România şi SUA au adoptat o Declarație Comună privind întârirea parteneriatului bilateral şi sprijinirea Ucrainei

Cea de-a opta Reuniune a Dialogului Strategic între România şi Statele Unite ale Americii, a avut loc marţi, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, între Iulian Fota, secretar de stat pentru afaceri strategice, și Dereck Hogan, adjunctul principal al asistentului secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice. La finalul sesiunii, în cadrul căreia s-au purtat discuții privind securitatea României și a Moldovei, invazia rusă în Ucraina și independența energetică, cele două delegații au adoptat o Declarație Comună, transmite MAE.

La întâlnire au mai participat reprezentanți de rang înalt și experți din instituțiile românești cu atribuții în domeniu, din Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Energiei, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Economiei, Ministerul Educației și Ministerul Cercetării, Inovației și Digitalizării, precum și oficiali americani de rang înalt din partea Departamentului de Stat, Departamentului Apărării, și Departamentului Comerțului.

Sesiunea Dialogului Strategic a examinat stadiul colaborării și liniile principale ale cooperării bilaterale în domeniile majore ale Parteneriatului Strategic România-SUA: politic, apărare, energie, economie, consolidarea relațiilor interpersonale. Agenda Dialogului Strategic a inclus sesiuni dedicate unor teme importante pentru dialogul bilateral, precum proiectele strategice în domeniul energiei nucleare și perspectivele producției de energie regenerabilă, accederea țării noastre în programul Visa Waiver, aspecte de interes prioritar în colaborarea economică și comercială, cooperarea în domeniile judiciar și polițienesc, combaterea traficului de ființe umane, procesul de accedere a României la OCDE, se arată în comunicatul MAE. La finalul celei de-a opta Reuniuni a Dialogului Strategic între România și Statele Unite ale Americii cele două delegații au adoptat o Declarație Comună.

Redăm în continuare textul integral al Declarației Comune adoptate de Guvernul României și Guvernul Statelor Unite ale Americii:

Dialogul Strategic SUA – România a avut loc pe fondul celei mai grave amenințări la adresa securității euroatlantice din ultimele decenii. La un an de la declanșarea războiului nejustificat și neprovocat al Federației Ruse împotriva Ucrainei, ne confruntăm cu provocări la adresa securității europene, cu efecte de amploare pentru poporul ucrainean și efecte globale cu privire la securitatea energetică și alimentară. Invazia brutală lansată de Federația Rusă este un atac la adresa suveranității Ucrainei și la ordinea internațională bazată pe reguli.

Delegațiile română și americană au acordat o atenție specială riscului potențial al acțiunilor destabilizatoare ale Federației Ruse în regiunea Mării Negre, în special la adresa securității și stabilității Republicii Moldova. România și Statele Unite rămân angajate în sprijinirea autorităților alese în mod democratic ale Republicii Moldova, în eforturile acestora de a-și consolida reziliența politică și economică, de a-și apăra suveranitatea și integritatea teritorială și de a continua procesul de integrare europeană.

Rămânem angajați în susținerea principiilor independenței, suveranității, integrității teritoriale și respectarea dreptului internațional, a drepturilor omului și a libertăților fundamentale, ca bază a arhitecturii de securitate euroatlantice.

România și Statele Unite au analizat progresele înregistrate în cadrul Dialogului Strategic, inclusiv eforturile comune de sprijinire a Ucrainei, a poporului ucrainean și a regiunii extinse. România și Statele Unite subliniază importanța critică a porturilor românești de la Marea Neagră și de pe Dunăre pentru comerțul Ucrainei. Statele Unite salută leadership-ul României în creșterea substanțială a capabilităților de procesare și de tranzit, în mod special prin creșterea mai mult decât dublu a capacității de tranzit pe Canalul Sulina, și rămân angajate în identificarea unui sprijin adecvat pentru eforturile continue ale României în acest sens.

Ca principală concluzie a Dialogului Strategic, România și Statele Unite evidențiază că acum mai mult decât oricând, importanța unității transatlantice în prevenirea oricărei viitoare agresiuni și permiterea atingerii întregului potențial al Mării Negre ca o conexiune strategică între Europa și Asia Centrală. Cele două părți au subliniat importanța acordării unei atenții speciale cooperării în cadrul NATO, pentru o consolidare mai puternică a apărării și descurajării în regiunea Mării Negre, o zonă de importanță strategică pentru Alianță.

Cele două părți au evaluat cooperarea bilaterală în domeniul energiei, luând notă de progresul semnificativ înregistrat în proiectele-fanion: proiectele nucleare civile de la Cernavodă și reactorul modular de mici dimensiuni de la Doicești. Au subliniat relevanța crescută a acestor proiecte pentru reziliența regiunii Mării Negre, în contextul încercărilor Rusiei de a utiliza aprovizionarea cu energie ca armă.

România și Statele Unite rămân angajate să lucreze împreună pentru sprijinirea eforturilor României de a îndeplini criteriile stabilite prin lege pentru admiterea României în programul Visa Waiver. Dialogul care a fost inițiat în 2021 pe acest subiect, la nivel de experți și la nivel politic, va continua.

Această a opta rundă a Dialogului Strategic a fost găzduită de Ministerul Afacerilor Externe al României și a inclus reprezentanți la nivel înalt ai ambelor guverne. Sesiunea a inclus întrevederi ale grupurilor de lucru înființate în cadrul Dialogului Strategic: securitate regională și cooperare politică și militară; evoluții regionale politice și economice; cooperare economică bilaterală privind infrastructura, investițiile și comerțul; energie; cooperare în domeniile justiție și afaceri interne; și consolidarea relațiilor interpersonale.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice român, Iulian Fota, și adjunctul principal al asistentului secretarului de stat american, Dereck Hogan, au condus Dialogul Strategic.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *