Recalcularea pensiilor: Angajații Casei de Pensii Constanța nu au avut voie să-și ia concedii, au muncit și duminică, fără să fie plătiți. Pensionarii, trimiși de ministra Oprescu la contestații, ca să piardă dreptul de a acționa în instanță – DOCUMENT

Pe la mijlocul acestei luni, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat într-o conferință de presă la Guvern că 17,44% din pensionari nu vor beneficia de creșterea pensiei după recalculare și că în urma recalculării, dacă s-a ajuns la o pensie mai mică decât cea aflată în plată, pensionarii aflați în această situație vor primi în continuare pensia aflată în plată astfel că nicio pensie nu va scădea în urma deciziilor de recalculare.
„Avem 803.433 de pensii care nu se majorează după recalculare, adică 17,44%. Dintre acestea, 84.176 de pensii au aceeași valoare rezultată în urma recalculării, iar diferența (o reprezintă pensiile care) au o valoare mai mică. Important este că pensia nu scade, avem articolele 144 și 155 din lege care stipulează în mod expres că nicio pensie nu scade, pensionarii beneficiază de cuantumul mai favorabil”, a declarat ministrul Muncii, la Guvern.
De cealaltă parte, un număr total de 3.806.270 de pensionari vor primi pensii majorate ca urmare a recalculării, creșterea medie a pensiei fiind de 622 de lei, conform ministrului Muncii. Livrarea noilor pensii va începe din 2 septembrie.
Peste jumătate din pensionari vor primi în plus între 1 și 500 de lei
Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a declarat în cadrul aceleiași conferințe de presă la Guvern, că un număr total de 3.806.270 de pensionari vor primi pensii majorate ca urmare a recalculării: „Din septembrie, majoritatea pensionarilor vor primi pensii majorate. Dintre cele 4,609.830 de pensii din sistemul public de pensii, 3.806.270 adică 82,56% au fost majorate ca urmare a recalculării. În iulie 2024, pensia medie era în valoare de 2.250 de lei. În septembrie 2024, pensia medie va crește la 2.761 de lei. Pentru cei 3,8 milioane de pensionari care beneficiază de majorări creșterea medie de pensie este de 622 de lei. De pe 2 septembrie va începe livrarea banilor de către factorii poștali către pensionari. Pe data de 12 septembrie vor fi virați pentru cei care își primesc pensia pe card.Pentru pensionarii încadrați în grupe de muncă, noua lege a pensiilor menține toate drepturile câștigate în baza cadrului legal anterior de către cei încadratți în grup de muncă și care s-au pensionat înainte de 1 septembrie 2024. 4.609.830 de pensii au fost recalculate, dintre care 82,56% se majorează. Pe de altă parte, un număr de 803.433 de pensii nu se majorează după recalculare.”
Nivelurile de creștere a pensiei:
- 1.960.012 de pensii majorate între 1 și 500 de lei
- 1.033.580 de pensii majorate cu sume între 500 – 1.000 lei
- 721.360 de pensii majorate cu sume între 1.001 lei si 2.000 lei
- 83.637 pensii majorate cu sume între 2.001 și 3.000 de lei
- 7.681 de pensii majorate cu peste 3.000 de lei
Circa 3,8 milioane de români vor avea pensiile mărite din septembrie, în urma recalculării, dar peste 84.000 vor avea pensiile la fel, iar în cazul a 720.000 le vor fi înghețate în următorii doi ani: „Pensii recalculate mai mici au cei care au contribuit mai puţin de 25 de ani la sistemul public de pensii, aşadar nu beneficiază de puncte de stabilitate, altfel spus, bonusuri la pensie pentru fiecare an lucrat în plus. Venitul va rămâne cel actual. Spre exemplu, dacă un pensionar are acum un venit de 6.000 de lei, iar în urma recalculării, pensia sa scade la suma de 500 de lei, pensionarul va rămâne cu venitul actual. Pe de altă parte, de anul viitor, pensia indexată cu rata inflaţiei va fi cea recalculată, cea mai mică de 5.000 de lei. Asta înseamnă că acest pensionar ar putea avea venitul îngheţat timp de doi ani”.
Daniel Baciu, președintele Casei Naţionale de Pensii, i-a sfătuit pe românii care se consideră nedreptățiți să se adreseze întâi caselor teritoriale pentru a primi explicaţii, înainte să meargă în instanță. Potrivit acestuia, cele mai mari mari creșteri de pensii vor fi în cazul celor care au muncit şi au cotizat o lungă perioadă de timp şi care s-au pensionat înainte de anul 2019.
Poșta Română a început distribuirea deciziilor de recalculare
Compania Naţională „Poşta Română” a anunţat că a început, din 16 august, distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor către toţi beneficiarii din ţară. Compania precizează că, î cazul în care titularul deciziei nu este la domiciliu, documentul poate fi înmânat unui membru al familiei sau unei rude. Dacă nici aceştia nu sunt acasă, beneficiarul poate ridica ulterior documentul personal de la oficiul poştal la care este arondat.
„10.000 de poştaşi au plecat pe teren încă de la primele ore ale dimineţii pentru a înmâna documentele mult aşteptate beneficiarilor. În următoarele două săptămâni, factorii poştali vor distribui toate cele aproximativ 4,6 milioane de documente, cu o medie de 500.000 de plicuri înmânate zilnic. Poştaşii sunt liantul principal în acest proces, dovedind întotdeauna profesionalism în astfel de proiecte majore şi punând mai presus de toate grija faţă de clienţii noştri”, informează Poşta Română.
Compania Naţională „Poşta Română” afirmă că a luat toate măsurile necesare pentru ca deciziile de recalculare a pensiilor să ajungă la pensionari, conform angajamentului asumat faţă de beneficiarii săi.
„Vă reamintim că, în cazul în care titularul deciziei nu este la domiciliu în momentul vizitei factorului poştal, documentul poate fi înmânat unui membru al familiei sau unei rude. Dacă nici aceştia nu sunt acasă, beneficiarul poate ridica ulterior documentul personal de la oficiul poştal la care este arondat”, precizează compania.
Procesul de distribuire a deciziilor de recalculare a pensiilor se va încheia cel târziu la data de 30 august 2024. Valoarea pensiei e influențată atât de stagiile de cotizare, cât și de suma efectivă virată în bugetul asigurărilor sociale de stat. Cum aflați cât și dacă ați contribuit la fondul de pensii, dar si ce puteți face dacă vă lipsesc din documente perioadele muncite. Valoarea sumei minime datorată la bugetul asigurărilor sociale:
– nivelul minim al venitului înscris în contractul de asigurare socială este de 3.700 de lei (echivalentul salariului minim pe țară, de la 1 iulie 2024)
– suma minimă datorată bugetului de pensii este de 925 de lei pe lună
Ce date se pot afla de la Casa de Pensii
– numărul stagiilor de cotizare și punctajul lunar, respectiv cel anual
– valoarea punctului de pensie 2.032 de lei în prezent
Ce faci dacă nu ai complet stagiul de cotizare
– poți plăti retroactiv pentru o perioadă de cel mult 6 ani
– poți încheia un astfel de contract până pe 31 decembrie 2024
Dacă pensia recalculată depășește 2.000 de lei, pensionarii rămân fără cardurile sociale și plătesc impozit
Pensionarii care au primit bani în plus după recalculare și au acum pensii mai mari de 2000 de lei, nu vor mai beneficia de cardurile sociale pentru alimente, în valoare de 250 de lei. Mai mult, vor plăti și impozit pentru suma ce depășește 2 mii de lei. Dacă în acest an valoarea voucherelor este de 250 de lei, acestea fiind acordate o dată la două luni, anul următor acestea vor fi înjumătățite, adică beneficiarii vor primi doar 125 de lei, o dată la șase luni. Cu alte cuvinte, cei incluși în program vor primi doar 750 de lei pe an față de 1500 de lei, potrivit Realitatea Plus. Pensia medie, care în acest moment este de 2.250 de lei, va crește, din septembrie, la 2.761 de lei.
O nouă tranşă de 250 lei va ajunge în aceste zile la 2,6 milioane de români cu venituri mici, a anunţat, săptămâna trecută, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu.
„Nici o pensie nu va scădea după recalculare!”
Ministrul Muncii Simona Bucura Oprescu a declarat săptămâna trecută, într-o conferință de presă, că nici o pensie nu va scădea după recalculare. „Să fie clar, nicio pensie nu scade!”, a spus ministrul, precizând că „este prima data când pensiile se calculează după aceeași formulă”.
„Nicio pensie nu scade. Vreau să fiu foarte bine înțeleasă. Nici un pensionar nu va primi în septembrie o pensie mai mică de cea din luna august. Nicio pensie nu scade. Din contră, peste 83% din pensionari vor primi mai mult. (…) Toți pensionarii vor primi o pensie cel puțin egală cu cea din luna august”, a dat asigurări Simona Bucura-Oprescu.
„Stimați pensionari, pensia dvs nu scade. Noua lege a pensiilor stipulează că va fi primită valoarea mai favorabilă. Dacă primiți un calcul mai mic, atunci veți primi pensia mai avantajoasă, cea din luna august. (…) Deci nu va scădea niciun leu pensia dvs. Veți primi în următoarele săptămâni o confirmare oficială din partea ministerului și casei de pensii că pensia dvs nu scade. Cea mai bună dovadă este cuponul din luna septembrie.”, a spus ministrul Muncii.
Ministrul Muncii a spus că în această situație se găsesc, în general, pensionari din două categorii: cei care primesc indemnizația socială pentru pensionari și care nu scade sub 1.281 de lei și cei care au avut „un avantaj la pensie și au primit mai mult”.
„Domniile lor nu pierd, pentru că își păstrează pensia mai favorabilă. Este pentru prima dată când toate pensiile sunt calculate după aceeași formulă, astfel încât să fie eliminate inechitățile. În spate este o muncă minuțioasă. (…) Toți acești pași i-am făcut pentru justiție socială. (…) Aceștia au avut un beneficiu suplimentar până acum, când valoarea pensiei lor a fost mai mare decât alți pensionari care au contribuit și muncit la fel”, a adăugat Bucura-Oprescu.
Ea a mai explicat că este vorba despre cei cu perioade de contributivitate foarte scurtă și cei care au obținut beneficii mai mari decât corespondentul contribuțiilor plătite.
„Recalcularea reflectă contributivitate. Sunt convinsă că numărul pensionarilor mulțumii este semnificativ. Mi-aș dori ca și lor să li se audă vocea”, a mai spus Bucura-Oprescu.
Pensionarii a căror pensie este mai mică în urma recalculării vor primi în săptămânile următoare o confirmare de la Ministerul Muncii şi Casa Naţională de Pensii că nivelul acesteia nu va scădea şi nimeni nu va primi mai puţini bani, a declarat, joi, ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale, Simona Bucura-Oprescu, într-o conferinţă de presă.
„Niciun pensionar nu va primi în septembrie o pensie mai mică decât cea din luna august. Repet: nicio pensie nu scade în urma recalculării. Din contră, cei mai mulţi, adică peste 82% dintre pensionari, vor primi mai mult. Indiferent de rezultatul recalculării din decizia primită de la Casa de Pensii, toţi pensionarii, din septembrie şi lunile următoare, vor avea o pensie cel puţin egală cu cea din luna august. Mă adresez pensionarilor care în decizia primită de la Casa de Pensii au un cuantum mai mic în urma recalculării: Stimaţi pensionari, pensia dumneavoastră nu scade. Noua Lege a pensiilor garantează că pensionarii vor primi cuantumul cel mai favorabil indiferent de rezultatul recalculării. Deci, dacă în decizia de recalculare punctajul rezultat indică o valoare mai mică decât pensia pe care aţi primit-o în luna august, atunci veţi rămâne cu pensia mai avantajoasă, adică pensia lunii august. Scrie negru pe alb şi pe deciziile de recalculare pe care le-aţi primit sau urmează să le primiţi. Se menţine cuantumul pensiei stabilit şi aflat în plată anterior recalculării, de la 1 septembrie 2024. (…) Deci, nu va scădea cu niciun leu pensia dumneavoastră. Ca toate lucrurile să fie clare şi lipsite de orice echivoc, veţi primi în următoarele săptămâni o confirmare oficială din partea Ministerului Muncii şi a Casei Naţionale de Pensii Publice că pensia dumneavoastră nu scade. Cea mai bună confirmare pentru ceea ce spun va fi însuşi cuponul de pensie aferent lunii septembrie”, a transmis ministrul Muncii.
Ea a menţionat că a primit de la premierul Marcel Ciolacu sarcina de a comunica pensionarilor acest lucru şi a fost pregătit un model de informare în acest sens, urmând să fie discutate aspectele operaţionale legate de transmiterea confirmărilor.
„Am primit ieri această sarcină de la domnul premier Marcel Ciolacu. Cei de la Secretariatul General al Guvernului ne-au transmis-o deja în formă scrisă ieri după-amiază. Colegii de la Casa Naţională de Pensii Publice au pregătit un model pentru aceasta şi împreună vom discuta toate aspectele operaţionale.(…) Chiar astăzi avem o întâlnire cu colegii de la Casa Naţională de Pensii Publice astfel încât şi aceste aspecte operationale să fie gestionate corect”, a spus Bucura-Oprescu.
Potrivit acesteia, sunt două categorii de pensionari aflaţi în această situaţie, respectiv au un cuantum mai mic al pensiei după recalculare şi rămân cu pensia care este acum în plată.
„În general, sunt două categorii de pensionari în această situaţie. Indemnizaţia socială pentru pensionari, care nu scade sub 1.281 lei, fiindcă, începând cu 1 septembrie, beneficiarii de indemnizaţie socială vor continua să primească suma minimă garantată de 1.281 lei, indiferent de cuantumul rezultat în urma recalculări. Dacă în urma recalculării pensia este mai mică de 1.281 lei, diferenţa se suportă de la bugetul de stat ca şi până acum. Şi cei care au avut un avantaj la pensii şi primeau mai mulţi bani decât alţi pensionari care au muncit şi contribuit la fel, ei au avut deja avantajul pe care alţi pensionari îl obţin acum şi a căror pensie creşte în urma recalculării. Ei bine, domniile lor nu pierd acest acest avantaj pentru că îşi păstrează pensia mai favorabilă. Deci, chiar dacă nu le creşte pensia acum, aceşti pensionari nu vor pierde niciun leu la pensie. Aşa, realizăm scopul principal al legii de a elimina inechităţile din sistem. Este prima dată când toate pensiile din sistemul public din România sunt calculate după aceeaşi formulă, astfel încât să fie eliminate inechităţile care apăruseră în funcţie de legislaţia care s-a aplicat la momentul ieşirii la pensie”, a explicat ministrul Muncii.
Aproape 800.000 de pensionari s-au ales cu pensii mai mici după marea operațiune de recalculare. Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, spune că pensiile acestora nu se vor diminua. Statul va păstra în plată pensiile mai mari, adică cele de dinainte de recalculare.
„Având în vedere informațiile vehiculate în spațiul public în ultima perioadă, aș vrea să lămuresc câteva aspecte legate de recalcularea pensiilor. În primul rând, deciziile de recalculare sunt perfect legale. Există un act normativ care reglementează procedura de emitere și transmitere a acestor decizii, respectiv Ordonanța de Urgență nr 89/2024. Un al doilea aspect: peste 82% din pensiile românilor vor crește. Niciun pensionar nu va avea pensia mai mică. Dacă, în urma recalculării, cuantumul pensiei scade, se va păstra cuantumul cel mai avantajos în plată. Tocmai de aceea, cei care beneficiază deja de bonusuri privind raportarea la stagii mai mici de cotizare, ceea ce presupune o pensie mai mare, își vor păstra pensia în plată. Concret, dragi seniori ai României, această recalculare vine în beneficiul dumneavoastră și presupune o reală majorare a pensiilor. Această lege profund liberală vine să facă dreptate pensionarilor, să răsplătească munca și să rezolve inechitățile sistemului public de pensii.”, a transmis Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu.
Mii de pensionari au contestat deja deciziile de recalculare. Cum sunt țepuiți de ministra Oprescu!
Preşedintele CNPP spune că în 1.090 de cazuri se impune revizuirea deciziilor de recalculare, reprezentând un mic procent din cele aproape 4,6 milioane de decizii emise în prezent. 11.500 de pensionari, nemulţumiţi în urma primirii deciziilor de pensionare, s-au adresat până acum autorităţilor.
Preşedintele Casei Naţionale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a declarat la o conferinţă de presă că în 1.090 de cazuri se impune revizuirea deciziilor de recalculare, reprezentând un mic procent din cele aproape 4,6 milioane de decizii emise în prezent. Daniel Baciu a mai spus că restul pensionarilor care au cerut caselor teritoriale de pensii informaţii suplimentare au primit toate lămuririle necesare.
Noua lege a pensiilor este cea mai amplă reformă care s-a făcut vreodată în sistemul public, iar autorităţile au urmărit să se facă dreptate în rândul pensionarilor, aplicând aceeaşi formulă de calcul tuturor, respectând un principiu de bun simţ: la contributivitate egală – pensii egale în plată, a mai spus şeful Casei Naţionale de Pensii Publice.
Problema, însă, legată de contestație este legată de faptul că pensionarii care au formulat astfel de cereri au termen de răspuns în 30 de zile, numai că astfel se pierd cele 45 de zile în care reclamantul se poate adresa instanței. De aceea ministra Oprescu și președintele CNPP îndeamnă pensionarii să conteste deciziile, pentru a pierde dreptul legal de a acționa în instanță!
La Constanța s-a muncit ca la hoții de cai, ca să „dea bine la partid”
La Casa de Pensii Constanța, de câteva zile, sunt cozi interminabile, făcute de pensionarii care fie vor să ceară lămuriri cu privire la deciziile de recalculare, fie să le conteste. Personalul din instituție constată că pensionarii vin încă de la orele 4-5 dimineața, în fiecare zi! Iar asta nu este tot. Pe parcursul perioadei de recalculare, bugetarii prinși în procedură susțin că au fost supuși la condiții anormale de lucru. Un angajat al CP Constanța a precizat pentru TOMIS NEWS faptul că perioada a fost una… de groază: „Nu am avut voie să ne luăm concedii de odihnă în acea perioadă, mai ales că „recomandarea” a venit din partea președintelui CNPP, în videoconferințele cu șefii din subordine, din luna iulie. În această perioadă, printre noi au fost colegi cu concedii programate și la care a trebuit să renunțe – unii au pierdut bani mulți – sau diverse evenimente în familie, înscrierile copiilor la școli, facultăți în alte județe decât cele de reședință ș.a.m.d. Am avut o colegă care venea și duminica la birou, ca să termine dosarele! În toată această perioadă, pe multe ore suplimentare, nu am fost plătiți deloc. Nu are nimeni o evidență a orelor suplimentare lucrate! Cine să ne bage în seamă sau să ne asculte, totul a fost ca să iasă bine partidul (PSD – n.r.)”
Dată fiind situația, ne-am adresat Ministerului Muncii, Casei Naționale de Pensii și Agenției Naționale a Funcționarilor Publici. Ministerul Muncii a depășit termenul legal de răspuns, ceea ce confirmă o serie de situații reclamate de bugetari; ANFP ne-a trimis la minister, iar CNPP a refuzat să recunoască faptul că au existat ore suplimentare prestate de angajați și – evident – neplătite:

