Rafila confirmă: Vom importa medici din afara Uniunii Europene pentru a acoperi deficitul de personal din Sănătate

România ar putea apela la medici din afara Uniunii Europene pentru a acoperi deficitul de personal din Sănătate, potrivit declarațiilor făcute de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, la Ştirile TVR. România se confruntă cu un deficit de personal sanitar după ce zeci de mii de medici și asistente au plecat în statele din vestul UE.

Vă spun un lucru în premieră. Vom organiza o întâlnire regională la nivel înalt, anul viitor, în luna martie, în România, care are ca subiect exact probleme legate de resursa umană în sănătate. Participă reprezentanţi ai celor 53 de state membre ale regiunii europene OMS, reprezentanţi ai Comisiei Europene vor fi prezenţi. Ne dorim să găsim, să aducem în dezbatere să găsim soluţii, pentru că recunoaşterea calificării profesionale în Uniunea Europeană este foarte strictă şi nu poate fi făcută oricum. Şi trebuie să găsim pârghiile prin care şi eventualul flux de personal medical calificat din alte ţări decât din Uniunea Europeană să fie posibil, dar în nişte condiţii reglementate, care să poată să fie eventual aplicate, inclusiv proceduri de echivalare sau de completare a studiilor în ţările membre ale Uniunii Europene, pentru că România trebuie să adopte acelaşi model ca şi celelalte state, recunoaşterea calificărilor profesionale fiind unul dintre capitolele care au fost dezbătute şi încheiate în momentul aderării României la 1 ianuarie 2007”, a declarat Rafila.

Criză de specialiști la ambulanță și la UPU

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat luni, la TVR Info, că sistemul de sănătate din România se confruntă cu o problemă de personal.

Eu aş vrea să organizăm un nou examen de rezidenţiat în această primăvară pentru locurile rămase neocupate. Sunt câteva sute de locuri care nu au fost ocupate la examenul de rezidenţiat. La medicină de familie s-au ocupat aproape 90 % din locurile scoase la concurs, dar la altele… la medicină de urgenţă, de exemplu, s-au ocupat foarte puţine. Trebuie să facem medicina de urgenţă atractivă. E o criză de personal la serviciile de ambulanţă şi inclusiv în unităţile de primiri urgenţe şi trebuie să găsim o soluţie încât strategia de resurse umane să ofere suficient personal, să-l încurajăm, să găsim un mecanism, să vedem de ce oamenii evită. Nu e vorba numai că lucrează mult, e vorba că trebuie să existe un confort profesional. Trebuie să existe o încredere în dezvoltarea coerentă a sistemului, care e parte a sistemului de sănătate”, a declarat Alexandru Rafila.

Întrebat în ce măsură vom putea apela la forţă de muncă din Asia spre exemplu, în sistemul sanitar, ministrul a precizat că va exista o întâlnire cu 53 de state membre ale OMS în care va fi discutată această problemă.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *