Talibanism politic al USR în Consiliul Local Constanța: Chițac i-a invitat să PLECE de la guvernarea locală! Stelian Ion a refuzat

| |
chitac

A fost un adevărat circ astăzi în ședința ordinară pentru luna martie a Consiliului Local Municipal Constanța. Se anticipa de altfel de câteva zile o nouă ciocnire între primarul Vergil Chițac și USR Constanța. De altfel, înaintea ședinței de la ora 14:00, cei de la USR au organizat o conferință de presă. Evenimentul USR a fost menit să stopeze vânzarea unei bucăți de plajă lui Ion Dumitrache, președintele organizației municipale a PSD. Și în cadrul ședinței precedente a Consiliului Local a fost scandal mare pe acest subiect.

Astfel, primarul Chițac și USR s-au tamponat violent pe proiectul de hotărâre „nr. 120/2023 privind aprobarea vânzării prin licitație publică, a caietului de sarcini, a fișei de date a procedurii, precum și a raportului de evaluare ce stabilește prețul minim de pornire a vânzării terenului în suprafață de 854 mp, situat în municipiul Constanța, stațiunea Mamaia identificat cu număr cadastral 230677, proprietatea privată a municipiului Constanța, aferent construcției C1-Bufet Felix-Parter, cu respectarea dreptului de preemțiune al societății MARINA & SANTIS S.R.L”.

Disputa a fost deschisă de viceprimarul USR Florin Cocargeanu:

„Atrag atenția asupra faptului că mi se pare ciudată graba cu care acest proiect a fost pus pe ordinea de zi, având în vedere că în ședința anterioară s-au votat patru oportunități de vânzare a unor terenuri și doar acest raport de evaluare s-a făcut foarte repede, într-o lună a fost readus în fața noastră. În plus, am votat mai devreme un alt proiect de vânzare a unui teren de sub o construcție și pentru acel proiect a fost nevoie de trei luni pentru raportul de evaluare. Este ciudat cum s-a întâmplat acest lucru foarte rapid. Ba chiar a fost semnată și o petiție în acest sens de peste 1.000 de oameni”, a spus Cocargeanu.

Președintele de ședință, tot din partea USR, Mirela Garip, a ținut isonul colegilor de partid: „Este vorba de vânzarea unei bucăți de plajă și nu ne referim doar la terenul aferent acestei construcții, de 450 mp, ne referim la 850 mp. Felul în care e construit acest proiect nu este legal, este abuziv și rog consilierii să gândească bine cum votează acest proiect”, a spus Mirela Garip.

Talibanism politic la USR

La dezbaterile pe proiect, USR-iștii practic au aplicat un talibanism politic, defilând nu doar cu consilierii locali, ci și cu parlamentarii Stelian Ion și Remus Negoi, ba chiar și cu un europarlamentar, Vlad Gheorghe. Tonul a devenit tot mai vehement, Mirela Garip urlând la un moment dat la PSD-iști pentru că nu respectă intervențiile invitaților, deși, în realitate le permitea tuturor USR-iștilor să acapareze dezbaterile.

„Aș vrea să am o intervenție pe procedură cu rugămintea de a se respecta legea, codul administrativ, astfel încât ședințele să se desfășoare în format fizic. Referitor la punctul de pe ordinea de zi, am o singură observație: În 2019, acest punct, cu exact aceleași prevederi, a fost pe ordinea de zi de Decebal Făgădău și nu a trecut, inclusiv cu voturile PNL, acest proiect nu a trecut. Ce s-a modificat substanțial din 2019 până azi?”, a spus Remus Negoi.

Chițac le-a transmis USR-iștilor să-și vadă de drum

Primarul Vergil Chițac a avut o singură intervenție, finalizată cu invitația pentru USR de a ieși de la guvernarea locală:

„Îmi pare rău pentru membrii de partid USR și consilierii de bună credință, care sunt destui. Din păcate, la dvs în partid, cei care reprezintă sunt cei mai vocali. Am văzut ce s-a întâmplat și înainte de ședință. Am văzut conduita: vorbe, acuzații, victimizare și procese de intenție. Nimic concret. Vreau să fiu corect. Nu toți sunteți așa. Să fim serioși! Știm cu toții, cel puțin cei de vârsta mea: acolo nu e o plajă, e o platformă betonată, toată, 850 mp și ca bufetul Felix mai erau patru de pe vremea arhitectului Cezar Lăzărescu. Celelalte trei au fost vândute. Ați vrut să faceți un eveniment politic, în stilul zgomotos așa care vă caracterizează, în încercarea de a impresiona cetățenii și de a le crea frici. Eu nu plec pe fentă și vă spun tuturor: acolo nu e plajă! Scopul este ca noi să nu încasăm bani! Nu vă interesează ca noi să putem să cofinanțăm cheltuielile pentru proiectele pe care le-am semnat. Din perspectiva asta, divaghez și spun: alianța PNL – USR la primărie nu se susține! Nu mai are nici un rost! Modul acesta de a lua voturi exploatând fricile oamenilor mi se pare populism și demogagie curată. Vă rog frumos: ieșiți din ipocrizie și treceți în opoziție!”, a spus primarul Chițac.

USR-iștii au refuzat și această nouă invitație de a trece în opoziție, intervenția lui Stelian Ion evitând un răspuns în acest sens, a precizat că este o abordare politică, apoi a comparat votul de astăzi cu Dosarul Retrocedărilor care l-a trimis la închisoare pe fostul primar Radu Mazăre:

„Îmi amintesc foarte clar acum mulți ani de zile cum primarul de pe atunci și angajați ai primăriei ne explicau că e firesc să se retrocedeze bucăți de plajă, să se vândă, pentru că erau acoperiți cu acte notariale, cu tot felul de procese verbale, invocau tot felul de chichițe. Vreau să vă spun că, din păcate, Constanța a făcut istorie pe acest domeniu. Dosarul Retrocedărilor a clarificat aspecte și a bătut în cuie un lucru: plajele nu pot fi vândute, nici măcar un centimetru pătrat! Darămite 400 mp. Dacă dvs în calitate de consilieri, de primar, de aparat al primăriei, aveți niște date și știți că în acea zonă există altceva… eu am trecut de curând, s-au făcut fotografii, sunt dovezi că e clar că acolo e plajă. Poate să scrie în acele hârțoage orice ar scrie, acolo este plajă. Constituția României spune clar la art. 36 că plajele sunt domeniu public al statului, prevedere preluată în alte dispoziții, în codul civil, codul administrativ. Așa cum au căzut în Dosarul Retrocedărilor toate actele care au stat la baza acelor ilegalități, așa vor cădea și acum. Au fost HCL-uri din 2002, 2005, în care municipiul și-a inclus în patrimoniul privat bucăți de plajă și au fost anulate în instanțe, inclusiv de ÎCCJ. Va fi redobândită proprietatea publică acolo. Nu vorbim de 23.000 mp cum a fost la Cazinou…”, a spus Stelian Ion.

Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 19 voturi pentru și 7 împotrivă.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *