„, a spus Bogdan Soare pentru Observator.

La nivelul ţării, 1,3 milioane de hectare sunt cultivate cu floarea-soarelui. Cea mai mare suprafaţă e afectată de seceta severă.

Vedem cum calatidiul se strânge, seminţele vor fi seci, iar într-un final calatidiul va avea dimensiunea unei margarete, ca să ne exprimăm şi grafic. Sunt zone întregi din România unde nu este dezvoltată floarea-soarelui, este până la genunchi”, a explicat Cezar Gheorghe, expert în comerţul cu cereale.

Se estimează că, în acest an, recolta de floarea-soarelui va fi de 2,2 milioane de tone de seminţe. Iniţial, specialiştii făcuseră o estimare mai optimistă, de 3,6 milioane de tone de seminţe. Concret, este vorba despre o scădere cu aproximativ 50% comparativ cu recolta de anul trecut. În 2021, recolta la floarea-soarelui a fost de 3,3 milioane de tone. Din toată producţia, în jur de 800.000 de tone vor merge către export, în Franţa, Spania, Bulgaria sau Ungaria.

Faţă de consumul pe care îl avem noi de ulei, producem destul. Dar vedem ce rămâne în ţară, cine procesează, ce cantităţi cumpără procesatorul. Că altfel pleacă în port şi el va trebui s-o aducă înapoi cândva, pe alt preţ. La finalul zilei, uleiul de la raft va fi mai scump„, crede Bogdan Soare.

Uleiul este deja pe primul loc în topul scumpirilor. În 2020, un litru de ulei costa sub 4 lei. Un an mai târziu, ajunsese la 5 lei, iar la începutul acestui an a ajuns să coste 8 lei.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.