Rușii au bombardat masiv în Harkov. Ucraina promite RĂZBUNARE: „O să întoarcem valul războiului! O să fie multe surprize!”

Rușii au atacat masiv Harkovul în această dimineață, anunță forțele ucrainene. Locuitorii au fost sfătuiți să stea în adăposturi, să nu iasă inutil pe străzi și să nu ignore alarmele. Primarul orașului Harkov, Igor Terekhov, a făcut apel și a avertizat: „Bombardarea uneia dintre cele mai dens populate zone ale orașului continuă. Rămâi în adăposturi!” Potrivit primarului, există o lovitură într-una dintre instituțiile medicale din Harkov. „Sunt răniți”, a adăugat el.

Potrivit datelor preliminare ale Centrului Regional de Asistență Medicală de Urgență, 17 persoane au fost rănite în urma bombardamentelor. Printre răniți, unul este în stare gravă, posibil mort. Alte publicații ucrainene precizau de aproxiamtiv 20 de victime, numărul fiind în continuă schimbare.

Pentru a doua zi la rând și cam în același timp, ocupantul lovește stațiile de transport în comun. Drept urmare, există deja un mort și 17 răniți, dintre care unul este extrem de grav”, a declarat primarul din Harkov.

Alerta a fost semnalată la ora 9:29, atunci când a fost anunțată o alertă de raid aerian pe teritoriul orașului și al regiunii. Ulterior a apărut un anunț cu privire la posibile bombardamente de artilerie. Curând, localnicii au început să aibă informații de „sosiri” în jurul orașului. În ajunul Marelui Stat Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a informat că în direcția Harkov rușii desfășurau operațiuni de luptă pentru a ține liniile ocupate. Cel puţin două persoane au fost ucise şi alte nouăsprezece au fost rănite, printre care şi un copil, într-un atac asupra Harkovului, a declarat şeful administraţiei militare regionale Oleg Siniehubov, relatează The Guardian. Siniehubov a postat pe contul de Telegram că printre răniţi se numără un copil şi că patru persoane „sunt în stare gravă”.

Inamicul rus atacă exclusiv străzile oraşului, pavilioanele comerciale şi infrastructura rezidenţială. A fost atacată o clădire rezidenţială în care se afla un cabinet stomatologic privat. În incintă nu se aflau oameni. Locuitorii din Harkov sunt rugaţi să fie extrem de vigilenţi, inamicul trage haotic şi brutal în oraş”, a mai precizat guvernatorul regional.

Două școli și alte clădiri au fost distruse în timpul bombardamentelor din estul Ucrainei, iar locuitorii sunt îndemnați să plece din zonele vizate de atacuri, anunță autoritățile ucrainene, potrivit Sky News. Oamenii sunt îndemnați să se evacueze, deoarece rușii au distrus școlile din Kramatorsk și Kostiantynivka, în estul Ucrainei, potrivit guvernatorului regiunii Donețk.

Pavlo Kyrylenko a anunțat că două școli au fost devastate de un atac aerian, în timp ce zona industrială din Kramatorsk și centrul Bakhmut au fost, de asemenea, bombardate.

„Rusia ne distruge intenționat orașele și satele. Nu vă puneți în pericol, evacuați”, este mesajul guvernatorului pentru locuitori.

Autoritățile ucrainene nu au oferit detalii privind eventualele victime ale atacurilor.

Armata rusă vrea să cucerească Kramatorsk şi Sloviansk

Forţele ruse încearcă să încercuiască termocentrala de la Vuhlehirsk, situată la aproximativ 50 de kilometri nord de Doneţk (estul Ucrainei), au anunţat joi serviciile de informaţii militare britanice, relatează Reuters. „Rusia prioritizează capturarea infrastructurii esenţiale naţionale, precum centralele electrice”, a declarat Ministerul Apărării britanic în buletinul informativ cotidian.

Potrivit ministerului citat, obiectivul capturării termocentralei de la Vuhlehirsk face parte din operaţiunea mai amplă a forţelor ruse de a avansa către oraşele strategice Kramatorsk şi Sloviansk. La 24 februarie, Rusia a lansat o agresiune militară neprovocată şi nejustificată contra Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o „operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei.

Ucrainenii replică puternic: au lovit șase depozite de muniție

Armata ucraineană susține că a lovit alte șase depozite de muniție din regiunea Herson, ocupată de ruși, potrivit CNN. Mai multe depozite de muniție și posturi de comandă din Herson au fost distruse, au declarat forțele armate ucrainene. Natalia Humeniuk, purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operațional Sud, a declarat că șase depozite de muniție din Herson-ul ocupat au fost distruse în ultimele 24 de ore. De asemenea, un pod peste râul Dnipro, o legătură importantă pentru ruși către Crimeea, a fost lovit de mai multe ori. În ciuda pagubelor, se pare că acesta rămâne deschis pentru o parte din trafic.

Administrația militară regională pentru Herson a declarat joi că „au avut loc explozii puternice și focuri de armă în timpul nopții în regiune”, inclusiv în Beryslav, pe malul nordic al râului.

Luptele continuă de-a lungul graniței dintre regiunile Nikolaiev și Herson, rușii încercând să își îmbunătățească pozițiile defensive. Comandamentul a declarat că rușii au încercat să avanseze în jurul așezării Lozove, dar fără succes. Rușii continuă să folosească rachete împotriva orașului Nikolaiev, potrivit administrației militare regionale.

Ocupanții ruși au tras șapte rachete S-300 spre Mykolaiv în timpul nopții. Satele situate pe linia de demarcație rămân sub bombardament constant„, a anunțat administrația.

Potrivit informațiilor oficiale, peste 230 de hectare de grâu în districtele Beryslav și Henichesk, precum și aproximativ 10 hectare de pădure în apropierea orașului Oleshki, au ars doar în ultimele zile.

Ucraina promite răzbunare

Ucraina va întoarce valul războiului dezlănțuit de Federația Rusă. Vor fi o mulțime de surprize în curând, a declarat șeful biroului președintelui din Ucraina, Andriy Yermak.

Președintele este serios și gata să facă totul pentru a se asigura că ne eliberăm teritoriile cât mai curând posibil. Sunt gata să discut cu liderii mondiali, să demonstrez poziția Ucrainei. Depinde mult de instruirea soldaților noștri. Vom rupe cursul acestui război. Vor fi multe surprize în curând”, a spus el pe canalul său de Telegram, citează Ukrinform.

În același timp, Yermak a adăugat că aproape în fiecare zi vorbește cu Volodimir Zelenski despre rachetele HIMARS, obuzierul M777, sistemele de apărare aeriană și sancțiunile anti-ruse. Președintele ucrainean este interesat de eficiența armelor pentru a profita la maximum de creșterea proviziilor, susține oficialul ucrainean. De asemenea, potrivit acestuia, există o comunicare constantă cu comandamentul militar, iar conducerea statului știe de ce are nevoie armata pentru a câștiga în anumite zone ale frontului. În plus, Yermak a adăugat că în discuțiile cu consilierul american pentru securitate națională Jacob Sullivan, se discută problema accelerării furnizării de arme grele. „În curând voi vorbi din nou cu el despre un nou pachet de asistență militară americană. Așteptăm încă 4 HIMARS și nu numai”, a spus el.

Yermak a subliniat că acum este important ca Ucraina să nu lase Rusia să ajungă cu războiul în timpul iernii. După cum a raportat sursa citată, potrivit ministrului Apărării, Oleksiy Reznikov, după ultimele negocieri, a fost făcut un alt pas pentru a consolida apărarea Ucrainei – noile obligații ale partenerilor legate de arme de teren, pe mare și  avioane au reprezentat un semnal pozitiv al întâlnirii.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *