RAJA a prezentat stadiul de implementare a proiectelor, la nivelul județului și municipiului Constanța. „Pe Ștefan cel Mare am terminat lucrările de două luni!”

RAJA S.A. a organizat joi o conferință de presă în cadrul căreia a prezentat evoluția proiectelor de modernizare și dezvoltare a infrastructurii de alimentare cu apă și de canalizare, aflate în derulare sau finalizate prin Programul Operațional Infrastructură Mare, dar și implementarea altor lucrări de investiții cu fonduri proprii, desfășurate la nivelul sistemelor operate pentru creșterea productivității și eficienței companiei.

Directorul general al Regiei, Aurel Presură, a abordat, printre altele, inventarul proiectelor aflate în derulare, opririle de apă din această toamnă și energia:

Avem două proiecte, unul regional, cu o valoare de 1.5 miliarde de lei și unul de 275 de miliarde de lei în zona Onești. Sunt 56 de proiecte în 91 de localități. În Constanța sunt 40 de proiecte realizate în 70 de localități. Progresul financiar era 46% în luna mai, acum este 48%, ceea ce înseamnă 20 de milioane de euro. Am reușit să facem recepția în 25 de localități, dintre care, în județul Constanța, în 20 de localități. Ne-am propus, până la finalul anului, să facem recepția în 24 de localități, în toate județele, între care, numai în Constanța, 22 de localități”, a spus Presură, care a adăugat faptul că lucrările sunt în grafic, chiar dacă sunt aceste vremuri critice și complicate. De asemenea, directorul a spus că este foarte greu să lucrezi astăzi cu constructorii, când prețurile au scăpat de sub control, însă au fost ajutați de guvernanți prin ordonanțe.

presura raja 2

„„Am întins conductele, mai ales pe Aurel Vlaicu, unde am avut o conductă de 1000, de 800, de 400 și una de canalizare de 500. Conducta de 1000 am reușit să o racordăm la sistemul nostru și furnizăm apă în Palas pe această conductă și acum trebuie să facem niște lucrări de conectare a celorlalte conducte. (…) Pe Ștefan cel Mare am ieșit de o lună și jumătate, aproximativ două, că am mai avut niște corecții de făcut. Noi nu mai avem nicio treabă pe Ștefan cel Mare. Deci chiar nu mai avem nicio treabă. Noi, operatorul de apă. A fost o problemă acolo: am avut un constructor cu care a trebuit să reziliem contractul. Până la îndeplinirea tuturor documentelor care ne-au dat voie să facem rezilierea acestui contract, nu am putut să intrăm, dar după ce am avut aceste documente de reziliere, imediat am intrat cu echipele și am terminat în timp. Nu am afectat pe nimeni”, a mai spus Presură.

Prin Programul Operațional Infrastructură Mare, RAJA SA are în implementare două proiecte:

  1. Proiectul Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în municipiul Onești în perioada 2014-2020
  2. Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a RAJA SA Constanța, în perioada 2014-2020

Scopul Proiectelor este de a contribui la îndeplinirea obiectivelor Axei Prioritare 3 – Dezvoltarea infrastructurii de mediu în condiții de management eficient al resurselor, Obiectiv specific ( OS3.2 ) – Creșterea nivelului de colectare și epurare a apelor uzate urbane, precum și a gradului de asigurare a alimentării cu apă potabilă a populației din cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare prin derularea unor investiții specifice în domeniul apei potabile și a apei uzate pentru 92 de localități din 7 județe – Constanța, Ialomița, Călărași, Dâmbovița, Brașov, Ilfov și Bacău. Rezultatul urmărit prin promovarea investițiilor din domeniul apei și apei uzate vizează realizarea angajamentelor ce derivă din Directivele Europene privind epurarea apelor uzate (Directiva 91/271/EEC) și calitatea apei destinate consumului uman (Directiva 98/83/CE), respectiv:

  • ape uzate urbane colectate și epurate (din perspectiva încărcării organice biodegradabile) pentru toate aglomerările mai mari de 2.000 l.e. și
  • serviciul public de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății, extins la localități cu peste 50 locuitori.

        1. În cadrul proiectului Dezvoltarea infrastructurii de apă și apă uzată în municipiul Onești în perioada 2014-2020au fost prevăzute investiții în valoare totală de 275.608.601,21 lei. Proiectul a fost structurat în 3 contracte de lucrări și 3 contracte de servicii. La data prezentei, toate contractele au fost atribuite.

         2. Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a SC RAJA SA Constanța, în perioada 2014-2020 a fost semnat în data de 31.08.2018 având o valoare de 2.662.688.783,50 lei. În data de 17.11.2021 a fost semnat Actul adițional nr.6 care modifică valoarea inițială a Proiectului la 3.005.594.469,69 lei. Proiectul a fost structurat în 50 de contracte de lucrări și 4 contracte de servicii. Ulterior, pe parcursul implementării Proiectului au fost incluse încă două contracte de servicii: un contract de servicii de servicii de cercetare arheologică și un contract de achiziții echipamente.

Stadiul Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzat în aria de operare a RAJA SA Constanța, în perioada 2014-2020

        Evoluția implementării celor 56 de contracte se prezintă astfel:

  • 49 de contracte in implementare cu o valoare totală de 1.621.691.574,42 lei fără TVA din care:
  • 40 de contracte în execuție (36 Contracte de Lucrări, 4 Contracte de Servicii);
  • 7 contracte de lucrări finalizate;
  • 2 contracte de servicii finalizate (un contract de servicii și un contract de furnizare de echipamente);
  • 5  Documentații de Atribuire publicate pe platforma SICAP având valoare totală estimată de 507.136.615,54 lei fără TVA (CL36, CL37, CL38, CL2A, CL34A);
  • 2 Documentații de Atribuire cu valoare estimată de 57.823.296,99 lei fără TVA ce urmează a fi republicate pe platforma SICAP (CL1A, CL3A).

        Lucrările se desfășoară în cadrul a 94 de șantiere, fiind implicate 163 de firme de construcții.

        Pentru sistemul de alimentare cu apă au fost realizați și decontați 302,48 km din cei 552 km conform contracte semnate, înregistrându-se un progres fizic de 54.80%.

        Pentru sistemul de canalizare menajeră au fost realizați și decontați 343,09 km din cei  559 km conform contracte semnate, înregistrându-se un progres fizic de 61.38%.

                          Stadiul recepțiilor în județul Constanța

În cadrul Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în aria de operare a SC RAJA SA Constanța, în perioada 2014-2020 au fost prevăzute investiții pentru un număr de 43 de UAT-uri din județul Constanța, extinderea și modernizarea infrastructurii rețelelor de apă și apă uzată în județ realizându-se prin intermediul a 40 de contracte de lucrări. Astfel, beneficiarii acestor investiții sunt locuitorii din 70 de localități din județ.

La data prezentei au fost finalizate lucrări și emise Procese Verbale de Recepții la Terminarea Lucrărilor/ Procese Verbale de preluare pentru un număr de 26 de Autorizații de Construire, beneficiarii investițiilor fiind locuitorii din 19 localități din județul Constanța, respectiv: Mun. Constanța, Corbu, Mihail Kogălniceanu, Lumina, Topraisar, Techirghiol, Dumbrăveni, Furnica, Lanurile, Ion Corvin, Tătaru, Comana, Negru Vodă, Adamclisi, Cotu Văii, Cumpăna, Plopeni, Tufani, Movila Verde. Până la sfârșitul anului 2022 se estimează finalizarea și demararea procedurilor de Recepție la Terminarea Lucrărilor pentru un număr de încă 28 de Autorizații de Construire, beneficiarii investițiilor fiind locuitorii din alte 22 localități din județul Constanța, respectiv: Tuzla, Eforie, Costinești, Băneasa, Lipnița, Limanu, Amzacea, 23 August, Pecineaga, Dulcești, Topraisar, Mereni, Fântâna Mare, Chirnogeni, Ostrov, Independența, Hârșova, Albești, Castelu, Tortoman, Poiana, Mangalia.

Investiții desfășurate de RAJA SA în Municipiul Constanța

Extinderea și modernizarea infrastructurii de apă și apă uzată în cadrul Municipiului Constanța a fost prevăzută în cadrul a 11 Contracte de Lucrări, la data prezentei 6 Contracte fiind atribuite, 3 Contracte au fost publicate în SICAP si 2 contracte ce urmează a fi republicate pe platforma SICAP . Valoarea totală a celor 11 contracte este de 600.314.247,71 lei cu TVA. Pentru sistemul de alimentare cu apă au fost realizați și decontați 30,34 km, din cei 43 km conform contracte semnate, înregistrându-se un progres fizic de 70.56%. Pentru sistemul de canalizare menajeră au fost realizați și decontați 22,22 km din cei 34 km conform contracte semnate, înregistrându-se un progres fizic de 65.35%.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *