Termoenergetica, despre centralele de apartament: „NU se interzic cele deja montate”

Claudiu Crețu, directorul general Termoenergetica, a explicat pentru B1TV faptul că propunerile privind interzicerea centralelor termice de apartament se vor referi la cele care urmează să fie instalate, nu și la cele care sunt deja în casele românilor:

„Nu se vor mai permite instalarea unor centrale noi. Nu se vor interzice centralele deja montate. UE merge pe drumul decarbonării, electrificării, unui mediu cât mai curat. Sistemele centralizate în care pot fi energii cât mai verzi, evident că sunt soluția corectă pentru marile aglomerări urbane. În momentul în care ai cât mai puține coșuri de fum într-un oraș aerul pe care îl respirăm este unul cât mai curat. Din punctul meu de vedere chiar dacă suntem într-un decalaj față de Europa civilizată, față de Europa de Vest, drumul este corect și noi suntem în UE, deci suntem în marele film european, dar cu întârziere. Se fac și se vor face investiții în conducte să nu mai avem aceste pierderi și avarii. Peste o lună două, odată cu venirea primăverii vor începe șantierele pe fonduri europene inclusiv în București. URE finanțează sistemele centralizate. Analizăm posibilitatea în viitor de a introduce energie geotermală. Avem această resursă în nordul Bucureștiului. Este important ca pe viitor să ne gândim foarte atent la aerul pe care îl respirăm.”

Directorul Termoenergetica a recunoscut că nu știe dacă Bucureștiul va fi pregătit în viitorul apropiat pentru o astfeld e măsură, dar că acesta va fi trendul pentru statele din UE:

Nu știu dacă anul 2026 este anul în care Bucureștiul este gata. Trendul pe care mergem este acesta. S-au dezvoltat soluțiile electrice, pompele de căldură. Pot fi soluții verzi”.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *