România, „mâna dreaptă” a Ucrainei în dorința de anihilare a dominației Rusiei la Marea Neagră

lupte marea neagra

Experții din politica internațională au întâmpinat cu îngrijorare anunțul Rusiei din iulie 2023 cu privire la acordul privind cerealele, care venea să pună sub semnul întrebării exporturile agricole ale Ucrainei. Cotidianul german „Welt” a publicat miercuri, 24 ianuarie, o analiză despre succesul Ucrainei în privința dominației rusești în Marea Neagră, în special în ceea ce privește reluarea exporturilor de cereale.

Clemens Wergin, șeful corespondenților externi al publicației menționate anterior, a scris că Ucraina a reușit să depășească toate provocările. Ministerul Apărării din Marea Britanie arată că porturile ucrainene au înregistrat în decembrie exporturi mai mari decât în oricare alt moment în timpul invaziei rusești.

Publicația „Welt” a observat că volumul lunar al exporturilor depășește acum ceea ce s-a realizat în timpul acordului privind cerealele cu Rusia, care a fost denunțat unilateral de Moscova. Exporturile de cereale ale Ucraine prin Marea Neagră se ridică la 7,5 milioane – 8 milioane de tone pe lună. De asemenea, „Welt” scrie că Turcia, Bulgaria și România au format o coaliție cu scopul deminării Mării Negre.

După formarea coaliției, peste 500 de nave de marfă ar fi folosit deja noul „coridor umanitar” stabilit de Ucraina în august.

Navele sunt vulnerabile la atacurile rusești doar în apele ucrainene, deoarece atacurile asupra libertății de navigație pe teritoriile României, Bulgariei și Turciei ar constitui atacuri asupra NATO, lucru de care Moscova s-a ferit până acum”, a mai amintit Wergin. „Stabilirea rutei de export este considerată un succes militar semnificativ pentru Ucraina, o țară care nu posedă o marină notabilă”, mai scrie publicația.

Marina rusă a fost forțată să se retragă în porturi rusești mai estice de atacurile ucrainene asupra sediului central al flotei rusești din Marea Neagră, dar și a navelor de război ale Moscovei.

Mai mult, utilizarea tot mai mai frecventă a dronelor de navă ucrainene a făcut ca anumite părți din Marea Neagră să devină un real pericol pentru ruși. Ucraina susține că a avariat sau distrus cel puțin 16, ori poate chiar 24 de nave de război rusești, inclusiv nava amiral Moskva, dar și un submarin modern andocat”, mai scrie „Welt”.

Publicația germană găsește că „îndemânarea și creativitatea armatei ucrainene, împreună cu recucerirea Insulei Șerpilor și a platformelor de foraj ocupate de ruși în apropiere de Crimeea, care serveau drept stații de recunoaștere, reprezintă o amenințare pentru accesul flotei rusești la Marea Neagră”.

Reluarea cu succes de către Ucraina a rutei de export din Marea Neagră este „dovada irefutabilă a capacității acestei țări de a rupe dominația absolută a Rusiei asupra Mării Negre”.

Distribuie:

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *