Școală de Vară a Rețelei Universităților de la Marea Neagră: Infrastructuri digitale pentru educație, cercetare științifică și inovare
În perioada 5-7 Septembrie 2022 a avut loc Școala de Vară cu tema „Infrastructuri Digitale de largă anvergură pentru Educație, Cercetare Științifică și Inovare”. Evenimentul a fost organizat în cadrul parteneriatului dintre Rețeaua Universităților de la Marea Neagră și Platforma Europeană EGI, cu sprijinul Universității „Politehnica” din București. La eveniment au participat studenți, cadre didactice și cercetători de la universități și institute de cercetare din România, Turcia și Azerbaijan.
Lectorii care au susținut cursuri în cadrul școlii de vară sunt specialiști din Olanda, Marea Britanie, Cehia, Slovenia și Italia, cu vastă experiență în domeniul serviciilor de tip Cloud pentru aplicații de mare anvergură în domeniul cercetării științifice, participând la proiecte cum ar fi Large Hadron Collider coordonat de CERN, European Open Science Cloud (EOSC) și alte proiecte similare. Lucrările au fost deschise de Matthew Viljoen, Giuseppe La Rocca și Gianni Dalla Torre din partea EGI și dl Prof. dr. ing. Ioan Sacală, Prodecan al Facultății de Automatică și Calculatoare din cadrul Universității „Politehnica” din București.
La lucrări au fost prezentate tehnologiile și procedurile folosite pentru utilizarea infrastructurilor digitale de largă anvergură, aspecte privind modalități de accesare, structura și metodologiile de proiectare și operare a aplicațiilor și aspectele de securitate cibernetică pentru aplicații din domeniile educație, cercetare științifică și inovare. Dl Dr. Mihnea Dulea de la INCD – Institutul pentru Fizică și Inginerie Nucleară a prezentat Rețeaua Națională de Aplicații de tip Cloud pentru Cercetare Științifică – NGI-RO. De asemenea, s-a prezentat proiectul Digital Innovation Hub al Universității „Ovidius” din Constanța, coordonat de dl Prorector Alexandru Bobe.
La lucrările școlii de vară au fost analizate și proiectele propuse din partea unor colective de cercetare și în urma evaluărilor au fost selectate patru proiecte care în perioada următoare vor beneficia de sprijinul EGI în cadrul proiectului EGI-ACE – Programare avansată pentru EOSC. Aceste proiecte sunt după cum urmează:
- Sistem-suport de decizie pentru mobilitate durabilă în aglomerații urbane prezentat de dl Prof. dr. Eden Mamut, Universitatea „Ovidius” din Constanța;
- Modelare multiscalară și multifizică pentru simularea proceselor complexe de curgere a fluidelor prezentat de dl Dr. Laurențiu Oancea, Universitatea „Ovidius” din Constanța;
- Metacampus prezentat de dl Dr. Zafer Karadayi, NARA, Turcia;
- Platformă de simulare pentru programare cuantică prezentat de dl Dr. Cumali Yașar, Universitatea din Canakkale, Turcia.