UE: „Exportul de cereale din Ucraina prin Bulgaria și România NU este suficient!”

Exportul de cereale prin Bulgaria și România din Ucraina este insuficient, astfel că UE speră să ajungă săptămâna aceasta la Istanbul la un acord între Ucraina și Rusia cu privire la „problema cerealelor“. Acest lucru a fost declarat luni de șeful serviciului de politică externă al UE, Josep Borrell, la sosirea la reuniunea miniștrilor de externe ai UE.

Facem tot ce putem pentru a exporta cereale prin linii de solidaritate prin Bulgaria și România, dar acest lucru nu este suficient, așa că sper la un acord în această săptămână pentru a debloca Odessa și alte porturi ucrainene”, a spus el. „Viețile a mii, nu zeci de mii de oameni depind de ea. Nu este vorba despre câștiguri diplomatice, este o chestiune de viață și de moarte“, a punctat oficialul UE, citat de TASS.

Pe 15 iulie, reprezentantul oficial al Ministerului rus al Apărării, generalul-locotenent Igor Konașenkov, a declarat că participanții la întâlnirea privind „problema cerealelor” din Turcia susțin în principal propunerile Rusiei, în viitorul apropiat urmând ca lucrările privind formarea documentului final al „Inițiativei Mării Negre” să fie finalizate. El a reamintit că, pe 13 iulie, la Istanbul au avut loc consultări cvadripartite între reprezentanții ONU, Rusiei, Turciei și Ucrainei privind deblocarea porturilor ucrainene pentru exportul de produse agricole.

Ministrul turc al apărării, Hulusi Akar, a declarat după întâlnire că se așteaptă ca un document final privind această chestiune să fie semnat după 18 iulie. În conformitate cu aranjamentele tehnice la care s-a ajuns la reuniunea de la Istanbul, procesul de tranziție al coridorului de cereale va fi coordonat de către Organizația Națiunilor Unite. Reprezentanții celor trei țări vor fi prezenți în porturile din care vor fi exportate cerealele și vor monitoriza procesul de transport direct de la plecarea navelor din porturile ucrainene până la intrarea acestora în Istanbul. Ziarul turc Yeni Șafak a dezvăluit că în timpul reuniunii de la Istanbul au fost încheiate acorduri privind deminarea porturilor ucrainene. Ucraina va fi responsabilă de acest lucru și va stabili traseul navelor care transportă cereale.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *