Rusia va „continua să monitorizeze îndeaproape” modul în care dezvoltarea limbii ruse se va face în Republica Moldova

Rusia va „continua să monitorizeze îndeaproape modul în care evoluează situaţia din Republica Moldova şi în ce măsură această ţară îşi îndeplineşte obligaţiile în temeiul tratatului de prietenie şi cooperare, inclusiv în ceea ce priveşte conservarea şi dezvoltarea limbii ruse”. Potrivit agenţiei Infotag, despre aceasta, într-un interviu acordat pentru „RIA Novosti”, a declarat reprezentantul Ministerului rus de Externe pentru drepturile omului, democraţie şi statul de drept, director adjunct al Departamentului pentru cooperare umanitară şi drepturile omului, Grigorii Luchianţev, care nu împărtăşeşte temerile precum că „cursul final pro-occidental al noilor autorităţi moldoveneşti va provoca noi cazuri de opresiune a ruşilor şi a limbii ruseşti în ţară sau va crea dificultăţi pentru activităţile Rossotrudnicestvo în aceasta”.

În principiu, aşa cum ni se pare, în cazul unei schimbări evolutive de putere într-o anumită ţară, aceasta nu ar trebui să conducă la nicio schimbare tectonică cardinală în fundamentele şi viaţa socială a ţării. Prin urmare, ca să fiu sincer, la această etapă nu vedem niciun motiv pentru ajustarea politicii lingvistice în Moldova. Limba rusă rămâne destul de răspândită şi utilizată în Republica Moldova, este considerată o limbă maternă şi este vorbită de aproximativ 15% din populaţia ţării. Şi în Chişinău, aproape jumătate din populaţie o vorbeşte. În general, aproximativ 80% din populaţia Moldovei înţelege şi foloseşte limba rusă“, a spus el.

Potrivit diplomatului, obligaţiile Moldovei de a crea condiţii pentru studierea şi utilizarea corespunzătoare a limbii ruse sunt consacrate în Tratatul de prietenie şi cooperare dintre Federaţia Rusă şi Republica Moldova din 19 noiembrie 2001.

Ar trebui luat în considerare un astfel de factor încât, în principiu, locuitorii Moldovei sunt interesaţi să păstreze limba rusă şi să o cunoască. Acest lucru este de o mare importanţă pentru păstrarea stabilităţii sociale în societate, menţinerea bazelor economice ale statului, întrucât vorbirea limbii ruse este în multe privinţe o garanţie a succesului în sfera economică şi socială. Adică cetăţenii Moldovei au nevoie de limba rusă pentru a menţine şi dezvolta legături economice şi de afaceri în spaţiul CSI, deoarece aceasta este vorbită, în general, nu doar Federaţia Rusă, ci şi alte state membre CSI şi fostele republici ale URSS. Prin urmare, cunoaşterea şi conservarea limbii ruse este una dintre garanţiile dezvoltării consecvente a relațiilor comerciale şi economice cu Federaţia Rusă, precum şi cu alte state ale spaţiului post-sovietic“, s-a arătat încrezător Luchianţev.

El consideră că dezvoltarea cooperării umanitare bilaterale, care stă la baza activităţii Centrului rus pentru ştiinţă şi cultură din Chişinău, „corespunde intereselor ambelor state”.

PE ACELAȘI SUBIECT:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *