Ucrainenii încep să admită că Limba moldovenească nu există

Liceul din Borisăuca din regiunea Odesa, Ucraina, unde studiază minoritățile naționale românești va trece oficial, de la 1 septembrie, la predarea orelor în limba română, fapt ce va elimina din programa de învățământ sintagma de „limba moldovenească”. Anunțul a fost făcut de către Asociația „Basarabia” românilor din regiunea Odesa, transmite MOLDPRES.

Conform unui „Memoriu” emis de Asociație, decizia de predare bilingvă în cadrul liceului, cu indicarea expres „în limba maternă a minorității naționale – limba română” a fost luată de colectivul pedagogic al instituției de învățământ din satul Borisăuca la 25 mai curent, când s-a aprobat Planul de învățământ pentru anul școlar 2023-2024. Planul a fost publicat recent pe pagina oficială a Liceului Borisăuca din Odesa, se precizează în Memoriul emis de Asociația „Basarabia” românilor din regiunea Odesa.

În contextul dat, Asociația a venit cu un îndemn către cadrele didactice, reunite în ședințele anuale ale colectivelor pedagogice „să ia atitudine față de această decizie” și să „inițieze procedurile necesare privind trecerea claselor cu predare în așa-zisa limbă „moldovenească” la studiul după Programa pentru instituțiile școlare cu predare în limba română, aprobată de Ministerul Educației și Științei din Ucraina”.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *