România și Bulgaria se OPUN aderării accelerate a Ucrainei la NATO. „Trebuie făcute în logica în care s-au făcut pentru celelalte state”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, luni, că toate chestiunile procedurale legate de aderarea Ucrainei la NATO sunt „consumatoare de timp” şi „trebuie făcute în logica în care s-au făcut pentru celelalte state”, menţionând că important este ca Ucraina să beneficieze de sprijin şi să fie în măsură să reziste la efortul de război.

„România a susţinut încă de la început toate demersurile pe care le-a făcut Ucraina. În acest moment, cred că este foarte important să ne concentrăm pe ceea ce trebuie făcut astfel încât Ucraina să beneficieze de sprijin şi să fie în măsură să reziste la efortul de război pe care îl face. Celelalte chestiuni procedurale legate de aderarea la Alianţa Nord Atlantică sunt consumatoare de timp şi cred că trebuie făcute în logica în care s-au făcut pentru celelalte state„, a afirmat Ciucă, întrebat în legătură cu poziţia României pe această temă.

Ucraina a semnat o cerere de aderare accelerată la NATO, a anunţat vineri preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, la câteva minute după ce Rusia a oficializat anexarea a patru regiuni ucrainene, relatează AFP.

Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, nu se alătură textului integral al declaraţiei adoptate de unele ţări din Europa de Est cu privire la apartenenţa Ucrainei la NATO. Şeful statului bulgar susţine celelalte poziţii cuprinse în document, se precizează într-o poziţie emisă de biroul de presă al lui Radev.

Bulgaria este parte din declaraţia de la summitul NATO de la Bucureşti din 2008 privind viitoarea aderare a Ucrainei, dar această declaraţie a fost adoptată într-un mediu de securitate complet diferit. Acţiunile militare de pe teritoriul Ucrainei de astăzi impun ca apartenenţa acesteia la Alianţă să fie discutată în cadrul întregii componenţe a Consiliului Nord-Atlantic şi să nu conducă la riscul implicării directe a ţărilor NATO în război. O decizie privind aderarea Ucrainei la NATO ar trebui luată numai după elaborarea unor parametri clari pentru soluţionarea paşnică a conflictului dintre Rusia şi Ucraina, care să fie acceptaţi şi implementaţi de ambele state beligerante”, se arată în poziţia Preşedinţiei bulgare, conform Rador.

Anterior, şefi de stat ai mai multor ţări membre NATO din Europa Centrală şi de Est au semnat o declaraţie comună prin care îşi reafirmă sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei. Declaraţia a fost semnată de preşedinţii României, Republicii Cehe, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Republicii Macedonia de Nord, Republicii Muntenegru, Poloniei şi Slovaciei.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *