Stroe (PSD): „Vrem ca românii care își reduc consumul de energie electrică să poată beneficia de prețuri plafonate!”

PSD va depune un amendament în Parlament pentru modificarea OUG 119/2022, astfel încât persoanele care își reduc consumul curent de energie electrică să poată beneficia de prețuri plafonate. Potrivit președintelui PSD Constanța, senatorul Felix Stroe, amendamentul va impune ca pragurile maxime de consum pentru care se acordă compensări, respectiv de 100 și 300 kWh/lună, să se raporteze la consumul curent și nu la media lunară din anul 2021, cum este forma actuală a OUG 119/2022:

PSD susține ca plafonarea prețurilor la energie să se raporteze la consumul curent și nu la anul 2021! Vom depune un amendament în Parlament pentru modificarea OUG 119/2022, astfel încât persoanele care își reduc consumul curent de energie electrică să poată beneficia de prețuri plafonate. Amendamentul PSD prevede ca pragurile maxime de consum pentru care se acordă compensări, respectiv de 100 și 300 kWh/lună, să se raporteze la consumul curent și nu la media lunară din anul 2021, cum este forma actuală a OUG 119/2022. Considerăm că o astfel de modificare a legii va stimula cetățenii să facă economie la energie electrică, ceea ce va sprijini efortul României de a-și reduce consumul național cu 10%, conform obiectivelor stabilite de Comisia Europeană. România nu va fi nevoită să adopte alte reglementări care să impună obligații și sancțiuni asupra consumatorilor casnici pentru reducerea consumului, așa cum se întâmplă în alte state din Uniunii”, a transmis senatorul Stroe.

De asemenea, potrivit parlamentarului constănțean, prețurile în creștere au impus deja un comportament responsabil și cumpătat al consumatorilor români, dar, totodată, „va trebui să găsim în continuare soluții pentru creșterea producției de energie electrică, prin nerenunțarea pripită la centralele pe cărbune”:

Poate mulți au uitat sau chiar nu știu că România a fost singura țară din fostul bloc comunist în care, în cei mai negri ani dinainte de 1989, s-au aplicat măsuri oficiale de raționalizare a consumului de gaze și energie electrică pentru populație și chiar întreruperea temporară a furnizării lor dar și a agentului termic. De aceea, credem că repetarea unor asemenea experiențe ar fi traumatizante și frustrante pentru români. Și în mare măsură inutile. Asta pentru că românii sunt deja suficient de responsabili și au început să economisească voluntar, pentru că e vorba de banii și portofelul fiecăruia. România are deja cel mai mic consum de energie electrică pe cap de locuitor din Europa. Suntem deja la cel mai scăzut nivel și nu putem aplica același tratament ca în statele în care cetățenii au un consum mai ridicat! Nu în ultimul rând, consumul de energie electrică a scăzut deja în România cu 5,2% pe ansamblu și cu 8% la populație, ceea ce înseamnă că prețurile în creștere au impus deja un comportament responsabil și cumpătat al consumatorilor români. Va trebui să găsim în continuare soluții pentru creșterea producției de energie electrică, prin nerenunțarea pripită la centralele pe cărbune, extinderea producerii de energie nucleară și, nu în ultimul rând, de energie regenerabilă. Vom reuși!”, a mai transmis senatorul Stroe.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.