SUA: Ucraina și Rusia au acceptat armistițiul în Marea Neagră și cel privind infrastructurile energetice, după dezbaterile din Arabia Saudită

Statele Unite au anunțat marți că au încheiat acorduri separate cu Ucraina și Rusia pentru garantarea siguranței navigației în Marea Neagră și un armistițiu parțial prin care cele două țări opresc reciproc atacurile asupra infrastructurilor energetice. De asemenea, Statele Unite vor contribui la restabilirea exporturilor ruse de cereale și îngrășăminte și vor continua să intermedieze discuții între cele două părți pentru a ajunge la o pace durabilă, se arată într-o declarație transmisă de Casa Albă, citată de Reuters și preluată de Agerpres.
În urma discuțiilor americano-ruse și americano-ucrainene desfășurate în capitala saudită Riad, Rusia a condiționat orice înțelegere asupra securității navigației în Marea Neagră de relaxarea restricțiilor impuse exporturilor ruse de cereale și îngrășăminte în urma sancțiunilor instituite de Occident după invazia rusă în Ucraina.

Șase măsuri agreate de SUA și Rusia, după negocierile din Arabia Saudită
Casa Albă a emis un comunicat de presă, la finalul negocierilor dintre SUA și Rusia, care au avut loc în Arabia Saudită, la Riad. La final au fost agreate șase puncte principale, iar cel mai important este cel legat de un armistițiu între Rusia și Ucraina, care va presupune că cele două țări beligerante nu-și vor mai ataca infrastructura energetică. Rusia a fost de acord cu acest punct, iar acum SUA vor purta discuții cu Ucraina pentru a se ajunge la un acord, iar ulterior să se treacă la o pace negociată pe termen lung.
”În conformitate cu discuțiile la nivel prezidențial dintre președintele Donald J. Trump și președintele Vladimir Putin, Statele Unite au facilitat discuții bilaterale la nivel tehnic cu delegația rusă în perioada 23-25 martie la Riad, Arabia Saudită. În urma acestor discuții:
- Statele Unite și Rusia au convenit să ofere garanții privind siguranța navigației, să elimine utilizarea forței și să prevină utilizarea navelor comerciale în scopuri militare în Marea Neagră.
- Statele Unite vor contribui la restabilirea accesului Rusiei la piața mondială pentru exporturile de produse agricole și îngrășăminte, vor reduce costurile asigurărilor maritime și vor îmbunătăți accesul la porturi și la sistemele de plată pentru astfel de tranzacții.
- Statele Unite și Rusia au convenit să elaboreze măsuri pentru punerea în aplicare a acordului președintelui Trump și al președintelui Putin de a interzice loviturile împotriva instalațiilor energetice ale Rusiei și Ucrainei.
- Statele Unite și Rusia salută bunele oficii ale țărilor terțe în vederea sprijinirii punerii în aplicare a acordurilor energetice și maritime.
- Statele Unite și Rusia vor continua să depună eforturi în vederea obținerii unei păci durabile și de durată.
- Statele Unite au reiterat imperativul președintelui Donald J. Trump conform căruia atacurile de ambele părți ale conflictului dintre Rusia și Ucraina trebuie să înceteze, ca pas necesar pentru obținerea unei soluții de pace durabile. În acest scop, Statele Unite vor continua să faciliteze negocierile dintre ambele părți pentru a ajunge la o rezoluție pașnică, în conformitate cu acordurile încheiate la Riad.
- Statele Unite își exprimă recunoștința față de prințul moștenitor Mohammed bin Salman pentru conducerea și ospitalitatea de care a dat dovadă în facilitarea, încă o dată, a acestor discuții importante în Regatul Arabiei Saudite.”, arată comunicatul Casei Albe.
Rusia şi Statele Unite au încheiat luni – după 12 ore de negocieri cu uşile închise în Arabia Saudită – discuţii în vederea instaurării unui armistiţiu parţial în Ucraina, la peste trei ani de la începutul ofensivei ruse, potrivit AFP, relatează News.ro. Preşedintele american Donald Trump, a cărui apropiere de omologul său rus Vladimir Putin a refăcut cărţile în război, afirmă că vrea să pună capăt ostilităţilor şi şi-a trimis emisarii la Riad la negocieri cu cele două părţi. Delegaţiile rusă şi americană s-au reunit la un palat, la Riad, la o zi după o primă rundă de negocieri între americani şi ucraineni.
Delegaţia ucraineană, potrivit unuia dinre membrii săi, prevedea noi discuţii luni cu echipa americană, după ce află ”rezultatele reuniunii Statele Unite-Rusia”. Într-o reuniune precedentă, în martie, la Jeddah, Ucraina a acceptat o propunere americană a unui armistiţiu pe o perioadă de 30 de zile, respins de către Rusia.
Rușii scapă detalii din cadrul negocierilor din Arabia Saudită
În Arabia Saudită continuă discuțiile organizate de SUA cu Rusia și Ucraina privind oprirea de 30 de zile a atacurilor asupra instalațiilor energetice și modalități de rezolvare în continuare a conflictului. Pe 23 martie 2025, au avut loc consultări între Statele Unite și Ucraina negocieri între delegațiile Federației Ruse și ale Statelor Unite sunt așteptate pe 24 martie, relatează Neftegaz.
Negocierile SUA-Ucraina În seara zilei de 23 martie 2025, la Riad au avut loc negocieri între delegațiile SUA și cele ucrainene. Din partea ucraineană, la consultări au participat ministrul Apărării R. Umerov, adjunctul șefului biroului lui V. Zelensky P. Palisa, precum și reprezentanți ai forțelor armate și specialiști în energie.
R. Umerov a comentat agenda și rezultatele negocierilor din rețeaua socială X, după cum urmează:
• agenda include propuneri pentru protejarea instalațiilor energetice și a infrastructurii critice,
• Lucrăm la o serie de probleme tehnice complexe – delegația ucraineană include experți în energie, precum și reprezentanți militari din componentele forțelor navale și aeriene,
• discuția a fost productivă și concentrată,
• Am abordat probleme cheie, inclusiv: energic.
Reprezentantul oficial al Ministerului de Externe al Ucrainei, G. Tykhyi, a numit anterior întâlnirea tehnică, iar parametrii propunerilor privind diferitele regimuri de încetare a focului urmau să fie stabiliți în cadrul acesteia. În acest sens, ministrul Afacerilor Externe al Ucrainei, A. Sybiga, nu participă la consultări.
Pe 20 martie 2025, președintele ucrainean V. Zelenskyy, la o conferință de presă comună cu premierul norvegian Jonas Gahr Støre, a declarat că Ucraina va pregăti și va prezenta Statelor Unite o listă de instalații civile și energetice care ar trebui protejate de atacuri, ca parte a încetării parțiale a focului cu Rusia. Nu este raportat dacă o astfel de listă a fost prezentată de partea ucraineană la negocierile de la Riad.
Negocieri între Rusia și SUA Pe 24 martie 2025, la Riad vor avea loc consultări între reprezentanții Rusiei și ai Statelor Unite cu privire la o posibilă încetare a atacurilor asupra sectorului energetic și o reglementare ulterioară.
Delegația rusă va fi condusă de Președintele Comisiei pentru Afaceri Internaționale a Consiliului Federației, G. Karasin și de consilier al directorului FSB S. Beseda.
Potrivit The Washington Post, delegația SUA va include directorul de planificare politică al Departamentului de Stat al SUA, M. Anton, precum și asistenți ai trimisului special pentru Ucraina K. Kellogg și consilierul pentru securitate națională M. Waltz.
Consilierul prezidențial rus Yuri Ushakov a declarat anterior că părțile vor discuta mai întâi o inițiativă privind siguranța transporturilor maritime în Marea Neagră.
Secretarul de presă al președintelui rus D. Peskov a clarificat că Rusia și Statele Unite vor discuta despre reluarea Inițiativei pentru cereale la Marea Neagră, care a fost în vigoare din iulie 2022 până în iulie 2023 și a presupus crearea de coridoare sigure pentru exportul de cereale din porturile ucrainene și ridicarea restricțiilor asupra produselor agricole rusești. M. Waltz a confirmat într-un interviu pentru CBS News că delegațiile SUA și Rusia la discuțiile din Arabia Saudită vor discuta despre încheierea încetării focului în Marea Neagră, care va permite Rusiei și Ucrainei să transporte combustibil și cereale prin aceasta.
M. Waltz se așteaptă la „progrese reale” de la viitoarele negocieri cu Federația Rusă, care vor permite începerea mișcării către o încetare completă a focului.
După ce a preluat mandatul pe 20 ianuarie 2025, președintele SUA D. Trump a început să și îndeplinească promisiunea de campanie de a pune capăt conflictului dintre Rusia și Ucraina. Cu toate acestea, nu se mai vorbește despre vreo soluționare în 24 de ore.
Presa occidentală citează acum Paștele (20 aprilie, care coincide anul acesta pentru ortodocși și catolici) ca dată pentru o posibilă încetare a focului, dar nu se știe dacă va fi atins în sfârșit.
Cu toate acestea, SUA au intensificat contactele cu Federația Rusă:
• Pe 11 februarie 2025, trimisul special al lui D. Trump pentru Orientul Mijlociu, S. Witkoff, a călătorit la Moscova pentru a-l preda pe cetățeanul american M. Vogel, care ispășește o pedeapsă de 14 ani în Rusia,
• Pe 12 februarie, a avut loc o conversație telefonică oficială între președintele rus V. Putin și D. Trump,
• Pe 18 februarie, în orașul Riad au avut loc negocieri între Federația Rusă și Statele Unite. Partea rusă a fost reprezentată de ministrul de externe S. Lavrov și Yu Ushakov, iar partea americană a fost reprezentată de secretarul Departamentului de Stat M. Rubio, M. Waltz și S. Witkoff.
• 27 februarie – negocieri între Federația Rusă și Statele Unite la Istanbul pentru stabilirea relațiilor diplomatice, delegația rusă a fost condusă de directorul Departamentului nord-american al Ministerului Afacerilor Externe A. Darchiev, căruia Statele Unite și-au dat acordul să lucreze ca ambasador în țară în urma negocierilor, delegația americană a fost condusă de secretarul de stat pentru Asistentul Eurasia.
• 14 martie – a doua vizită a lui S. Witkoff la Moscova,
• 18 martie – a doua conversație telefonică oficială între Putin și Trump. Au mai avut loc cel puțin 2 convorbiri telefonice între S. Lavrov și M. Rubio (15 februarie și 16 martie), încă 2 între Yu. Ushakov și M. Waltz (12 martie și 19 martie), și 1 între șefii SVR și CIA S. Naryshkin și D. Ratcliffe (11 martie).
Pe 28 februarie 2025, V. Zelensky a vizitat Washingtonul, dar întâlnirea sa cu D. Trump din Biroul Oval al Casei Albe s-a încheiat cu un scandal.
A fost o pauză, dar negocierile au fost oricum reluate – pe 11 martie a avut loc la Jeddah (Arabia Saudită) prima întâlnire a delegațiilor ucrainene și americane.
Pe 19 martie, D. Trump a avut o convorbire telefonică cu V. Zelensky, iar pe 23 martie au urmat negocieri la Riad. D. Trump a exprimat propunerea pentru o încetare reciprocă de 30 de zile a grevelor asupra instalațiilor energetice din Rusia și Ucraina în timpul unei conversații telefonice cu V. Putin din 18 martie.
Ca urmare a acestei conversații, președintele rus a susținut propunerea și a dat armatei ruse comanda corespunzătoare. Forțele Armate Ruse au efectuat-o prin neutralizarea a 7 UAV-uri de atac care se aflau în aer în acel moment și vizau instalațiile de infrastructură energetică ucraineană asociate complexului militar-industrial situat în regiunea Nikolaev.
Din partea ucraineană, atacurile au continuat – în noaptea de 19 martie 2025, ca urmare a unui atac al vehiculelor aeriene fără pilot (UAV), un incendiu a început la un depozit de petrol din satul Kavkazskaya, regiunea Krasnodar, stingerea acesteia continuă.
În timpul unei conversații telefonice cu V. Zelensky din 19 martie, D. Trump a ajuns la un acord preliminar privind încetarea focului cu privire la întreaga infrastructură energetică.
Cu toate acestea, loviturile UAV au continuat; conform datelor neoficiale, în noaptea de 20 martie, un depozit de petrol din orașul Engels din regiunea Saratov a fost atacat, iar pe 23 martie, rafinăria de petrol din Volgograd LUKOIL.
Rusia acuză România de „amestec în treburi interne”
Comisia Dumei de Stat pentru investigarea faptelor de amestec extern în treburile interne ale Rusiei a transmis Procuraturii Generale și Ministerului Afacerilor Externe materiale privind acțiunile ostile ale autorităților din România față de Federația Rusă, a anunţat șeful comisiei, președintele Comitetului Dumei de Stat pentru securitate și combaterea corupției, Vasili Piskarev, informează TASS, conform Rador Radio România.
„Comisia a studiat materialele forumului „Marea Neagră: frontiera viitorului pentru o Europă sigură și stabilă” („Black Sea Forum: Frontier of the future for a secure & stable Europe”), desfășurat recent în Parlamentul României cu participarea reprezentanților unei organizații teroriste interzise în Rusia.
Materialele colectate au fost trimise Procuraturii Generale a Rusiei pentru o evaluare juridică și luarea deciziilor în conformitate cu legislaţia noastră şi la Ministerul de Externe pentru o reacţie politico-diplomatică la acțiunile ostile ale autorităţilor române, care le-au oferit teroriştilor o platformă parlamentară pentru a efectua provocări împotriva ţării noastre” – a subliniat Piskarev, citat de canalul Telegram al comisiei.
Potrivit datelor deputaților, în cadrul evenimentului din Parlamentul României, „s-au făcut apeluri repetate către țările occidentale, inclusiv din partea agenților străini, pentru a obţine înfrângerea militară a Rusiei și a o dezmembra în mai multe state independente”. În plus, a adăugat Piskarev, au fost făcute propuneri de „scoatere a Rusiei din Marea Neagră”, care conțin elemente de crime exprimate în apeluri publice la acțiuni îndreptate spre încălcarea integrității teritoriale a Rusiei și în îndemnuri publice pentru declanșarea unui război agresiv, transmite TASS.