TikTok dă în judecată guvernul SUA, pentru că interzicerea platformei video „încalcă primul amendament al Constituţiei americane”

TikTok dă în judecată guvernul Statelor Unite în efortul de a opri aplicarea unui proiect de lege adoptat în aprilie care urmăreşte să-l oblige pe proprietarul chinez al aplicaţiei de video să o vândă, în caz contrar urmând să fie interzisă, transmite CNBC. Procesul, depus marţi la Curtea de Apel din SUA pentru Circuitul D.C., susţine că proiectul de lege, Legea privind protecţia americanilor împotriva aplicaţiilor controlate de adversari străini, încalcă protecţiile constituţionale ale libertăţii de exprimare. Procesul numeşte legea „o încălcare fără precedent” a Primului Amendament.

Pentru prima dată în istorie, Congresul a adoptat o lege care supune o singură platformă de exprimare unei interdicţii permanente la nivel naţional”, a scris TikTok în plângere, „şi că interzice fiecărui american să participe la o comunitate online unică cu mai mult de 1 miliard de oameni în întreaga lume.”

Compania susţine că invocarea preocupărilor de securitate naţională nu este un motiv suficient pentru restricţionarea libertăţii de exprimare şi că sarcina revine guvernului federal să dovedească că această restricţie este justificată. Nu a îndeplinit această sarcină, se arată în plângere.

Procesul, care era aşteptat de când preşedintele Joe Biden a semnat proiectul de lege luna trecută, urmează să prelungească un termen deja lung pentru o potenţială interzicere sau vânzare a aplicaţiei.

ByteDance, proprietarul chinez al TikTok, a avut deja la dispozişie mai mult de un an pentru a face o mişcare. Acum, procedurile legale vor întrerupe acest termen, ceea ce înseamnă că ar putea trece ani înainte ca interdicţia să intre în vigoare.

Plângerea afirmă că Congresul nu a oferit nicio dovadă care să sugereze că TikTok prezintă tipuri de riscuri pentru securitatea datelor sau propagandă străină care „ar putea justifica” legea şi nu a reuşit să demonstreze că aplicaţia prezintă vreun prejudiciu specific în aceste domenii.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *