Sindicatul Liber al Navigatorilor, la bilanțul pe 2024. „Drumurile maritime și aprovizionarea globală au dat un avânt atacurilor piraterești, care au pus și mai multă presiune pe munca navigatorilor

navigator

În baza documentelor arhivate la SLN , în anul 2024 activitatea a fost una de mare impact pentru navigatorii membri SLN, pentru navigatorii români și pentru organizația reprezentativă.

(I ) – Contextul global pentru transportul maritim

Anul 2024 a fost un an complicat pentru comerțul și economia  mondială.

Războiul în desfășurare din țara vecină, Ucraina și conflictul din zona de est a Mării Mediterane care a afectat Marea Roșie precum și țările și porturile din zonă,  drumurile maritime și aprovizionarea globală au dat un avânt atacurilor piraterești din zona Golfului Aden care  au pus și mai multă presiune pe munca navigatorilor.

Drept consecință :

  • nodul  Mării Neagre, Marea Roșie au fost desemnate zone cu risc ridicat
  • liniile de aprovizionare mondială au fost deviate de la rutele cele mai scurte
  • prețurile cu transportul au crescut
  • timpul cu aprovizionarea pe mare a crescut  (aproximativ 90 % din tot ceea ce ne înconjoară are o componentă maritimă)
  • valoarea asigurarii produselor transportate pe mare a crescut si ea
  • cererea privind aprovizionarea și transportul pe mare au crescut
  • revin din nou în atenție problemele întampinate de navigatori cu privire la repatriere, la plata salariilor dar și a unui număr crescut de accidente la bord datorate reducerilor de personal*, a oboselii și a stresului dar și datorită responsabilităților din ce în ce mai mari a celor de la bord cu privire la îndatoririle de serviciu.
  • acutizarea lipsei de personal specializat în transportul maritim **

*pentru eficientizarea veniturilor și a ponderarii creșterii cheltuielilor, armatorii reduc deseori numărul navigatorilor de la bord

**pe plan mondial, în shipping persistă o lipsă de ofițeri (aproximativ 50.000 pentru anul 2024 și se preconizează o lipsă de peste 90.000 până în anul 2030) pe fondul unei cereri sporite de noi capacități de transport

(II) – Probleme raportate și rezolvate

Un număr crescut de navigatori au semnalat probleme cu:

  • neplata salariilor la timp – 196 de cazuri
  • repatrierea la timp – 228 cazuri
  • -accidente și îmbolnăviri – 16 cazuri
  • neacordarea concediilor medicale, a compensațiilor pentru accidente și decese-19 cazuri
  • alte probleme – 87 cazuri
  • S-au recuperat peste 350.000 usd pentru navigatorii care au întâmpinat probleme cu neplata salariilor sau a unor compensații
  • Navigatorii români care își petrec sărbătorile pe mare sunt în număr (aproximativ) de 7500- 8000.
  •  

(III) – Activități desfășurate (Pe langă activitatea de rezolvare a cazurilor și problemelor de zi cu cu zi a navigatorilor)

Pe parcursul anului acesta SLN s-a implicat pentru ca navigatorii români membri SLN să aibă condiții mai bune de muncă și viață la bordul navelor; SLN a desfășurat o serie de activițăti precum petiția “Susțin contractul minim standard IBF pentru navigatori”, a participat la o serie de conferințe internaționale organizate în România și înafara tării, a lucrat în slujba navigatorilor strict în interesul membrilor SLN dar și a navigatorilor români în general, a studentilor școlilor de marină și a cadetilor, încercând permanent ridicarea prestigiul navigatorilor români în ceea ce privește educația și profesionalismul.

Succint enumeram câteva dintre activitățile din acest an astfel: 

  • SLN a susținut în Comisia pentru Muncă și Protecție Socială, dreptul fundamental al navigatorilor români la standardul de protecție oferit de Ordonanța 50/2022 prin care orice navigator român este angajat numai în condițiile unui contract minim IBF conform legii aplicabile agențiilor de crewing, garanții de minim 300.000 de euro oferite de acestea în cazurile în care armatorii nu își mai îndeplinesc obligațiile contractuale privind salariile neachitate pentru maxim 4 luni, alte pierderi pecuniare precum și cheltuielile de întreținere la bord până la data repatrierii.

Alte drepturi izvorate din Ordonanța 50/2022 sunt cele privitoare la concedii  medicale și compensații standard  plătite în caz de îmbolnăviri sau accidente soldate cu invaliditati sau decese, compensații și salarii acordate pe timpul navigației în zone de război sau cu risc ridicat, salarii și compensații pentru perioade de captivitate în caz de atacuri piraterești sau luare de ostatici, compensații pentru familii și copii minori ai navigatorilor.

  • Reprezentanții SLN au negociat contracte colective de muncă acoperind un număr de peste 500 de nave și însemnând condiții mai bune de salarizare, de asigurare, mărirea compensațiilor și a concediilor medicale etc., pentru un număr de peste 5000 de navigatori membri SLN.
  • În perioada 19-22 iunie 2024, SLN a organizat și susținut reuniunea internațională a SCOCEEN la București și Constanța. Comitetul organizațiilor navigatorilor din țările ale Europei Centrale, de Est și Norvegia (SCOCEEN) a cărui președinție pentru 2 ani  (2024-2026)o deține Sindicatul Liber al Navigatorilor, reunește 9 țări și negociază contracte colective de muncă cu Asociația Armatorilor din Norvegia (NSA-care reprezintă a treia flotă a lumii ca investiții) pentru navigatorii angajați din aceste țări. Reuniunea de la cel mai înalt nivel a fost un success și o bună reprezentare a țării noastre și a navigatorilor români în acest context.  In cadrul lucrarilor s-au prezentat:
  • situația globală a industriei și s-au purtat dezbateri în ceea ce priveste angajarea navigatorilor;
  • propuneri pentru cresterea condițiilor de muncă și viață pentru navigatorii reprezentanți de sindicatele din cele 9 țări;
  • direcțiile de negociere a contractelor colective de muncă pentru perioada următoare;
  • rapoarte cu situațiile specifice ale legislației maritime din țările  reprezentate de organizațiile navigatorilor  prezente la reuniune.

S-au stabilit totodata datele și locurile de desfășurare a negocierilor viitoare precum și a următoarei reuniuni SCOCEEN. Astfel SLN/Romania, SUC/Croația și MTWTU/Ukraina asistate de NSU/Norvegia negociaza contractele colective de muncă  la Split în perioada 21-26 Octombrie 2024.  

  • 25 iunie 2024 – SLN a celebrat Ziua Internațională a Navigatorului cu o serie de vizite la navele din portul Constanța
  • Iulie 2024 – a editat un nou număr al revistei Cap Compas, revistă destinată navigatorilor români cu informații și noutăți din domeniu, sfaturi utile care să ajute navigatorii în munca lor pe mare. Revista este distribuită membrilor de sindicat.
  • 04 -11 august 2024 SLN a organizat turneul de tenis ”SLN Ziua Marinei Române”, o manifestare dedicată sărbătoririi Zilei Marinei Române unde SLN este co-organizator alături de Comandamentul Forțelor Navale Române, Primăria Constanța și alte autorități importante din județul Constanța
  • 15 August 2024 – Ziua Marinei Române – SLN a participat la organizarea în bune condiții a acestui eveniment, membru în comitetul de organizare încă din anul 1995
  • 19-20 septembrie SLN prin reprezentantul său a participat la întâlnirea secțiunii de dialog social a Ministerului Transporturilor Europene de la Brussels(SSDCMT ETF-EU-Meeting). În acest comitet se dezbat și propun acte normative din domeniul maritim la nivel European care trebuiesc implementate apoi în legislațiile statelor membre.  
  • 13-19 Octombrie 2024 – Delegația SLN a participat la al 46-lea Congres ITF care s-a desfășurat la Marrakesh și la care au participat peste 2000 de delagați ai sindicatelor transportatorilor affiliate ITF. SLN a participat la secțiunile navigatori și a votat noua politică ITF de la Marrakesh care va fi implementată și în statutul SLN dar și în negocierile viitoare cu toate sindicatele din țările din care provin armatorii navelor care angajează navigatori români. Aceastaă politică va fi afișată în curând și pe site-ul SLN.   
  • 22-24 noiembrie 2024  SLN a participat la negocierile de la SPLIT Croația , negocieri care s-au încheiat cu semnarea noilor contracte colective de muncă negociate cu Asociația Armatorilor din Norvegia(NSA) pentru navigatorii români. Au fost negociate măriri de salarii și a contribuțiilor sociale, a noilor valori ale compensatiilor pentru îmbolnăviri, accidente, etc. pentru anul 2025 și 2026. De aceste negocieri beneficiază un număr important de navigatori români membri de sindicat.
  • 28-30 noiembrie- SLN împreună cu ITF Londra au organizat întâlnirea ToT (Training of Trainers) cu privire la managementul sresului în randul tinerilor navigatori, recunoașterea și metode de evitare a afectarii sănătății mintale. Acest eveniment s-a desfăsurat cu reprezentanți din 7 tari (România, Croația, Muntenegru, Bulgaria, Turcia, Georgia, Ukraina). La acest seminar de pregătire au participat și și-au adus aportul Academia  Navală Mircea cel Batrân și Universitatea Maritimă din Constanța, aceasta din urmă găzduind aceast eveniment international de foarte mare importanță. Reamintim că stresul este o problemă în randul navigatorilor moderni și din numărul îngrijorător de mare arătat în studiile unor universități maritime de renume mondial din acest domeniu, tinerii au o pondere de 36 %. Prin acest proiect internațional finanțat de ITF, se dorește ca în toate școlile de marină din lume să existe o componentă în curricula școlară care să îi invețe pe tinerii viitori navigatori cum să recunoască din timp stresul și cum sa aplice un  mecanism adecvat de evitare, punctele de contact care pot fi accesate pentru sprijin în cazul acestei grave probleme care poate afecta sănătatea mintală dacă efectele stresului persistă perioade mai lungi de timp.  

(IV) – Decembrie- luna a rapoartelor, a concluziilor care se pot trage din experiența anului 2024

Navigatori, vă sfătuim :

  • să nu neglijati organizația din care faceți parte,
  • să acordați o importanță mai mare organizării și a organizației, singura care vă apără și vă protejeaza  (SLN/ITF).
  • să acordați importanță apariției oricăror manifestări ale depresiei sau fenomene care sunt asociate cu depresia;
  • să identificați și apoi să purtați un dialog cu reprezentantul sindicatului /itf pentru orice problemă pe care o întâmpinați.
  • să raportați imediat situațiile cu care vă confruntați la bord și greutățile întâmpinate. SLN are o mare experiență în ceea ce privește problemele întâlnite în timpul desfășurării contractului de muncă
  • să  SOCIALIZAȚI mai mult la bord cu colegii voștri și mai ales cu colegii români, să căutați puncte comune de discuție și de înțelegere, să cereți sfaturi sau să împărtășiți experiențele acumulate.
  • să nu aveți reținere în a contacta sindicatul pentru a transmite o greșeală pe care considerați că ați făcut-o; trebuie să fiți sfătuiți în timp util cum să remediați această greșeală în baza competențelor și experiențelor acumulate zi de zi în cadrul organizației noastre
  • să fiți responsabili
  • să fiți mândri că sunteți navigatori români. Lumea shippingului internațional vă apreciază și vă aduce laude pentru că sunteți în elita națiunilor maritime
  • sindicatul SLN/ITF este singura voastră aparare reală – înscrieți-vă în sindicat !

(V) – Decembrie- luna bucuriilor – luna apropierii de minunile lui Dumnezeu, de fecioara născătoare Maria.

Cum sărbătorile de Crăciun sunt foarte aproape, vă rugăm pe toți cei care sunteți membri SLN și aveți copii cu vârste de până la 16 ani inclusiv, să veniți cu dragii și micuții voștri pentru a-si ridica cadoul oferit de noi, din fondurile econoimisite de noi și alese cu mare grijă. Anul acesta cu eforturile noastre proprii, așa cum v-am obișnuit de 34 de ani fără întrerupere, am creat o atmosferă unică de basm pentru voi. Am împodobit brazii, am dat viață lucrurilor și imaginației doar pentru voi. 

(VI) – Gânduri și intenții pentru anul ce vine

Pentru anul 2025 sindicatul are în vedere:

  • Acțiuni de lobby pe lângă autorități în vederea ratificării convenției privind actele de identitate a navigatorilor
  • Eliminarea vizitei medicale ca și condiție la reînnoirea valabilității Carnetului de Marinar. Carnetul de Marinar este un act de identitate și nu are nicio legatură cu starea de sănătate a titularului. Starea de sănătate a navigatorului se regașeste în Certificatul Medical confirmat de medicul din lista  IMO și care se efectuează din doi în doi ani conform STCW și fără de care nici un navigator nu poate fi angajat conform calificării sale la bordul oricarei nave.
  • Deschiderea unui dialog între SLN, ANR si CERONAV în ceea ce privește valabilitatea Certificatelor de Competență în sensul în care noul certificat să fie valabil începând cu data încheierii valabilității vechiului certificat și nu cu data efectuării cursului respectiv.
  • Înființarea unui sistem de acoperire socială special pentru navigatori cu cele două elemente obligatorii, contribuții sociale și de sănătate. Prin acest sistem navigatorii pot fi ușor angajați la bordul navelor sub pavilion European și astfel să câștigăm mii și mii de noi locuri de muncă.
  • Dezvoltarea sistemului FAN SLN înfiintat deja de SLN, sistem de ajutor social al membrilor SLN pentru momentul în care  vă încetați activitatea pe mare  
  • Mai multe activități de promovare a carieirei de navigator în cadrul proiectului “Vreau să fiu navigator” proiect lansat de SLN în anul 2022 . Vom avea în vedere contactarea membrilor de sindicat, de voluntari care în timpul staționării sau după retragerea din activitate doresc ca din timpul lor liber să contacteze autoritățile locale din zona în care aceștia se află și să promoveze meseria de navigator. Dorim ca acest proiect să se facă în parteneriat cu societăți și companii de navigație, UMC, CERONAV. În prezent este o nevoie acută de nebrevetați pentru nave cu pavilion European dar și de ofițeri în flota internațională. Un studiu de piață ne arată că până în anul 2030 industria va avea nevoie de peste 80.000 de navigatori în plus față de numarul actual existent de aproximativ 1900.000 de navigatori care activează pe cele aproximativ 75.000 de nave maritime comerciale.
  • Re-împrospatarea programului ”Cadetul Român” – proiect lansat de SLN în parteneriat cu UMC  și ANBM în 2017 a făcut posibil întâlnirea cu studenții din cadrul universităților  maritime cu reprezentanții SLN și ai Comitetul Tinerilor Navigatori (CTN) SLN.   Întotdeauna întâlnirile au stârnit un interes major în rândul tinerilor care urmează să îmbrățișeze cariera de navigator. Sfaturile, explicarea provocărilor dar și a beneficiilor pe care le poate avea un navigator din activitatea desfașurată pe nave au dovedit că tinerii sunt interesați de lucrurile practice cu care urmează să se întâlnească la începutul activității, lucruri care nu le poate învăța decât din experienta celor care au practică în sectorul maritim.
  • Inițierea proiectului de creare a unui  registru internațional românesc pentru înregistrarea navelor maritime. Înregistrarea navelor trebuie să aibă printre multe altele câteva condiții obligatorii și anume:                                                                                                                                   – plata taxei de tonaj (stabilită prin negocieri la nivelul Comisiei Europene și departamentul specializat din cadrul CE)

-angajarea navigatorilor români și europeni cu prioritate

-instruirea obligatorie a cadeților la bordul navelor înregistrate în Registrul Internațional Român                                                                                                                              -negocierea contractului colectiv de muncă standard internațional încheiat cu organizația navigatorilor afiliată ITF si ETF,                                                                                                        

– parteneriate cu școlile de marină pentru plata scolarizării cadeților, 

-încheierea unui  contract cu șantierele navale românesti în ceea ce privește construcția de nave noi atunci când se acceseaza garanții guvernamentale

Nu în cele din urmă, dorim să vă urăm sărbători fericite, un an nou bogat, sănătate tuturor și să ne auzim cu bine în anul următor.

Distribuie:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *