Sinistrații au nimerit din lac în puț: Plouă în sala de sport unde au fost mutați! Guvernul intră din nou în ședință, pentru măsuri suplimentare – VIDEO

|
ciolacu

Sinistrații din localitatea gălățeană Slobozia Conachi au dat din lac în puț sau dintr-o inundație în altă. În sala de sport unde au fost amplasate aproximativ 200 de paturi pentru localnici plouă, dar primarul localității susține că sunt „numai minciuni”. Primarul localității, Emil Dragomir, spune că este o „dezinformare” și acuză că sunt „numai minciuni”, deși în imaginile video se vede clar cum în sala de sport plouă chiar peste paturile amplasate acolo.

„Sunt doar două găleți de apă”, a spus acesta în direct la Realitatea PLUS, apoi a închis telefonul, în timp ce era în direct. Sâmbătă, după ce localitatea a fost puternic lovită de inundații, viitura luând deja mai multe vieți, primarul localităţii, Emil Dragomir, spunea în fața presei că a făcut tot ce a depins de el şi că a primit şi ajutor pentru a preveni situaţia. Întrebat dacă există un proiect concret pentru ca astfel de inundații să nu se repete, edilul a răspuns: „Eu cred că numai Dumnezeu poate să ne spună dacă se întâmplă ceva sau nu se mai întâmplă. Eu de unde să ştiu ce se întâmplă peste noapte sau peste zi?”.

Inundaţiile au afectat „aproape 80% din localitate”, potrivit edilului, care precizează că a cerut şi a primit ajutor de la Apele Române pentru a decolmata.

De nouă luni de zile, eu lucrez la decolmatare de la Piscu până la Cuza Vodă. Nu s-a făcut la Cuza şi la Pechea, din cauza aceasta a venit apa foarte mult şi s-a dispersat între localităţi. (…) În 2007, 2123 tot aici am fost cu toţii. Ajutor am avut. Nu s-a putut decolmata de pe o zi pe alta. Vă daţi seama că vorbim 23 de kilometri numai Slobozia şi Izvoarele, urma Cuza Vodă şi Pechea”, a declarat primarul, citat de news.ro.

Întrebat dacă există un proiect concret pentru ca astfel de inundații să nu se repete, edilul a răspuns: „Eu cred că numai Dumnezeu poate să ne spună dacă se întâmplă ceva sau nu se mai întâmplă. Eu de unde să ştiu ce se întâmplă peste noapte sau peste zi? Eu ce a depins pentru localitate la mine, eu mi-am făcut datoria şi tot ce vedeţi aici sunt făcute pe timpul mandatului meu. Iar de alte proiecte nu ştiu, nu cunosc mai departe ce s-a întâmplat”. El susţine că localitatea Slobozia Conachi este comuna „cea mai joasă”, iar „toate gunoaiele” care vin din amonte ajung în comună.

inundatii 1

Ciolacu pregătește măsuri suplimentare

Guvernul s-ar putea reuni, luni, într-o şedinţă, pentru a aproba măsuri de sprijin suplimentare pentru sinistraţii din zonele afectate de inundaţii, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

„Am discutat cu vicepremierul înainte de a avea întâlnirea cu ambasadorii ţărilor membre ale UE pentru a veni rapid cu anumite ajutoare care exced Rezervelor Statului, este posibil să facem astăzi şedinţă de Guvern”, a spus Marcel Ciolacu.

Premierul a precizat că urmează să fie aprobate măsuri de natură financiară şi a arătat că, deja, în localităţile afectate sunt dislocate importante efective ale MAI şi MApN.

Oricum este o dislocare şi din partea pompierilor şi din partea Armatei, sunt 15 judeţe mobilizate pe zonă. Este o coordonare unică. Cu domnul vicepremier Predoiu am mai avut discuţii şi azi noapte şi astăzi de dimineaţă. O să ne implicăm. (…) În primul rând să facem curăţenie, să vedem ce nu se mai poate recupera şi acolo o să intervenim”, a arătat Ciolacu.

Va continua să plouă în mai multe regiuni din țară, inclusiv în județele afectate de inundații

Luni, 16 septembrie 2024, în multe dintre județele țării vremea va deveni instabili și se vor înregistra ploi. În multe dintre județele țării vom avea parte de instabilitate atmosferică și precipitații. Cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp. În Banat, Crișana, sud-vestul Transilvaniei, local în zona de munte a Olteniei și în nordul Dobrogei va continua să plouă, iar prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…20 l/mp. În Delta Dunării va ploua torențial, iar cantitățile de apă vor fi de 40…60 l/mp. Valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile vestice și sudice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

După ora 10:00, șansele de precipitații rămân ridicate în Banat și Dobrogea și temporar și în alte județe. Temperaturile minime se vor situa în jurul valorilor de 9-16 grade Celsius. Temperaturile maxime se vor situa între 14-24 de grade Celsius. De menționat că zona afectată de inundații din Moldova se află în continuare sub Cod Galben de precipitații, până la ora 10.00.  „În intervalul menționat, în județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Vaslui și Galați va ploua însemnat cantitativ. Cantitățile de apă vor fi de 20…25 l/mp și izolat de peste 40 l/mp. În Banat, Crișana, sud-vestul Transilvaniei, local în zona de munte a Olteniei și în nordul Dobrogei va continua să plouă, iar prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 15…20 l/mp”, potrivit ANM.

Tot până la ora 10.00, este Cod Portocaliu în Delta Dunării, unde va ploua torențial. În București, vremea va aduce un cer parțial înnorat, iar vântul va sufla slab și moderat. Șansele de precipitații sunt mici, dar existente. Valorile din termometre vor indica aproximativ 21 de grade Celsius.

inundatii2

Arafat: „Nu mai există risc de creștere a apelor!

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a oferit o serie de informații ceva mai liniștitoare despre situația din zonele sinistrate în urma inundațiilor catastrofale. Într-o intervenție la Realitatea PLUS, Arafat a spus că cel mai bun semnal a venit de la meteorologi.

La acest moment codurile vor înceta și nu vom mai avea probleme de risc continuu de creștere a apelor, din ce am înțeles vom avea o pauză semnificativă. La Galați, în zona de cod portocaliu nu au fost sesizare probleme grave. VOm continua sprijinirea populației pentru scoaterea apei și curățarea locuințelor, pentru ca echipele specializate să facă ulterior evaluarea pagubelor”, a precizat Arafat.

Șeful DSU a trecut în revistă și situația din zonele afectate, așa cum a fost prezentată în datele oficiale de luni dimineață: „La nivelul județului Iași singurele probleme au fost câteva intervenții minore chiar în municipiu. În județul Vaslui au fost intervenții ceva mai semnificative, cu saci de nisip, dar apa este deja în scădere, acolo a fost dat i un mesaj ro-alert. Pompieri din alte județe au fost chemați de 2 zile și la Vaslui și la Iași, dar se vor retrage. La Galați vor mai rămâne pompieri. Nu sunt localități izolate și nici persoane izolate, să nu poată ajunge ambulanțe la ele.”

Din păcate, 6 persoane și-au piedut viața, iar o altă persoană luată de șuvoaie este căutată în continuare.

inundatii1 1

Președintele Consiliului Județean Galați, despre efectele inundațiilor: „Sunt în jur de 5.400 de case evaluate”

Președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a declarat într-o intervenție pentru B1 TV că din cauza precipitațiilor abundente și a inundațiilor care au lovit județul încă un drum a fost rupt duminică seara. Este vorba despre drumul care face legătura între localitatea Costache Negri și Pechea.

„Probleme în afară de cele grave pe care le avem în urma ploilor cauzate de vineri noapte spre sâmbătă dimineață, în plus prea multe nu avem decât aseară s-a mai rupt un drum care face legătura între Costache Negri și Pechea. Azi dimineață ne-am mobilizat să mergem acolo să discutăm despre refacerea unei variante ocolitoare pentru a debloca drumul respectiv”.

Sunt probleme în continuare cu alimentarea cu apă potabilă, în condițiile în care sunt puțuri sau pompe aflate sub ape:

„Cei de la Apă Canal au muncit să mai racordeze o parte din localități la apă, măcar cât este posibil. Din păcate nu poate să ajungă apa la toată lumea pentru că sunt puțuri sau pompe care încă sunt sub ape și nu pot fi puse în funcțiune. Noi am distribuit pe județul Galați alimente. Au fost peste 140.000 de l de apă pentru toate localitățile, inclusiv de sâmbătă cu cei de la Crucea Roșie am început să distribuim apă. Ieri am dat și alimente, au fost peste 1500 de paturi de saltele date pentru localitățile cele mai afectate. Au ajuns 50 de căsuțe și containere pentru cei care au probleme. A fost montată acea tabără pentru refugiați în cazul în care am mai fi avut probleme și ar fi crescut apele”.

Costel Fotea a mai spus că nu există o situație exactă a caselor afectate de inundații, însă sunt în jur de 5.400 de case evaluate. „Toată lumea s-a axat pe salvarea de vieți omenești”, a spus președintele CJ Galați.

inundatii4

Mircea Fechet: „Precipitațiile vor urca cel mai probabil spre nord”

Autoritățile rămân în alertă după inundațiile care au afectat județul Galați. Precipitațiile vor urca cel mai probabil în zona de nord a Moldovei, spre Iaşi, Botoşani, Suceava, a avertizat ministrul Mediului, Mircea Fechet, duminică, într-o intervenție pentru Antena 3. Pe de altă parte, în judeţul Galaţi pericolul a trecut, având în vedere că apele au început să se retragă, iar precipitaţiile anunţate de acum încolo vor fi mai reduse cantitativ, a spus ministrul, scrie Agerpres.

Monitorizăm cu atenţie ce se întâmplă şi mai spre nord, pentru că aceste precipitaţii vor urca cel mai probabil în judeţul Iaşi, în judeţul Botoşani, e posibil să avem zone afectate şi la Suceava şi Neamţ. (…) Noi suntem în alertă, suntem extrem de precauţi şi suntem alături de oameni. Deocamdată, judeţul Galaţi este în afara oricărui pericol. Aşteptăm precipitaţii de 10, maximum 15 litri pe metrul pătrat la noapte, apa a scăzut considerabil în foarte multe din localităţi”, a spus Mircea Fechet.

Ministrul a asigurat că autorităţile fac tot posibilul pentru a sprijini cetăţenii afectaţi, accentuând faptul că lucrurile trebuie prioritizate.

Ce ne interesează în acest moment este să nu se producă şi alte tragedii. Dacă cei de la electricitate, de la compania de distribuţie spun că deocamdată nu pot să pună în siguranţă aceste reţele, sunt convins că toată lumea face tot ceea ce e omeneşte posibil. Important e ca oamenii să aibă apă potabilă şi alimente, important este să aibă unde să doarmă în această noapte, important este, pe măsură ce apele se retrag, să-i sprijinim să elibereze gospodăriile de apă şi de mâl, pentru că de aici încolo urmează o perioadă foarte grea”, a subliniat Fechet.

Distribuie:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *