SMS-ul a împlinit 30 de ani. Primul text: „Crăciun fericit”. A fost trimis de pe calculator, iar mobilul cântărea 2 kilograme

SMS-ul, cea mai populară formă de comunicare scrisă cu ajutorul telefonului mobil, înainte de apariția rețelelor de socializare și mesagerie, a împlinit 30 de ani. Cele 2 cuvinte ale mesajului care a făcut istorie au fost „Crăciun fericit”, iar textul a fost trimis cu ajutorul unui calculator, pentru că primele telefoane mobile nu aveau tastatură cu litere.

Primul SMS, Short Message Service, a fost trimis în ziua de 3 decembrie, de către angajatul britanic al unei firme de telefonie către șeful său, care se afla la o petrecere de Crăciun şi nu a răspuns la apelul vocal. Tânărul inginer Neil Papworth chiar lucra la dezvoltarea unui sistem de mesagerie mobilă, așa că a vrut să-i facă o surpriză șefului. Textul a fost expediat de pe un computer, pentru că aparatul mobil nu avea tastatură cu mod text, numită mai târziu „qwerty”, potrivit RRA, care citează BBC.

Modalitatea de a exprima succint mesaje a prins și în mai puțin de un deceniu a devenit un mod uzual de a coresponda, facilitând trecerea spre rețelele de socializare. În vremurile noastre, chiar dacă WhatsApp, Facebook sau TikTok au detronat SMS-ul, există destui utilizatori de telefoane mobile care, pentru a comunica, încă mai folosesc mesajul text de tip SMS (n.n. – Short Message Service).

La nivel mondial sunt expediate zilnic miliarde de mesaje scrise de pe telefoanele mobile.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *