Și-a pus NATO și toată Europa pe cap: Macron vrea trimiterea de soldați europeni în Ucraina

macron

Preşedintele Emmanuel Macron a declarat luni că trimiterea de trupe occidentale NATO pe teren în Ucraina nu ar trebui „exclusă” în viitor, considerând totuşi că, în această etapă, „nu există un consens” pentru această ipoteză, transmite AFP, informează Agerpres.

„Nu există astăzi un consens pentru a trimite în mod oficial, asumat şi aprobat, trupe terestre. Dar în dinamică, nimic nu trebuie exclus. Vom face tot ce este necesar pentru a ne asigura că Rusia nu poate câştiga acest război”, a explicat preşedintele francez la finalul unei conferinţe internaţionale în sprijinul Ucrainei.

Preşedintele Emmanuel Macron nu a dorit să ofere mai multe detalii despre poziţia Franţei în această problemă, invocând o „ambiguitate strategică, pe care o asum”. Dar „nu am spus absolut deloc că Franţa nu este favorabilă”, a avertizat el. „Nu voi elimina ambiguitatea dezbaterilor din această seară dând nume. Spun că a fost menţionată printre opţiuni”, a adăugat el.

Această opţiune nu a fost menţionată anterior de Franţa. Chestionat la finalul întâlnirii de la Palatul Elysée, premierul olandez Mark Rutte a asigurat că această problemă a trimiterii de trupe terestre în Ucraina nu a fost pe ordinea de zi.

„Mulţi oameni care astăzi spun „niciodată, niciodată” sunt aceiaşi oameni care au spus „niciodată tancuri, niciodată avioane, niciodată rachete cu rază lungă de acţiune” în urmă cu doi ani”, a continuat totuşi Emmanuel Macron. „Să avem modestia să constatăm că am întârziat adesea cu şase până la 12 luni. Acesta a fost obiectivul discuţiei din această seară: totul este posibil dacă este util să ne atingem obiectivul”.

Preşedintele francez a reamintit, totuşi, că aliaţii Ucrainei „nu sunt în război cu poporul rus”, dar că „pur şi simplu nu vor să îi lase să câştige în Ucraina”. Totodată, preşedintele francez a anunţat că aliaţii Ucrainei vor crea o coaliţie pentru a livra Ucrainei rachete cu rază medie şi lungă de acţiune. S-a decis „crearea unei coaliţii pentru lovituri la distanţă şi, prin urmare, rachete şi bombe cu rază medie şi lungă de acţiune”, a anunţat Emmanuel Macron la încheierea conferinţei.

Emmanuel Macron a enumerat cinci „categorii de acţiuni” asupra cărora există consens: „apărarea cibernetică; coproducţia de arme, capacităţi militare şi muniţii în Ucraina; apărarea ţărilor direct ameninţate de ofensiva din Ucraina, precum R. Moldova; capacitatea de a sprijini Ucraina la graniţa cu Belarus cu forţe nemilitare” şi operaţiuni de deminare.

Suntem convinşi că înfrângerea Rusiei este esenţială pentru securitatea şi stabilitatea în Europa”, a subliniat şeful statului francez.

Stoltenberg respinge categoric scenariul invocat de Macron

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că nu există planuri privind dislocarea de militari NATO în Ucraina, potrivit Sky News. Jens Stoltenberg susține că „nu există planuri” ca militarii NATO să fie dislocați în Ucraina. A fost primul comentariu al șefului NATO după declarațiile președintelui francez Emmanuel Macron.

Președintele Franței a spus că nu poate fi exclusă trimiterea de trupe occidentale pe frontul din Ucraina. Macron a mai spus că în prezent nu există un consens între aliați în această problemă. Orice propunere de a trimite militari NATO în Ucraina are nevoie de aprobarea tuturor membrilor alianței. Lideri din Suedia, Slovacia, Polonia și Cehia au anunțat marți că nu intenționează să trimită trupe în conflict.

Iohannis a vorbit cu Macron despre susţinerea Ucrainei

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, luni, la Paris, la invitaţia preşedintelui Republicii Franceze, Emmanuel Macron, la o reuniune de lucru cu mai mulţi lideri aliaţi pentru a discuta stadiul războiului de agresiune dus de Rusia împotriva Ucrainei şi modalităţile concrete pentru continuarea coordonată şi de o manieră cât mai eficientă a sprijinului acordat Ucrainei.

În acest context, arată Administraţia Prezidenţială într-un comunicat transmis marţi, şeful statului a atras atenţia asupra implicaţiilor pe care războiul declanşat de Rusia le are asupra securităţii europene şi euroatlantice şi în special asupra securităţii la Marea Neagră, regiune în care efectele conflictului se resimt intens.

La doi ani de la declanşarea războiului, liderii prezenţi au reiterat condamnarea fermă a acţiunilor Rusiei şi şi-au exprimat susţinerea pentru suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei. În egală măsură, liderii au reconfirmat necesitatea de a continua sprijinul militar atât în plan european, cât şi bilateral, fiind discutate opţiunile pentru intensificarea asistenţei acordate Ucrainei.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *