SCANDAL între Germania și Polonia: Berlinul vorbește despre „revizuirea granițelor”

Autoritățile Poloniei așteaptă clarificări oficiale din partea Berlinului în legătură cu declarația cancelarului Germaniei, Olaf Scholz, cu privire la revizuirea granițelor polono-germane, a declarat, luni, la Televiziunea Poloneză, șeful Biroului de Securitate Națională din Polonia, Paweł Soloch, scrie Rador.

Pentru a recăpăta încrederea după aceste cuvinte, dinspre partea germană şi din partea cancelarului însuși ar trebui să se audă cuvinte care să explice totul clar. Dacă nu, atunci avem dreptul să interpretăm asta ca un semnal, dacă nu o amenințare”, a spus acesta.

După cum a recunoscut Soloch, declarația cancelarului german a fost făcută pe fondul unei discuții despre reparațiile pe care Polonia le cere Germaniei pentru prejudiciul cauzat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Această coincidență nu este întâmplătoare. Faptul că aceasta a fost lăsată fără încercarea de a explica în detaliu de către partea germană, poate provoca cele mai rele asocieri”, a adăugat el.

Menţionăm că, în cadrul acordării premiilor M100 Media Award la Potsdam, cancelarul german a declarat legat de reparațiile financiare cerute Germaniei de către Polonia, că frontiera polono-germană a fost stabilită odată pentru totdeauna și „după sute de ani ale istoriei noastre, nu am vrea ca unii oameni să scotocească prin cărțile de istorie și să caute revizuirea a ceea ce a fost stabilit”.

Deputatul partidului de guvernământ „Lege și Justiție” din Polonia, Arkadiusz Mularczyk, a scris pe Twitter ca răspuns la declarație că aceasta este o practică binecunoscută a Berlinului. „De multe decenii, guvernele germane i-au speriat pe polonezi cu o revizuire a granițelor dacă ridică problema reparațiilor. Domnul Scholz nu a inventat niciodată praful de pușcă. Am sperat cu adevărat la un răspuns mai inventiv și mai inteligent” – a scris acesta.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *