Trei constănțeni au descoperit un vas ceramic plin cu monede romane din secolul al III-lea – VIDEO

Trei bărbați au descoperit un vas ceramic cu monede antice din secolul al III-lea, în localitatea Ciobăniţa din judeţul Constanţa. Vasul conținea aproximativ 350 de monede romane îngropate de aproape 1800 de ani. Bărbatul care a scos la lumină comoara arheologică este șofer profesionist, însă deține un detector de metale și își umple timpul liber cu căutatul de comori.

Eram cu doi prieteni și am ieșit în teren să ne relaxăm pe un islaz. Obişnuim să ne relaxăm aşa și detectăm tuburi de cartușe, cuie. Azi am avut și un semnal mai bunicel, am săpat și am găsit o olicică cu monede romane. Am anunțat autoritățile. E prima oară când descopăr așa ceva, dar îmi place să mă relaxez. Am anunțat toate autoritățile. Vă dați seama că iniţial nu am știut ce este. Am crezut că e piatră. După ce am văzut că este o monedă, două, trei, am realizat că este o olicică. Muncim mult și asta facem ca hobby”, a declarat Ionuţ Chicheluş, bărbatul care a descoperit vasul plin cu monede romane.

Bărbații au anunțat imediat autoritățile, iar la fața locului s-au deplasat polițiștii, dar și specialiștii de la Muzeul de Istorie și Arheologie. Din examinarea preliminară efectuată la fața locului a reieșit faptul că vasul este de proveniență getică (secolul al III-lea d.Hr.), iar monedele sunt de proveniență romană (secolul al III-lea d.Hr.). Artefactele au fost preluate de Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, unde urmează să fie expertizate.

Jandarm constănțean, coautor la o descoperire

În după-amiaza zilei de 20.01.2023, plutonier adjutant Bobîrnac George, jandarm în cadrul Inspectoratului Județean Constanța a fost sunat de către cumnatul său, care l-a anunțat că a descoperit ceva important în zona satului Ciobănița, județul  Constanța, în spatele carierei de piatră. Cei doi sunt pasionați de arheologie și istorie, făcând frecvent împreună prospecțiuni arheologice, ambii fiind autorizați în acest sens de către Serviciul Investigații Criminale din cadrul poliţiei. Până în acest moment cei doi au mai descoperit doar mici obiecte istorice, monede, brățări, inele, care au fost toate predate autorităților.

De data aceasta Bobîrnac George și-a dat seama că este vorba despre ceva important, fiind vorba despre un vas de lut plin cu monede. I-a spus cumnatului său să nu mai sape în jurul vasului pentru a nu-l deteriora. Cunoscând foarte bine legislația în domeniu, Bobîrnac a încercat să contacteze autoritățile, dar nu a răspuns nimeni. După mai multe încercări nereușite a apelat, la ora 16.13, numărul unic de urgențe 112, specificând că nu este o urgenta dar dorește să ia legătura cu poliția Mereni, deoarece au descoperit ceva important. Doamna de la dispecerat i-a făcut legătura cu poliția Constanța, care ulterior i-a făcut legătura cu poliția din localitatea Topraisar.

La fața locului s-au prezentat un echipaj de la Poliția Topraisar, un echipaj de la Serviciul Investigații Criminale, un echipaj de la Poliția Patrimoniu și 2 lucrători de la Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța. Specialiștii au sigilat vasul, care a fost identificat ca fiind de proveniență getică, din secolul III D.C. (în vas, la suprafață au fost identificate monede romane din anul 270) într-un sac de hârtie și l-au transportat la Muzeul de Istorie și Arheologie Constanța, urmând ca miercuri, 25.01.2023, să fie inventariat și să se întocmească procesul verbal cu obiectele din interior.

În urma cercetărilor efectuate de către polițiști s-a stabilit faptul că bărbații care au făcut descoperirea sunt deținători de detectoare de metale autorizați, iar zona unde a fost făcută descoperirea nu este înregistrată ca fiind sit arheologic în Lista Monumentelor Istorice și nici în Repertoriul Arheologic Național, fiind incidente prevederile art. 2, alin. 1, lit. g) și ale art. 10 din O.G. 43/2000 Rep. privind regimul descoperirilor arheologice întâmplătoare. Bobîrnac George a documentat toate momentele descoperirii vasului, fiind cel care și-a dat seama de importanța descoperirii și cel care s-a asigurat că este urmat procesul legal pentru o asemenea descoperire.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *