Taxele și impozitele pentru 2025, adoptate în Consiliul Local Constanța. Răsăuțeanu (PSD) a obținut reduceri și scutiri pentru pensionari, persoanele cu handicap și copiii cu dizabilități – DOCUMENTE

Consilierii locali municipali s-au reunit astăzi în ședința ordinară pentru luna septembrie. Pe ordinea de zi au figurat și cele mai contestate proiecte de hotărâre din ultima perioadă din oraș, respectiv cel privind „stabilirea impozitelor și taxelor la nivelul municipiului Constanța în anul 2025” și cel referitor la „aprobarea Regulamentului de instituire și administrare a taxei de salubrizare, precum și stabilirea taxei de salubrizare pentru utilizatorii serviciului de salubrizare”.

Au fost dezbateri politice intense, o serie de amendamente depuse de USR și PSD și, în final, proiectele au fost adoptate. Înainte de vot, viceprimarul Constanței, Ionuț Rusu, a anunțat faptul că „taxa pentru utilizare temporară a domeniului public sau privat” a fost abrogată, până la operaționalizarea ADI Transport:

„Taxa pentru utilizare temporară a domeniului public sau privat a fost introdusă  în proiectul taxelor și impozitelor care a fost în dezbatere publică. Scopul dezbaterii publice este tocmai acesta: de a asculta punctele de vedere și de a prelua din ideile bune care reies din ele. Așadar, această taxă, de utilizare temporară, nu va mai fi introdusă până când va fi operațional ADI Transport. Întregul scop al acestei taxe este pentru descurajarea suprapopulării auto a municipiului Constanța și reducerea poluării, dar nu putem face acesta lucru până când vom oferi o alternativă, iar ADI Transport este exact alternativa pe care vrem să o oferim”, a spus Rusu.

Cele ale USR referitoare la taxele pentru parcare, impozitele pe clădiri sau reducerea impozitelor cu 95% pentru autoturismele hibrid, unde s-au înregistrat doar 6 voturi pentru, 19 abțineri și unul împotrivă:

„Noi ne bucurăm că în urma dezbaterii publice pot veni idei foarte bune, singura propunere luată în calcul a fost propunerea noastră, anume cea de reducere cu 20% a impozitului pentru persoanele donatoare de sânge de trei ori într-un an. Am văzut că și colegii de la PSD au un amendament în acest sens, de mărire de la 20 la 30% și vom susține fără dar și poate, este o inițiativă foarte bună. (…) Din păcate, nu au fost luate în calcul decât foarte puține propuneri, una sau două. Ce nu s-a luat în calcul: creșterea taxei pentru parcare rezidențială de la 255 de lei la 600 de lei, nejustificată. Domnul primar nu a avut argumente pentru creșterea acestei taxe, în afara faptului că la Năvodari se plătesc 1.200 de lei/an, lucru fals, abia ajunge la 900 și ceva de lei, doar pentru zona de pe malul mării. Noi propunem doar creșterea cu rata inflației și avem un amendament în acest sens, de la 255 de lei la 282 de lei”, a spus liderul de grup al consilierilor USR, Florin Cocargeanu.

Au fost admise însă amendamentele PSD, unde liderul de grup Costin Răsăuțeanu s-a dezlănțuit cu o multitudine de scutiri pentru mai multe categorii de persoane defavorizate, incluzând și donatorii de sânge – în spiritul motivării acestui act social, ca impulsionare pentru Centrul Regional de Transfuzii:

 „Grupul PSD dorește acordarea de scutiri de la plata taxelor pentru anumite categorii, iar primul amendament este susținut în acest sens, anume introducerea ca scutire de la plata taxelor speciale a reprezentanților legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat și a minorilor încadrați în gradul 1 de invaliditate. De asemenea, ținând cont de propunerea care vizează creșterea taxei pentru rezervarea unui loc de parcare, considerăm că în condițiile în care 15,3% din locuitorii din România sunt expuși riscului de sărăcie, inflația ridicată în ultimii ani, cred că se justifică o reducere a acestei taxe. La proiectul privind stabilirea impozitelor la nivelul municipiului, cred că toți suntem conștienți de acest lucru, din păcate prea puțină lume se duce sau are cumva inițiativa de a dona sânge, au fost foarte multe probleme la Centrul Regional de Transfuzii, cred că se puteau salva mai multe vieți, iar în acest sens cred că acordarea unei reduceri de 30% din valoarea impozitelor pe clădiri și terenuri vom reuși să impulsionăm un număr cât mai mare de cetățeni să doneze sânge, pentru a salva cât mai multe vieți. Cred că putem susține aceste amendamente”, a spus Răsăuțeanu.

Vorbim despre reducerea impozitului pe terenul aferent domiciliului cu 30% pentru trei donări de sânge, dar și de scutirea plății taxei de parcare pentru reprezentanții legali ai celor cu handicap grav sau accentuat și a minorilor încadrați în gradul 1 de invaliditate. Ambele amendamente au fost admise cu 25 de voturi pentru.

Proiectul integral privind „stabilirea impozitelor și taxelor la nivelul municipiului Constanța în anul 2025” a fost adoptat cu 18 voturi pentru, 7 împotrivă și o abținere.

În ceea ce privește proiectul taxei de salubrizare, s-a repetat scenariul: USR-iștilor nu li s-a admis nici un amendament, în schimb au fost adoptate cele depuse de PSD:

„Amendamentul nostru vizează reducerea acestei taxe în spiritul sprijinirii unor categorii defavorizate ale populației, în special pentru seniori, familiile cu mulți copii sau persoanele cu dizabilități. Astfel, propunem un suport financiar redus din bugetul local dar mare pentru beneficiari. Există OUG în acest sens care ne permite sprijinul și suportul financiar pe care noi dorim să îl oferim, anume să inserăm un nou articol prin care ne dorim ca lunar să oferim un ajutor reprezentând 50% din valoarea taxei de salubrizare în vederea plății acestui serviciu pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat și reprezentanții legali ai acestora, pensionari, fiecare copil începând cu al treilea cu vârsta de maxim 14 ani, care au media veniturilor sub salariul minim lunar. Toate aceste categorii trebuie să se încadreze în aceste venituri. Al doilea amendament face referire la inserarea a prevederilor din Codul Fiscal care face referire la scutiri de plată de la taxele speciale pentru anumite categorii de persoane și aici ne dorim scutirea pentru veteranii de război, văduvele, persoanele fizice din decretul 118, instituțiile din subordinea Ministerului Educației – aici intră și instituțiile subordonate Ministerului Tineretului și Sportului, mai intră și organizații care oferă servicii sociale gratuite care oferă găzduire, îngrijire socială, medicală, activități de recuperare, reabilitare, inserție pentru copii, familii vârstnice și reprezentanții legali ș.a.m.d.”, a mai spus Răsăuțeanu.

Și acestea au fost adoptate, iar proiectul integral a fost adoptat cu 19 voturi pentru și 7 împotrivă.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *