Tarifele facturilor la energie se vor schimba de la 1 ianuarie. Plata s-ar putea face… în rate

Ordonanța de urgență cu privire la energie a suferit în ultima săptămână noi modificări care vor aduce facilități pentru consumatori. Guvernul are datoria ca până la 1 ianuarie 2023 să finalizeze detaliile în privința noilor modificări ale Ordonanței de urgență cu privire la energie, pe o perioadă de cel puțin un an. Dacă firma de electricitate nu a trimis facturile timp de trei luni, românii ar putea să plătească facturile în rate la energie electrică, aceasta fiind una dintre cele mai importante modificări pe care Camera Deputaților vrea să o treacă.

Ordonanța de urgență a suferit noi îmbunătățiri, aceasta prevede ca spitalele, instituțiile publice și transportul public să aibă un preț la energie electrică de un leu, măsură ce nu era trecută în vechea ordonanță, potrivit antena3.ro. Și pentru familiile monoparentale a fost prevăzut un preț redus la factura la electricitate, pe kilowatt, dar și pentru familiile cu trei sau mai mulți copii care sunt într-o formă de învățământ. Începând cu data de 1 ianuarie 2023, va dispărea raportarea la consumul de anul trecut  în funcție de care se face și plafonarea, pentru calculul facturilor la energie electrică. Românii vor trebui să citească indexul și vor transmite codul în fiecare lună, factura urmând să fie calculată. Familiile care au trei copii înscriși într-o formă de învățământ ar putea să plătească un preț mai mic pe kilowatt. Cei care au acasă echipamente medicale pentru tratamente sau pentru familiiile cu trei copii minorim plafonul este de 0,68 lei pe kW, indifernt de consum.

Directorul executiv al Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din românia, Ion Lungu, spune că nu deține informații referitoare la familiile cu trei copii introduse în schema de compensare.

„Ar fi absurd să avem asemenea date despre componența familiei. Când au avut în vedere aceste modificări privind aceste categorii de consumatori, ar fi trebuit să aibă în vedere și o modalitate de a fi transmise informațiile necesare la furnizorii care trebuie să modifice sistemele de calcul și să introducă aceste noi categorii. În relația directă cu consumatorul, furnizorii vor fi din nou puși în situații neplăcute, nu au nicio vină pentru aceste noi amendamente. După ce vor fi definitivate și propunerile la nivel european, sigur vor fi și alte modificări. E puțin haos acum”, a declarat Ion Lungu, la Digi24.

Ce tarife vir exista la energie electrică de la 1 ianuarie

  • –0,68 de lei/KWh pentru un consum mai mic de 100 KWh/lună;
  • 0,80 de lei/KWh pentru un consum între 100 KWh și 255KWh/lună;
  • 1,3 lei/KWh – preț fix maxim pentru un consum care depășeste 255KWh/lună și pentru industria mare/marii consumatori;
  • 1 leu/kWh pentru IMM.
DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *