Salariul minim european, inspirat de la… PSD. Țuțuianu: „La Strasbourg a fost validată propunerea noastră!”

PSD va susține în Coaliția de guvernare ca Guvernul să adopte din acest an prevederile directivei europene adoptate recent de Parlamentul European cu privire la salariile minime adecvate din Uniunea Europeană, astfel încât acestea să se aplice de la 1 ianuarie 2023. Introducerea în România a mecanismului recomandat în Directivă, prin care salariul minim e stabilit la 50% din valoarea salariului mediu brut pe economie ar conduce la o creștere a venitului minim de la 1 ianuarie 2023 la o valoare apropiată de 3.000 de lei brut, transmite PSD. Despre măsurile în energie luate la nivel european, dar în special în privința acestui salariu minim, deputatul PSD constănțean Marius Horia Țuțuianu a transmis faptul că este o măsură social-democrată:

„Două decizii majore au fost luate la nivelul Uniunii Europene și ambele confirmă ceea ce noi spunem de mult ca soluție în combaterea creșterii prețurilor la energie.

– plafonarea veniturilor companiilor care produc energie electrică la costuri reduse;

– plata unei contribuții de criză din partea producătorilor de energie bazată pe combustibili fosili.

Din fericire, pe baza propunerilor noastre, Guvernul României deja a adoptat și este în vigoare plafonarea veniturilor tuturor producătorilor de energie. Mai exact, profiturile realizate urmare a practicării unui preț mai mare decât cel de referință, de 450 de lei/MWh, devin contribuție și se transferă în Fondul de Tranziție Energetică. Banii din acest fond asigură plata rapidă a compensărilor la care au dreptul furnizorii de energie, urmare a aplicării unui preț plafonat pentru consumatorii casnici și noncasnici. Mai mult, UE a validat astăzi propunerea noastră privind creșterea salariului minim. Parlamentul European a aprobat stabilirea unui salariu minim european de 50% din valoarea salariului mediu pe economie din fiecare stat membru. Aplicarea deciziei UE în România ar conduce la o creștere cu 500 de lei a salariul minim, adică puțin mai mult decât ceea ce noi am propus în urmă cu puțin timp, 3.050 lei. Decizia va fi adoptată în cadrul unei Directive care va deveni obligatorie pentru fiecare stat membru, urmând a fi implementată în următorii 2 ani”, a transmis deputatul Țuțuianu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *