România, pe ULTIMUL LOC în Europa la numărul de contracte colective de muncă încheiate. BNS vrea noua Lege a dialogului social 

Blocul Naţional Sindical (BNS) avertizează, luni, că au rămas mai puţin de două luni până când Guvernul şi Parlamentul trebuie să adopte noua Lege a dialogului social, cuprinderea anumitor măsuri fiind jalon în PNRR. Sindicaliştii transmis, de asemenea, că România este pe ultimul loc în europa la numărul de contracte colective de muncă încheiate.

În Parlament, la Comisia de muncă din Camera Deputaţilor, există un proiect de lege pentru modificarea dialogului social şi a negocierilor colective care trebuie îmbunătăţit cu recomandările Organizaţiei Internaţionale a Muncii, singurul for de expertiză recunoscut de Comisia Europeană. Această modificare este un angajament al României cuprins în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă”, a transmis, luni, BNS, într-un comunicat de presă.

Sindicaliştii atrag atenţia că, în orice economie, există două căi prin care creşterea economică se poate redistribui între capital şi forţa de muncă.

Prima este politica fiscală a statului (iar în România constatăm că de ani de zile se suprataxează munca şi se subimpozitează capitalul şi averea). A doua cale vizează negocierile colective între capital şi forţa de muncă, reprezentată prin sindicate”, au mai transmis sindicaliştii.

În 2011, Guvernul condus de Emil Boc a modificat brutal Codul muncii şi legislaţia negocierilor colective prin procedura asumării răspunderii în Parlament. Aşa a reuşit să impună un cadru legislativ care în 11 ani a distrus efectiv, la nivel naţional, libertatea de asociere a salariaţilor în sindicate şi, mai ales, capacitatea de negocierea colectivă! Dacă în 2011 contractele colective de muncă existente acopereau toţi salariaţii din România, astăzi avem încheiate zero contracte colective de muncă la nivel sectorial. Asta înseamnă că milioane de salariaţi din ţară, în principal din întreprinderile mici (cărora Legea 62 le restricţionează libertatea de asociere) nu mai sunt acoperiţi de contracte colective”, a declarat preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin.

O analiză realizată de Blocul Naţional Sindical arată că, la sfârşitul anului trecut, în România, la nivel de unitate, mai erau active 15.204 contracte colective de muncă dintr-un total de aproximativ 630 de mii de companii active. Numărul salariaţilor acoperiţi de contracte colective de muncă la nivel de unitate se ridică la doar 1.940.000 dintr-un total de peste 5.000.000 de salariaţi.

Reamintim că principalul scop al contractului colectiv de muncă este acela de a stabili drepturile şi obligaţiile colective în relaţia dintre angajator şi angajaţi, reprezentanţi de sindicate. În aceste tipuri de contracte, sunt prevăzute inclusiv condiţiile financiare (salarii, sporuri, bonusuri, indemnizaţii), condiţiile de investiţii în sănătate şi securitate în muncă, cât şi în educarea şi formarea lucrătorilor. În acestea sunt stipulate şi obligaţiile angajatului în relaţia cu angajatorul. Un astfel de act garantează existenţa unor condiţii de muncă echitabile şi asigură securitatea socială a tuturor salariaţilor”, au mai transmis sindicaliştii.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *