Rusia promite că va înceta focul dacă Ucraina va retrage trupe din câteva provincii. Medvedev, dezlănțuit: „Vrem întreaga țară, până la frontiera cu Polonia!”

Președintele Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia va înceta focul și va intra în discuții de pace dacă Ucraina va renunța la ambițiile NATO și și-ar retrage forțele din patru regiuni ucrainene revendicate de Moscova. În ajunul unei conferințe de pace din Elveția, la care Rusia nu a fost invitată, Putin a stabilit o serie de condiții total în contradicție cu condițiile cerute de Ucraina, scrie Reuters.

Condițiile sunt foarte simple”, a spus Putin, menționând acestea ca fiind retragerea completă a trupelor ucrainene de pe întregul teritoriu al regiunilor Donețk, Lugansk, Herson și Zaporizhzhia din estul și sudul Ucrainei.

De îndată ce declară la Kiev că sunt pregătiți pentru o astfel de decizie și încep o retragere reală a trupelor din aceste regiuni și, de asemenea, anunță oficial abandonarea planurilor lor de a adera la NATO – de partea noastră, imediat, literalmente, în același timp, minut, va urma un ordin de încetare a focului și de începere a negocierilor”, a spus el, adăugând: „Repet, vom face acest lucru imediat. Desigur, vom garanta simultan retragerea nestingherită și în siguranță a unităților și formațiunilor ucrainene”.

Rusia controlează aproape o cincime din teritoriul ucrainean în al treilea an de război. Ucraina spune că pacea se poate baza doar pe retragerea completă a forțelor ruse și pe restabilirea integrității sale teritoriale. La summitul de weekend din Elveția, la care vor participa reprezentanți a peste 90 de națiuni și organizații, se așteaptă să evite problemele teritoriale și să se concentreze în schimb pe chestiuni precum securitatea alimentară și siguranța nucleară în Ucraina. Kremlinul a spus că adunarea se va dovedi „inutilă” fără ca Rusia să fie reprezentată.

„Vrem întreaga țară, până la frontiera cu Polonia”

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Mededev, a prognozat înrăutățirea situației Kievului în cursul conflictului din Ucraina, informează Rosbalt, potrivit Rador Radio România. Potrivit afirmațiilor fostului președinte al Federației Ruse, „evenimentele evoluează după un scenariu catastrofal pentru regimul banderist”.

Politicianul a publicat o nouă postare pe pagina sa de pe rețeaua de socializare VKontakte, în care a comentat o serie de declarații din discursul ținut de președintele Vladimir Putin la Ministerul de Externe. Între altele, Medvedev a abordat tema negocierilor cu Ucraina. „Sunt posibile negocieri pe viitor? Da, sunt posibile”, a confirmat Medvedev.

„Tocmai acest lucru l-a spus astăzi președintele nostru, formulând o nouă idee privind încheierea conflictului, dar numai ținându-se cont de realitățile create pe teren, pe baza Tratatului de la Istanbul și a versiunii actuale a Constituției Federației Ruse”, a arătat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

Mai mult decât atât, Medvedev nu a exclus că în zona „sanitară”, creată de Rusia pentru a-și asigura securitatea, să includă „întreaga  Ucraina până la frontiera cu Polonia”. „Pentru că chiar de acolo vine o amenințare continuă”, a adăugat el.

De asemenea, referindu-se la Volodimir Zelenski, Medvedev a spus că acesta este acum „un nimeni și nu ai cum să-i spui”. „În spatele lui nu există nicio autoritate, iar ordinele sale nu trebuie îndeplinite de nimeni”, a subliniat politicianul, scriind numele de familie al lui Zelenski cu literă mică. „Orice militar ucrainean comite o infracțiune penală când execută ordinele ilegale ale oficialilor numiți de puterea ilegală”, a avertizat vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse.

Pentagonul: „Nu este el în poziţia de a dicta Ucrainei ce trebuie să facă!

Vladimir Putin nu este în poziţia de a pune condiţii Ucrainei pentru a înceta războiul, a reacţionat vineri secretarul SUA al Apărării, Lloyd Austin, după ce liderul de la Kremlin declarase ceva mai devreme că Rusia va pune capăt războiului din Ucraina doar dacă Kievul va fi de acord să renunţe la ambiţiile sale de a adera la NATO, să predea integral cele patru provincii revendicate de Moscova în sud-estul ţării şi să treacă la demilitarizare, relatează Reuters, informează News.ro. Vladimir Putin „nu este în poziţia de a dicta Ucrainei ce trebuie să facă pentru a instaura pacea”, a declarat Lloyd Austin reporterilor la sediul NATO din Bruxelles.

Rusia controlează aproape o cincime din teritoriul ucrainean în al treilea an de război. Ucraina spune că pacea se poate baza doar pe retragerea completă a forţelor ruseşti şi pe restabilirea integrităţii sale teritoriale.

A avut câteva sute de mii de soldaţi răniţi şi ucişi în această invazie nedreaptă şi neprovocată. Ar putea pune capăt acestei situaţii astăzi, dacă ar alege să facă acest lucru. Şi îi cerem să facă acest lucru şi să părăsească teritoriul suveran al Ucrainei”, a declarat Austin.

Austin a ocolit problema, spunând doar că extinderea NATO nu este probabilă pe termen scurt. „În ceea ce priveşte extinderea NATO, cred că este o decizie pe care 32 de membri ai alianţei (NATO) o vor lua la un moment dat, nu văd nicio dorinţă sau indiciu că vom urmări extinderea în viitorul apropiat“, a declarat Austin.

Şeful Pentagonului a adăugat că bănuieşte că vor exista întotdeauna ţări care vor dori să se alăture NATO, dar în acest moment alianţa vrea să se concentreze pe integrarea celor mai noi membri ai săi, Suedia şi Finlanda. „Cred că, în acest moment, membrii alianţei ar dori probabil să vadă cum lucrurile se stabilizează şi se aşează pe măsură ce îi primim pe noii membri şi continuăm să ne perfecţionăm planurile”, a afirmat Austin.

În discursul său rostit vineri în faţa diplomaţilor ruşi, Putin a declarat că „viitoarea existenţă a Ucrainei” depinde de retragerea forţelor sale, de adoptarea unui statut de neutralitate şi de începerea negocierilor cu Rusia, ameninţând că situaţia militară a Kievului se va înrăutăţi dacă va respinge oferta.

Momentul în care Putin a ţinut discursul a fost în mod clar menit să devanseze summitul Ucrainei din Elveţia, prezentat ca o „conferinţă de pace”, în ciuda excluderii Rusiei, prin care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski caută o demonstraţie de sprijin internaţional pentru condiţiile impuse de Kiev pentru a pune capăt războiului.

Comentariile lui Putin au venit, de asemenea, înaintea summitului NATO de la Washington, în condiţiile în care aliaţii Ucrainei sunt încă în dezacord dacă şi cum să consolideze formularea privind viitoarea apartenenţă a Ucrainei la alianţă. Linia oficială a NATO este că Ucraina se va alătura alianţei într-o zi, dar nu în timp ce ţara se află în război. „Viitorul Ucrainei este în NATO”, au declarat liderii NATO la summitul de anul trecut de la Vilnius. Unii aliaţi doresc ca acest limbaj să fie întărit, sugerând ca la summit să se declare că drumul Ucrainei spre aderare este „ireversibil”, potrivit diplomaţilor.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *