REVOLTE în Iran: Armata acuză o „strategie diabolică a inamicului de a slăbi regimul islamic”. Zeci de protestatari uciși

Forțele armate ale Iranului au anunțat, vineri, că „se vor confrunta cu dușmanii” pentru a menține „securitatea” în țară, în cel mai dur avertisment pentru cei care protestează în urma morții unei tinere aflate în arestul poliției religioase a țării.

În Iran au avut loc în ultimele zile ample proteste, în urma morții tinerei Mahsa Amini, de 22 de ani, care a fost reținută pentru că nu purta „cum trebuie” acoperământul pentru cap – vălul islamic pe care trebuie să îl poarte femeile în Iran. Tânăra a fost arestată pe 13 septembrie pe poliția „moravurilor” (forțele menite să asigure respectarea regulilor religioase ale Iranului) pentru că nu purta cum trebuie hijab-ul, mai exact, acesta nu îi acoperea părul în totalitate. Martorii spun că ea a fost transportată la un centru de detenție, bătută, iar în câteva ore familia ei a aflat că ajunsese la spital. Primea „instrucțiuni” despre cum trebuie purtat jihab-ul când, dintr-o dată, a avut o „problemă cardiacă”, au explicat autoritățile.

protest iran

Spitalul a anunțat moartea fetei vineri, acum o săptămână, pe 16 septembrie, iar după înmormântarea de sâmbătă, protestele au început să se extindă în întreaga țară. Vineri, 23 septembrie, relatările menționează proteste în zeci de orașe, dar și faptul că mai multe persoane au murit deja în represiunea declanșată de autorități. Informațiile sunt însă cenzurate, iar accesul iranienilor la internet și rețele de socializare a fost restricționat. Televiziunea iraniană de stat a sugerat, vineri, potrivit Reuters, că 26 de protestatari ar fi fost uciși de la începutul demonstrațiilor până acum. Activiștii pentru drepturile omului transmiteau joi seară că numărul morților ar fi depășit 30. The Associated Press menționează 11 morți, pe baza informațiilor strânse din Iran.

protest iran2

Potrivit armatei iraniene, protestele ar fi „acțiuni disperate ce fac parte din strategia diabolică a inamicului de a slăbi regimul islamic”, oamenii pașnici ar fi „agresați pe nedrept”, iar forțele militare trebuie să „îi apere”. iscursul „dușmanului” care vrea să destabilizeze Iranul este unul clasic al propagandei iraniene. El a fost rostit acum două zile de la New York, unde președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a denunțat „dublul discurs” al Occidentului în fața Adunării Generale a Națiunilor Unite. Mai multe detalii, pe europalibera.

protest iran3
DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.