România condamnă Ungaria pentru încălcarea drepturilor LGBT, într-o declarație inițiată de Ambasada SUA la Budapesta. Deputat constănțean, dezlănțuit pe MAE: „Cine a mandatat Ambasada României să semneze?”

|
lgbt ungaria

România a fost una dintre cele 39 de țări care au semnat o declarație de condamnare a Ungariei pentru nerespectarea „drepturilor” LGBT. Recent, guvernul român a adoptat un ton prietenos față de lobby-ul LGBT, pregătindu-se să adopte o lege care să recunoască căsătoriile între persoane de același sex încheiate în afara României, sub pretextul „prevenirii separării familiilor”. În România nu s-a vorbit despre acest proiect de lege în presa mainstream, deoarece majoritatea românilor nu sunt în favoarea căsătoriilor între persoane de același sex, iar discuțiile despre acest subiect ar distruge campaniile electorale ale partidelor mainstream de anul viitor, notează Wallachian Gazette.

În plus, guvernul român recurge acum la aceeași tactică pe care a folosit-o în cazul canalului Bîstroe și al ajutorului pe care România îl oferă Ucrainei, menținând un flux de informații strâns, aproape inexistent. Acest lucru arată, de asemenea, retorica antimaghiară din ce în ce mai mare care crește la București, deși din motive greșite, nu din cauza iredentismului maghiar, ci pentru că guvernele ungare pun mai mult preț pe identitatea lor decât România. Nu ar trebui să fie o surpriză faptul că Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR), prietenoasă cu Fidesz, ar putea fi scoasă din Parlament.

Anul trecut, UDMR a inițiat un proiect de lege care imita pe cel adoptat în Ungaria și care urmărea să protejeze copiii, inclusiv pe cei români, de îndoctrinarea LGBT. Proiectul de lege a primit un sprijin puternic din partea AUR, care a votat pentru el la fiecare pas. Între timp, partidele mainstream, liberalii (PNL) și social-democrații (PSD) s-au abținut de la vot sau chiar au votat împotrivă, dar proiectul de lege a trecut tacit de Senat, dar a primit avize negative din partea comisiilor parlamentare pentru drepturile omului, educație, egalitate de șanse. Proiectul de lege a fost pus în așteptare după aceste avize negative, deoarece Comisia Europeană a sancționat Ungaria pentru același proiect de lege în 2022. În 2021, UDMR a inițiat și un proiect de lege menit să crească rata de fertilitate a României, oferind mamelor și familiilor cu copii mici 300 de euro.

„Cu ocazia celei de-a 28-a ediții a Festivalului Budapest Pride, noi, următoarele ambasade și institute culturale, asigurăm membrii comunității maghiare de lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali, transgender, queer și intersexuali (LGBTQI+) de întregul nostru sprijin. Susținem dreptul lor la egalitate și nediscriminare, la libertatea de exprimare și de întrunire pașnică, precum și dreptul de a nu fi supuși violenței. Statul de drept și respectul pentru drepturile universale ale omului reprezintă fundamentele statelor democratice. Dreptul internațional al omului se bazează pe ipoteza generală că toți indivizii au dreptul la aceleași drepturi și libertăți, fără discriminare. Respingem și condamnăm toate actele de violență, discursul instigator la ură, hărțuirea, stigmatizarea și discriminarea împotriva persoanelor sau comunităților pe baza orientării lor sexuale, a identității sau expresiei de gen sau a caracteristicilor de gen, și susținem lupta împotriva acțiunilor menționate mai sus. Suntem îngrijorați de legile și retorica politică, inclusiv în Ungaria, care contrazic principiile nediscriminării, legile internaționale privind drepturile omului și demnitatea umană și contribuie la stigmatizarea comunității LGBTQI+. Subliniem necesitatea ca liderii și guvernele, aici și în alte părți, să respecte și să protejeze drepturile persoanelor și comunităților LGBTQI+ și să pună capăt legilor și politicilor care le discriminează. Subliniem inviolabilitatea demnității umane, dreptul la libertatea de exprimare și de informare, dreptul la viață privată și de familie și la nediscriminare pentru toți oamenii. Salutăm, de asemenea, activitatea importantă de advocacy a activiștilor și apărătorilor drepturilor omului LGBTQI+ de la bază, a jurnaliștilor, a profesioniștilor din mass-media și a ONG-urilor, pe care aceștia o desfășoară pentru a se asigura că toate persoanele, indiferent de orientarea lor sexuală, de identitatea sau expresia de gen sau de caracteristicile de gen, sunt tratate în mod egal și beneficiază pe deplin de avantajele legii. primesc o protecție cuprinzătoare. Celebrarea diversității este un mod important de a promova respectul pentru drepturile omului. În acest sens, Budapest Pride este cel mai longeviv eveniment din regiune. Considerăm că rolul său este extrem de important în promovarea tratamentului egal și a acceptării sociale față de toate persoanele LGBTQI+, contribuind la crearea unei societăți mai deschise, mai drepte, mai incluzive și mai egale.”

Semnat de următoarele ambasade și institute culturale:

Statele Unite ale Americii, Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Republica Cehă, Danemarca, Regatul Unit, Macedonia de Nord, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Olanda, Croația, Irlanda, Islanda, Canada, Kosovo, Letonia, Lituania, Luxemburg , ambasadele din Malta, Muntenegru, Germania, Norvegia, Italia, Portugalia, România, Spania, Elveției, Suediei, Slovaciei, Sloveniei, Noii Zeelande, Ucrainei și Uruguayului, precum și Reprezentanța Guvernului flamand în Ungaria, British Council, Institutul Cervantes, Institutul Camões, Centrul Ceh, Institutul Estonian, FinnAgora, Institutul Francez, Institutul Goethe, Forumul Cultural Austriac din Budapesta, Wallonie-Bruxelles International.

În urma semnării documentului de către Ambasada României, deputatul constănțean Dumitru Viorel Focșa a interpelat instant Ministerul Afacerilor Externe:

Doamnă ministru,

Ambasada României în Ungaria a semnat, alături de majoritatea statelor membre UE, o declarație comună de susținere a comunității LGBTQ+ din Ungaria, care a organizat, recent, marșul Budapest Pride, documentul fiind publicat de ambasada SUA la Budapesta, excepție făcând Polonia și Serbia.

Consider acest fapt ca fiind unul deosebit de grav, având în vedere fundamentele profund creștine ale poporului român și, prin urmare, vă rog să îmi comunicați:

1. Cine a semnat din partea Ambasadei României la Budapesta această declarație?

2. Care sunt motivele pentru care Ambasada României la Budapesta susține demersurile de susținere a comunității LGBTQ+ din Ungaria?

3. Cine a mandatat Ambasada României de la Budapesta să semneze acest document?

4. Care sunt implicațiile politice ulterioare semnării declarației pentru țara noastră?

Solicit răspuns scris.

Cu mulțumiri, Dumitru-Viorel Focșa, Deputat circumscripția electorală 14 Constanța

Prima campanie media pro căsătorie între persoane de acelaşi sex din România

În România se desfăşoară în aceste zile o campanie media care promovează casătoriile între persoane de acelaşi sex, prima de acest gen. Astfel, publicitarii au creat un cadru sobru, pe fond negru, ca să dea seriozitate şi greutate subiectului, iar în ceea ce priveşte partea emoţională au implicat părinţii.

„Fiecare părinte vrea să îşi vadă copilul la casa lui”, stă scris pe ecranul negru, pentru ca privitorul să se gândească la drama prin care trec părinţii care au copii membri ai comunităţii LGBTQIA+. Mai departe, este amintit faptul că „Persoanele LGBTQIA+ nu au încă dreptul să îşi întemeieze o familie în România”.

Aşadar, campania media nu se referă doar la dreptul minorităţilor „clasice” din comunitatea gay, ci şi la transsexuali, transgeni, persoanele intersex, persoanele asexuale, aromantice, demisexuale, autosexuale, abrosexuale, pansexuale sau trisexuale. Conform unei hotărâri a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), din luna mai, România trebuie să recunoască căsătoriile între persoane de același sex. Hotărârea vine la patru ani după ce 42 de persoane au dat în judecată statul român din cauza lipsei de recunoaștere și protecție legală pentru familiile lor, anunță Asociația ACCEPT.

Speța în care este inclusă și România este aceeași în care CEDO s-a pronunțat încă din luna ianuarie împotriva Rusiei în cazul Fedotova vs. Rusia, caz care viza refuzul Rusiei de a recunoaște și proteja familiile formate din persoane de același sex. Ministerul Afacerilor Interne a pus în dezbatere publică un proiect de lege care prevede că se va acorda dreptul de liberă circulaţie şi şedere soţilor de acelaşi sex, în spiritul unor decizii ale CJUE și CCR.

Proiectul lansat de MAI în dezbatere publică elimină din OUG nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România „condiționarea acordării dreptului de ședere pentru membrul de familie al unui cetățean român căsătorit în alt stat membru al Uniunii Europene, de transcrierea în registrul național de stare civilă a certificatului de căsătorie între persoane de același sex”, potrivit expunerii de motive care invocă, de altfel, deciziile CJUE și CCR.

Modificarea propusă are în vedere doar înlăturarea cerinței transcrierii certificatului de căsătorie, exclusiv în scopul exercitării drepturilor ce privesc libera circulație a persoanelor în cadrul Uniunii Europene”, spune Ministerului Afacerilor Interne.

Înlăturarea, pentru un scop determinat, a cerinței transcrierii nu reprezintă o recunoaștere pe teritoriul României a efectelor căsătoriilor încheiate între persoane de același sex, statele membre ale Uniunii Europene având vocația de a decide, în mod suveran, dacă permit sau nu încheierea unor astfel de căsătorii pe teritoriul lor sau dacă recunosc, pe propriul teritoriu, efectele unor astfel de căsătorii încheiate în alte state membre”, se mai arată în motivare.

Distribuie:

One Comment

  1. Ambasada Romaniei si-a depasit atributiunile . acea jigodie de ambasador trebuie retras de la post de urgenta . Noi nu condamnam Ungaria in privinta asta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *