Trump a preluat controlul asupra Departamentului Justiției și se răzbună: A concediat echipa care a iniţiat împotriva lui acţiuni penale

Preşedintele american Donald Trump a concediat luni mai mult de zece jurişti din Departamentul Justiţiei care au iniţiat împotriva lui două acţiuni penale, în contextul în care republicanii iau măsuri pentru a-şi creşte controlul asupra acestui departament, a indicat un oficial, relatează Reuters şi AFP, potrivit Agerpres. S-a decis concedierea lor după ce ministrul interimar al justiţiei, James McHenry, a conchis că aceştia „nu pot fi consideraţi de încredere pentru implementarea agendei preşedintelui din cauza rolului lor semnificativ în punerea sub acuzare a preşedintelui”, a explicat un oficial din minister.
Cei concediaţi au lucrat cu procurorul special Jack Smith, care a supervizat două anchete federale împotriva lui Donald Trump la care departamentul a renunţat după victoria acestuia în alegerile din noiembrie. Smith a demisionat mai devreme în ianuarie. Tot luni, procurorul federal din Washington Ed Martin, numit de Trump, a lansat o analiză internă asupra folosirii acuzaţiei de „obstrucţionare a justiţiei” în urmărirea participanţilor la asaltul din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu.
Administraţia Trump a mutat deja pe alte posturi circa 20 de oficiali din Departamentul Justiţiei, între care principalul responsabil cu etica, Bradley Weinsheimer, şi fostul şef al secţiunii pentru corupţia publică, Corey Amundson.
Trump a început revoluția în SUA: A semnat ordinele care anulează tot planul Biden
Președintele Donald Trump a semnat peste 300 de ordine executive în prima săptămână a celui de-al doilea mandat, conform declarațiilor purtătoarei de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt. Prin aceste decizii, Trump își respectă promisiunile din campanie, revenind asupra unor politici din era Biden și consolidând agenda sa „Make America Great Again” (MAGA). Cu toate acestea, numeroase dintre aceste măsuri se vor confrunta cu provocări legale, potrivit axios.com.
Una dintre prioritățile administrației Trump este reducerea imigrației ilegale la frontiera sudică. Președintele a declarat o urgență națională la granița cu Mexicul, ordonând desfășurarea trupelor, inclusiv a Gărzii Naționale, pentru a intensifica securitatea. De asemenea, a desemnat mai multe carteluri internaționale, inclusiv Tren de Aragua și MS-13, drept organizații teroriste.
Trump a suspendat reinstalările în cadrul Programului de admitere a refugiaților din SUA și a anulat programele de eliberare condiționată pentru migranții din Cuba, Haiti, Nicaragua și Venezuela. În plus, a reinstaurat politica „Rămâneți în Mexic”, prin care solicitanții de azil trebuie să aștepte în afara SUA până la soluționarea cazurilor lor.
O decizie controversată este încercarea de a pune capăt cetățeniei prin naștere pentru copiii imigranților fără documente. Trump a ordonat agențiilor să nu mai recunoască drept cetățeni copiii născuți din mame fără statut legal în SUA, o măsură care se va confrunta cu contestații juridice.
Într-o altă mișcare semnificativă, Trump a declarat o „urgență energetică națională”, accelerând exploatarea resurselor naturale și reducând reglementările privind forajul. Printre ordinele sale, se numără eliminarea protecțiilor pentru zonele de coastă din Alaska și suspendarea închirierii terenurilor pentru proiecte de energie eoliană offshore.
În plus, Trump a anunțat retragerea SUA din Acordul de la Paris privind schimbările climatice, inversând decizia administrației Biden de a reintra în acest pact global. De asemenea, a anulat obiectivele privind tranziția la energie curată, inclusiv planurile pentru creșterea vânzărilor de vehicule electrice.
Trump a emis mai multe ordine care vizează inițiativele guvernamentale privind diversitatea, echitatea și incluziunea (DEI), eliminând politicile care promovau protecția împotriva discriminării pe bază de orientare sexuală și identitate de gen. De asemenea, a semnat un ordin prin care „recunoaște doar două sexe, masculin și feminin”, impunând această definiție în documentele oficiale. A anulat o măsură adoptată în era Biden care permitea persoanelor transgender să servească în armata SUA și a cerut Administrației Federale a Aviației să revină la un sistem de angajare „bazat pe merit”.
Administrația Trump a ordonat tuturor angajaților federali să revină cu normă întreagă la birou, eliminând flexibilitatea muncii la distanță. Totodată, a instituit o înghețare a angajărilor guvernamentale, cu excepția celor din domeniul securității naționale și al aplicării legii privind imigrația.
Un alt ordin controversat este reinstaurarea Programului F, care permite administrației să concedieze mai ușor funcționarii publici considerați neloiali. Această măsură ar putea priva mii de angajați federali de protecția locului de muncă. Multe dintre ordinele executive ale lui Trump vor fi contestate în instanță, mai ales cele legate de imigrație, mediu și drepturi civile. De asemenea, retragerea din Acordul de la Paris și noile restricții pentru refugiați au atras critici internaționale.
Pe plan intern, democrații și activiștii pentru drepturile omului au anunțat că vor acționa împotriva politicilor considerate discriminatorii. Cu toate acestea, baza electorală a lui Trump susține direcția adoptată de administrație, considerând că măsurile luate vor contribui la „recuperarea Americii”.