SUA au ridicat interdicția de a livra arme americane către batalionul ucrainean Azov

Statele Unite au ridicat interdicția de a livra arme americane către regimentul „Azov”, care a fost impusă în urmă cu șase ani, informează The Washington Post. Declarația Departamentului de Stat citată de WP a spus că brigada Azov a trecut „testul Leahy”, o procedură numită după senatorul Patrick Leahy. El a scris legi care reglementează ajutorul militar acordat unităților militare străine și interzic aprovizionarea în cazurile de încălcări grave ale drepturilor omului.

Ca parte a interdicției, luptătorilor „Azov” li s-a interzis, de asemenea, să primească antrenament organizat de armata americană și să primească finanțare din surse americane. Aceste restricții, au spus oficialii americani, nu se mai aplică, deoarece batalionul fondat în 2014 este structural diferit în componența sa actuală.

Kremlinul are o evaluare extrem de negativă la ridicarea interdicției de către autoritățile americane privind furnizarea de arme batalionului ucrainean Azov, a susţinut Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin, informează Interfax, potrivit Rador Radio România. „Extrem de negativ”, le-a spus el jurnaliştilor, răspunzând la o întrebare pe această temă. Descriind Batalionul Azov, Peskov a remarcat că este vorba despre unități armate ultranaționaliste. O astfel de schimbare bruscă a poziției Washingtonului sugerează că ei nu sunt mai presus de nimic în încercările lor de a suprima Rusia, folosind, firește, Ucraina și poporul ucrainean ca instrument în mâinile lor și că sunt chiar gata să cocheteze cu neonaziştii, a continuat reprezentantul Kremlinului. El a menționat că „acest fapt, la rândul său, confirmă din nou relevanța preocupărilor noastre în legătură cu tendința de propagare a ideilor neonazismului în lume”.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat, în 2022, că batalionul controversat Azov face parte din Garda Națională, care aparține de armata ucraineană. Întrebat de jurnaliștii greci despre acuzația de neo-nazism la adresa batalionului Azov, președintele a răspuns: „În 2014, când țara a fost apărată de dobrobati, multe dintre apelurile lor au fost destul de radicale împotriva Federației Ruse. Au fost voluntari și acesta a fost punctul lor de vedere personal. Batalionul Azov nu este voluntar, ci parte a Gărzii Naționale. Ei sunt armata oficială a statului nostru. Cine voia să facă politică, s-a dus să facă politică. Cei care au decis să acționeze în forțele armate ale Ucrainei, au devenit parte a Forțelor Armate ale Ucrainei.”

Potrivit acestuia, el și echipa sa urmăresc „foarte îndeaproape” manifestările radicalismului. „Apeluri la radicalism, cred că în statul nostru sunt foarte puține în comparație cu multe țări ale lumii. Aproape niciunul dintre noi nu există, în ciuda faptului că se duce un război. Luăm foarte în serios apelurile pentru lucruri radicale. Și suprimăm și oprim orice astfel de măsuri”, a spus Zelenski. Președintele a adăugat, de asemenea: „Credem că ceea ce face armata rusă în statul nostru este nazismul”.

Într-un articol din 2014, când batalionul Azov își făcea simțită prezența în spațiul public, postul de televiziune britanic BBC prezenta următoarele informații despre această grupare:

„Ultranaționaliștii s-au dovedit a fi luptători eficienți și dedicați în războiul brutal din estul țării împotriva separatiștilor susținuți de Rusia și a forțelor rusești, al căror număr include, de asemenea, un contingent important din extrema dreaptă rusă. Ca urmare, au atins un nivel de acceptare, chiar dacă majoritatea ucrainenilor nu sunt familiarizați cu convingerile lor reale. Batalionul de voluntari Azov este un exemplu în acest sens. Condus de organizația extremistă Patriotul Ucrainei, care îi consideră pe evrei și alte minorități ‘subumane’ și îndeamnă la o cruciadă albă și creștină împotriva lor, poartă trei simboluri naziste pe insigna sa: un cârlig al lupului modificat, un soare negru (sau Hakensonne) și titlul Corpul Negru, care era folosit de Waffen SS. Azov este doar unul dintre cele peste 50 de grupuri de voluntari care luptă în est, marea majoritate a cărora nu sunt extremiste, însă pare să se bucure de un sprijin special din partea unor oficiali de rang înalt:  Ministrul de interne Arsen Avakov și adjunctul său Anton Gherșcenko au susținut activ candidatura în parlament a lui Andriy Bilețki, comandantul Azov și Patriotul Ucrainei. Vadim Troyan, un alt oficial de top al Azov și membru al Patriot of Ukraine, a fost numit recent șef al poliției din regiunea Kiev.”

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *