Șerpii de mare au evoluat pentru a avea din nou capacitatea de a percepe o varietate extinsă de culori

Hydrophis cyanocinctus serpi de mare

Un studiu recent arată că șerpii de mare au dezvoltat capacitatea de a percepe o varietate extinsă de culori, o abilitate pierdută de strămoșii lor în urma schimbărilor din mediu, informează Eurek Alert. Un studiu recent publicat în Genome Biology and Evolution arată că șarpele Hydrophis cyanocinctus, o specie veninoasă găsită în apele oceanice din jurul Australiei și Asiei, a evoluat pentru a percepe o paletă extinsă de culori, deși strămoșii săi și-au pierdut această abilitate în urma schimbărilor de mediu.

Vederea culorilor la animale este influențată de genele numite opsine vizuale. Cu toate că pierderea genelor opsine a avut loc în evoluția tetrapodelor (amfibieni, reptile și mamifere), apariția de noi gene opsine este extrem de rară. Înainte de această descoperire, se credea că evoluția de noi gene opsine la reptile avea loc doar la speciile de șerpi din genul Helicops, găsite în America de Sud.

Acest studiu a folosit genomuri de referință publicate pentru a examina genele de opsine vizuale la cinci specii distincte ecologic de șerpi elapide. Istoria elapidelor, o familie de șerpi care include cobra și mamba, pe lângă șarpele Hydrophis cyanocinctus, prezintă o oportunitate de a investiga evoluția moleculară a genelor vederii.

Șerpii timpurii pierduseră două gene opsine vizuale în timpul fazei lor de vizuini în lumină slabă și puteau percepe doar o gamă foarte limitată de culori. Cu toate acestea, unii dintre descendenții lor ocupă acum medii mai luminoase; două descendențe de elapide s-au mutat chiar de la mediul terestru la cel marin în ultimii 25 de milioane de ani. Așadar, șerpii de mare au evoluat pentru a vedea din nou culorile. Oamenii de știință au descoperit că șarpele Hydrophis cyanocinctus posedă patru copii intacte ale genei opsină SWS1. Două dintre aceste gene au sensibilitatea ancestrală la ultraviolete, iar două au evoluat o nouă sensibilitate la lungimile de undă mai lungi care domină habitatele oceanice.

Cercetătorii cred că această sensibilitate le poate oferi șerpilor o mai bună discriminare a culorilor pentru a distinge prădătorii, prada și/sau potențialii parteneri de fundalurile marine colorate. Acest lucru este dramatic diferit de evoluția opsinelor la mamifere precum liliecii, delfinii și balenele în timpul tranzițiilor ecologice; acestea suferit pierderi suplimentare de opsină pe măsură ce s-au adaptat la medii de lumină slabă și acvatice.

Primii șerpi și-au pierdut o mare parte din capacitatea lor de a vedea culoarea din cauza stilului lor de viață în lumină slabă”, a spus autorul principal al lucrării, Isaac Rossetto.

Cu toate acestea, descendenții lor ocupă acum medii marine mai luminoase și mai complexe din punct de vedere spectral. Credem că dublările recente ale genelor au extins gama de culori pe care le pot vedea șerpii de mare. Prin comparație, noi, oamenii, avem o sensibilitate la culori extinsă în mod similar, în timp ce pisicile și câinii sunt parțial daltoniști, la fel ca acei șerpi primitivi”, spune Rossetto.

Distribuie:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *