Se prefigurează o catastrofă umanitară. Afganistanul s-a întors la legea Sharia: Oameni biciuiți pe stadion, în fața a mii de spectatori

Douăsprezece persoane, dintre care trei femei, au fost biciuite în faţa a mii de spectatori pe un stadion de fotbal din Afganistan, grupul făcându-se vinovat de „crime morale”, inclusiv adulter, jaf şi homosexualitate, a declarat un oficial taliban pentru BBC. Bărbaţii şi femeile au primit între 21 şi 39 de lovituri de bici fiecare. Numărul maxim pe care îl poate primi o persoană este de 39, a declarat un alt oficial taliban.

Omar Mansoor Mujahid, un purtător de cuvânt al talibanilor pentru regiunea Logar din estul Afganistanului, unde au avut loc biciuirile, a declarat că toate cele trei femei au fost eliberate după ce au fost pedepsite, dar unii dintre bărbaţi au mers la închisoare.

Este a doua oară într-o lună când gruparea islamistă care a preluat anul trecut puterea la Kabul procedează la biciuiri în public, ceea ce semnalează o întoarcere la practicile dure din timpul guvernării anterioare a talibanilor, din anii 1990. Săptămâna trecută, 19 persoane au fost pedepsite în mod similar în provincia Takhar din nordul Afganistanului.

Liderul suprem al talibanilor, Hibatullah Akhundzada, a ordonat judecătorilor săptămâna trecută să aplice pedepse mai aspre pentru anumite infracţiuni, în conformitate cu interpretarea strictă a legii islamice Sharia. Această interpretare a legii islamice include execuţii publice, amputări publice de membre şi lapidări. Ordinul liderului suprem este cel mai recent semn că talibanii adoptă o poziţie mai dură în ceea ce priveşte drepturile şi libertăţile, deşi au promis că vor guverna cu mai multă moderaţie atunci când au preluat puterea, anul trecut, notează BBC. În timpul guvernării lor din 1996-2001, talibanii aplicau în mod regulat pedepse în public, inclusiv biciuiri şi execuţii pe stadionul naţional din Kabul.

Guvernul a promis, de asemenea, că nu va repeta represiunea brutală a femeilor; dar de la revenirea grupării la putere, libertăţile femeilor au fost grav limitate, iar mai multe femei au fost bătute pentru că şi-au cerut drepturile.

Afganii le dau copiilor lor înfometați medicamente pentru a-i seda. Alții și-au vândut fiicele și organele pentru a supraviețui. În cea de-a doua iarnă de când talibanii au preluat puterea și fondurile străine au fost înghețate, milioane de oameni sunt la un pas de foamete.

Copiii noștri continuă să plângă și nu dorm. Nu avem mâncare”, a declarat Abdul Wahab. „Așa că mergem la farmacie, luăm tablete și le dăm copiilor noștri pentru ca aceștia să doarmă.”

El locuiește chiar în afara orașului Herat, al treilea oraș ca mărime al țării, într-o așezare de mii de căsuțe de lut care a crescut de-a lungul deceniilor, plină de oameni strămutați și loviți de război și de dezastre naturale, relatează BBC. Abdul a fost întrebat câți dintre părinți le dau sedative copiilor și a răspuns „Mulți dintre noi, toți”.

În buzunarul lui Ghulam Hazrat repoterii au găsit alprazolam, tranchilizante prescrise de obicei pentru tratarea tulburărilor de anxietate. Ghulam are șase copii, dintre care cel mai mic are un an. „Îi dau și lui”, a spus el.

Alții au comprimate de escilatopram și sertralină pe care au spus că le dau copiilor lor. Acestea sunt prescrise de obicei pentru a trata depresia și anxietatea.

Medicii spun că, atunci când sunt administrate copiilor mici care nu beneficiază de o alimentație adecvată, medicamente precum acestea pot provoca leziuni hepatice, alături de o serie de alte probleme precum oboseala cronică, tulburări de somn și de comportament. Majoritatea familiilor împart câteva bucăți de pâine între ele în fiecare zi. O femeie a spus că mâncau pâine uscată dimineața, iar seara o înmuiau în apă.

ONU a declarat că o „catastrofă” umanitară se desfășoară în prezent în Afganistan. Majoritatea bărbaților din zona din afara orașului Herat lucrează ca zilieri. Aceștia duc o viață dificilă de ani de zile. Dar când talibanii au preluat puterea în august anul trecut, fără ca noul guvern de facto să fie recunoscut la nivel internațional, fondurile străine care intrau în Afganistan au fost înghețate, ceea ce a declanșat un colaps economic care i-a lăsat pe bărbați fără locuri de muncă în majoritatea zilelor.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *