Rușii au publicat o hartă în care Cernăuți revine României. MAE: „Instrumentar de propagandă şi dezinformare”

Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a publicat pe contul său de Telegram o hartă cu Ucraina împărţită după război, iar o parte ar reveni şi României. Potrivit acestei hărţi, Rusia ar lua cea mai mare parte a teritoriului Ucrainei, dar anumite regiuni ar ajunge la România şi Polonia. Conform publicaţiei ucrainene Ukrainska Pravda, Medvedev spune că această hartă nu a fost „desenată” de el sau de vreun alt oficial rus, ci de „analiştii occidentali”. Rugat să spună cine sunt aceşti „analişti”, Medvedev nu a oferit un răspuns.

image 11

Oraşele Viniţa şi Cernăuţi ar reveni României, iar zona care include oraşe precum Liov sau Ternopil ar ajunge la Polonia. Restul teritoriului Ucrainei ar intra sub administrarea Rusiei.

Ministerul Afacerilor Externe respinge joi ferm demersul vicepreşedintelui Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, care a publicat pe o reţea de socializare o hartă care atribuie, în mod fantezist, teritorii ale Ucrainei României şi altor state vecine Ucrainei. Potrivit acestei hărţi, după război, Rusia ar lua cea mai mare parte a teritoriului Ucrainei, dar anumite regiuni ar ajunge la România şi Polonia. Tot estul şi sudul Ucrainei ar aparţine Federaţiei Ruse, vestul ar aparţine Poloniei, nordul ar fi împărţit între Rusia şi Polonia, regiunea Uzhgorod ar aparţine Ungariei, Cernăuţi şi Viniţa ar fi ale României, iar Ucraina „s-ar dezvolta” doar din regiunea Kiev.

„MAE consideră că astfel de atitudini fac parte din instrumentarul de propagandă şi dezinformare la care recurge de mai multă vreme Federaţia Rusă şi care a fost amplificat după declanşarea războiului ilegal şi ilegitim de agresiune împotriva Ucrainei”, mai indică sursa citată.

Astfel de aşa-zise „propuneri” şi „analize” care vizează redesenarea aleatorie a graniţelor unor state şi promovează astfel încălcarea dreptului internaţional nu reprezintă decât încercări complet nereuşite de justificare a propriei conduite de nerespectare a ordinii internaţionale bazate pe reguli. MAE reafirmă sprijinul deplin al României pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei în frontierele sale recunoscute internaţional şi reiterează condamnarea agresiunii militare nejustificate şi neprovocate a Rusiei împotriva Ucrainei”, potrivit precizărilor de presă

Conform sursei menţionate, România este şi va rămâne un partener al Ucrainei şi reconfirmă susţinerea deplină şi compasiunea profundă faţă de poporul ucrainean, victimă a agresiunii brutale.

„Acordarea statutului de stat candidat pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană reprezintă o confirmare atât a politicii vizionare a Uniunii Europene, care este în esenţă, un proiect de promovare şi consolidare a păcii în Europa, cât şi a determinării poporului ucrainean de a-şi asuma plenar principiile şi valorile spaţiului european, într-o Ucraină independentă, suverană, în frontierele sale recunoscute internaţional”, mai arată MAE.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *