Stroe (PSD): „Dublarea tranzitului cerealelor ucrainene trebuie realizată pe canalul Sulina, fără să se pună presiune pe Portul Constanța!”

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că România a cerut Comisiei Europene prelungirea restricţiilor pentru importurile de cereale din Ucraina până la sfârşitul acestui an, introducerea de două noi produse în listă, dar şi acordarea unui sprijin pentru fermierii români de 30 euro/pe tonă pentru exportul cerealelor. De asemenea, şeful de la Agricultură a precizat că va încerca să convingă Bruxelles-ul să prelungească derogările pentru fermieri cu privire la rotaţia culturilor şi asigurarea zonelor neproductive şi pentru anul 2024, având în vedere că România se încadrează în standardul Uniunii Europene de 4%, cu aproape un milion de hectare neproductive şi încă 850.000 de hectare existente de-a lungul canalelor de irigaţii şi de desecare. Mai mult, premierul Marcel Ciolacu susține dublarea tranzitului de cereale, dar prin anumite culoare, aspect cu care este total de acord și președintele PSD Constanța, senatorul Felix Stroe:

„Premierul Marcel Ciolacu susține asigurarea tranzitului pentru cerealele din Ucraina. Nu e vorba de importuri, pentru care există interdicție europeană, iar România a cerut oficial prelungirea interdicției. România consideră că această chestiune trebuie soluționată prin dialog amiabil cu cei din Comisia Europeană. E important că premierul s-a referit la dublarea capacității de tranzit pe Dunăre, pe Canalul Sulina, fără să se pună presiune pe Portul Constanța! Solicitarea oficială a României, adresată Comisiei Europene pentru extinderea, până la sfârșitul anului, a interdicției privind STRICT IMPORTUL cerealelor din Ucraina nu reprezintă și nu poate fi interpretată ca demers ostil Ucrainei. Interesul Ucrainei este să vândă produse în terțe țări, pe piața europeană și mondială, iar România o sprijină din plin. Deja s-a convenit politic, după întâlnirea recentă a premierilor României și Ucrainei, un program complex de acțiuni privind creșterea consistentă a TRANZITULUI mărfurilor ucrainene prin țara noastră; dublarea capacității de tranzit, de la 2 milioane de tone/lună la cel puțin 4 milioane de tone lunar, permiterea navigației non-stop pe canalul Sulina, utilizarea căii ferate pentru transportul cerealelor. Distinct de solicitarea de prelungirea a interdicțiilor de IMPORT a cerealelor de Ucraina, pentru protejarea fermierilor români, am solicitat Comisiei Europene și o subvenție de 30 euro/tona de cereale transportată, drept compensație pentru pierderile rezultate din întârzieri și creșterea costurilor cu transportul”, a transmis senatorul Stroe.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

One thought on “Stroe (PSD): „Dublarea tranzitului cerealelor ucrainene trebuie realizată pe canalul Sulina, fără să se pună presiune pe Portul Constanța!”

  • miercuri, 30 august 2023 la 09:38
    Permalink

    Bravo Ministrului Agriculturii, Florin Barbu, pentru faptul ca actioneaza in interesul fermierilor si al Romaniei! Datorita actiunilor sale, tara noastra este benefica de un tranzit mai bun pentru produsele agricole si va fi sprijinita si cu subventii pentru exportul cerealelor. Impreuna, putem asigura dezvoltarea Romaniei in industria agricola acordand in acelasi timp sprijin tuturor fermierilor.

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *