SONDAJ Cât de NAȚIONALIȘTI sunt românii? 78% dintre ei spun că ar prefera să fie cetățeni ai României decât ai oricărei alte țări din lume

ziua nationala

Analistul politic Costin Ciobanu a prezentat o evaluare pe Substack, cu date de opinie publică, în ceea ce priveşte naționalismul românilor. El spune că naționalismul se referă la o percepție pozitivă despre identitatea națională, la care se adaugă o relativă minimizare a celor care nu fac parte din națiune. Din analiza sa reiese că americanii apar mai puțin naționaliști decât românii: în medie, doar 46% dintre americani pot fi catalogați astfel, față de 60% dintre români. Costin Ciobanu prezintă şi date care arată cât contează naţionalismul în opţiunea de vot.

Indicatorii adaptați folosiţi de analist, de la Mansfield & Mutz (2013), reprezintă o simplificare a unei baterii mai ample de întrebări dezvoltate de Rankin (2001).

Acordul sau dezacordul cu trei afirmații măsoară cât de naționalistă este o persoană, precizează Ciobanu: 1) Aș prefera să fiu cetățean al României decât al oricărei alte țări din lume; 2) Lumea ar fi un loc mai bun dacă cetățenii altor țări ar fi ca românii; și 3) În România, oamenii nu sunt perfecți, dar cultura noastră este superioară altora. 

Datele de opinie publică au fost culese în februarie, într-un sondaj de opinie reprezentativ la nivel național pentru populația adultă (CATI, N = 828).

Cât de naționaliști sunt românii?

Românii au, în medie, o doză semnificativă de naționalism. 78% dintre respondenți spun că ar prefera să fie cetățeni ai României decât ai oricărei alte țări din lume. Diferența este una semnificativă în raport cu cei care afirmă că lumea ar fi un loc mai bun dacă cetățenii altor țări ar fi ca românii: doar 43% împărtășesc o astfel de opinie. Există un nivel ridicat de acord cu afirmația potrivit căreia în România, oamenii nu sunt perfecți, dar cultura noastră este superioară altora (65%). Dacă sunt agregaţi cei trei indicatori într-un index (Naționalism), 60% dintre români pot fi considerați drept naționaliști.

Figura 1

Din datele de opinie publică reiese că românii sunt în majoritate mândri că sunt cetățeni ai acestei țări şi percep cultura noastră drept superioară.

Cât de mari sunt diferențele între votanții diferitelor partide?

Aceiași indicatori, dar pentru cei care spun că ar vota, în eventualitatea unor alegeri parlamentare, cu PSD, PNL, USR-PLUS (un singur partid, la acea dată), respectiv AUR, arată următoarele: 1) votanții PSD sunt cei mai naționaliști, urmați de cei ai PNL și AUR; 2) votanții USR-PLUS sunt cei mai puțin naționaliști – de exemplu, doar 20% dintre votanții USR-PLUS afirmă că lumea ar fi un loc mai bun dacă cetățenii altor țări ar fi ca românii. În februarie 2021, clivajul central era între PSD și USR-PLUS. “Avem, deci, o temă cu potențial de polarizare pentru cele două partide, o temă „culturală”, care poate însă primi ușor și o citire economică”, precizează analistul.

Figura 2

Cât contează naționalismul în opțiunea de vot?

Cu ajutorul regresiilor liniare, analistul a estimat în ce măsură naționalismul și cei trei factori componenți descriși anterior au un efect asupra opțiunii de vot. Aspecte precum mediul de rezidență, vârsta, sexul, etnia, starea civilă, nivelul de educație, ideologia, percepția subiectivă a venitului, statutul ocupațional, consumul mediatic sau schimbările economice la nivel personal au fost menținute constante în estimări.

figura 3

Coeficienții arată capacitatea naționalismului de a structura votul în special pentru PSD și USR-PLUS. “Cu cât ești mai naționalist, cu atât ești mai probabil să votezi PSD: a fi naționalist (a avea un scor de 1 vs. 0 pentru index) crește probabilitatea de vot pentru PSD cu 26%. De asemenea, cu cât ești mai naționalist, cu atât este mai puțin probabil să votezi cu USR-PLUS: pentru index, scăderea în probabilitatea de vot (când scorul crește de la 0 la 1) este de 10%. Surprinde ceea ce se întâmplă cu votanții AUR, unde nu doar că nu avem coeficienți semnificativi statistic (efect al puterii statistice), dar unde valoarea lor este negativă”, arată datele prezentate. “Putem specula că, în spatele unui astfel de rezultat, stau motivele resentimentare și contestare care structurau, în Februarie 2021, în mai mare măsură votul pentru AUR (de explorat această ipoteză într-o analiză viitoare)”, a subliniat Ciobanu.

Cât de naționaliștii sunt românii comparativ cu americanii?

Aceeași baterie de întrebări a fost folosită într-un sondaj de opinie național (N = 3505) realizat în SUA, în decembrie 2021 – ianuarie 2022. Rezultatele arată că americanii apar mai puțin naționaliști decât românii: în medie, doar 46% dintre americani pot fi catalogați astfel, față de 60% dintre români. Aceeași imagine apare și când sunt analizate componentele naționalismului. Există totuși un aspect foarte similar între cele două țări: dacă, în medie, 78% spun că ar prefera să fie cetățeni al României decât al oricărei alte țări, 73% dintre americani au aceeași părere, a conchis analistul.

figura 4

Distribuie:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *