PSD-iștii constănțeni, în apărarea reformei pensiilor: „Era mai bine dacă creșterea pensiilor era blocată pentru următorii 50 de ani? Am luat țara din groapă și am salvat-o de guvernele de dreapta!”

Organizația județeană a PSD Constanța a organizat astăzi o conferință de presă privind „dezinformările apărute în urma recalculării pensiilor”. Amintim faptul că social-democrații sunt sub asediu din partea colegilor de la guvernare, în speță PNL, dar și USR și AUR, cu privire la procedura de recalculare a pensiilor. 20 de judeţe au mai mulţi pensionari decât angajaţi. Judeţele din sudul şi estul României (Teleorman, Vaslui, Giurgiu, Botoşani, Mehedinţi etc.) tind să aibă o proporţie mai mare de pensionari în raport cu salariaţii. Judeţele Ilfov, Timiş, Cluj şi Capitala au un număr semnificativ mai mare de salariaţi comparativ cu cel al pensio­narilor. Cheltuielile totale cu pensiile au crescut în ultimii şapte ani de la 63,6 mld. lei în 2018 la o estimare de 131,4 mld. lei în 2024. Subvenţiile de la bugetul de stat pentru pensii au crescut de la 4,7 mld. lei în 2018 la o estimare de 21,5 mld. lei în 2024, ceea ce arată o creştere semnificativă a dependenţei fondului de pensii de bugetul de stat.

Recalcularea pensiilor a creat multe discuții în rândul pensionarilor. Peste 800.000 de seniori nu vor primi pensii mărite după recalculare, ceea ce reprezintă 17,44% din total, potrivit datelor prezentate. Mulți dintre pensionari sunt nemulțumiți de decizia de recalculare pe care au primit-o, iar unii reclamă faptul că acele decizii sunt, de fapt, greșite. În acest conflict – literalmente – social, dar și politic, prim-vicepreședinte al Organizației Județene PSD Constanța, primar al comunei Limanu, Daniel Georgescu; prim-vicepreședinte al Organizației Municipale PSD Constanța, consilierul local municipal Costin Răsăuțeanu; secretarul executiv PSD Constanța, fostul senator Ștefan Mihu; deputatul Cristina Rizea și directorul executiv al CJP Constanța, Cristina Samoilă, au organizat astăzi conferința de presă, deschisă de Georgescu, care s-a dezlănțuit pe partenerii de la PNL:

„PSD nu a făcut altceva decât să își asume să vină la guvernare și să facă aceată Lege a pensiilor, pe care PNL și USR nu au făcut-o niciodată! (…) Era mai bine dacă rămânea plafonul acela de 9,4% și blocau creșterea pensiilor pe mai bine de 50 de ani? Mai bine rămânea așa, nu? (…) Sunt bani care vin prin PNRR, prin asta se și asigură și în următorii cinci ani nu se poate modifica nimic! Nu putem să spunem că nu vor fi bani! Nu vom avea guvern de dreapta (după alegeri – n.r.), vom avea același guvern, nu se pune problema să avem guvern de dreapta. (…) Munca făcută de doamna ministru Bucura Oprescu nu e transmisă și comunicată corect de către președintele CNPP, care e pus de PNL!”, a spus Georgescu.

De asemenea, Daniel Georgescu a mai arătat faptul că PSD „a luat hățurile în mână și și-a asumat această lege”: „Ar fi trebuit pornit de undeva! PNL și USR nu ar fi făcut! Erau ocupați de cu totul altceva! (…) Eu am deciziile părinților mei, lor le-a crescut pensia cu câte 1.000 de lei. Mama mea are 76 de ani și în continuare muncește, fără probleme și contribuie!”

Mesaje grele la adresa liberalilor a avut și deputata Cristina Rizea, care – de altfel – se află în această luptă de apărare a pensiilor încă de la finalul recalculării:

„Legea este vehiculată și așteptată și mult cântată de trei decenii. Sunt mulți pensionari care spun că nu e normal ca pentru aceeași muncă și aceleași contribuții unii să iasă cu o pensie, alții să iasă cu o pensie. Trei decenii, statul nu a făcut nimic. Până la guvernarea Marcel Ciolacu nu a fost nimeni care să își asume efectiv această măsură, recalculare, pentru 4,6 milioane de pensionari. Nu este ușoară o asemenea muncă, să faci niște schimbări de asemenea anvergură. Era normal să apară și unele nemulțumiri, dar nu la modul în care partidele de guvernare sau de opoziție să facă o campanie apocaliptică, să sperie pensionarii, că pensiile lor vor scădea, deși avem art. 144 care spune foarte clar, că nici o pensie nu va scădea! Când este promovată în media această știre falsă că unele pensii vor scădea, e normal ca oamenii să se panicheze. Ce vrea această lege: la muncă egală și contribuții egale, pensie egală! Asta înseamnă că, pentru majoritatea pensionarilor, pensiile au crescut: din 4,6 milioane pensionari, 3,8 milioane au pensiile crescute de la 1 septembrie! (…) Practic, vorbim de doar 4,4% din pensii care nu cresc, apoi 95% dintre pensii cresc! De ce acest scandal și atât de mulți nemulțumiți? Ne dorim echitate pentru contributivitate! Acești colegi ai noștri, politicieni, care spun că nu toate pensiile cresc și unele cresc mai mult decât altele, practic sunt adversarii acestei echități!”, a spus Rizea.

Expert contabil de profesie, dincolo de activitatea politică, Ștefan Mihu a pus punctul pe i, vorbind despre o problemă socială:

„Unii dintre noi am acceptat în decursul anilor, fiind angajați la diverși agenți economici, să zicem o sumă de 1.000 de lei, dar s-a trecut 500, ca să fie mai puțin la impozit, la buget, să nu se încarce cu cheltuieli. Uitați că acum contribuția aceea de 500, omul chiar a lucrat, dar degeaba a lucrat 10-15 ani și acceptat salariul minim pentru că fie nu găsea loc de muncă, fie diverse… Adică e o problemă socială. Eu am avut firmă de contabilitate și expertiză și mi-am trecut salariu de 2.000 de lei la vremea aceea… Eu mi-am plătit oamenii corect, dar am prieteni (antreprenori – n.r.) care au trecut minimul…”, a spus Ștefan Mihu.

Ce se întâmpla cu pensiile dacă rămânea un guvern de dreapta?”, se întreabă Costin Răsăuțeanu, care a subliniat faptul că PSD a venit la guvernare, preluând efectiv țara din groapă:

Este adevărat că nu s-a comunicat și nu am spus adevărul mai des și anume că țara asta – după ce a fost condusă de Cîțu – USR, s-a dus în deficit fantastic, banii europeni puteam să îi pierdem dacă guvernul Ciolacu nu reușea să renegocieze și să salveze foarte mulți bani – care se duc în pensii și vă întreb: ce se întâmpla cu pensiile dacă rămânea un guvern de dreapta, care efectiv și-a bătut joc de pensionari și de banii acestei țări? Noi am luat țara din groapă, efectiv! În perioada asta trebuie să negociem cu Comisia Europeană deficitul bugetar, tocmai pentru a ne integra în acea țintă de deficit pentru a nu pierde bani europeni. Din ce cauză? Din cauza guvernelor de dreapta care și-au bătut joc de banii noștri! Trebuie să spunem această realitate! Obiectivul nostru va fi mereu grija față de pensionari și grija față de aceste pensii, pentru a oferi un nivel de trai decent și cred că am făcut-o de fiecare dată!”, a spus Răsăuțeanu.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *