Protestele iau amploare în China – Se cere DEMISIA lui Xi Jinping. Foile albe de hârtie devin un simbol al sfidării – VIDEO

Protestele față de restricțiile COVID par să se fi intensificat în China, iar sute de oameni au cerut demisia președintelui Xi Jinping, potrivit BBC. Mișcările de protest au izbucnit în urma unui incendiu care a ucis 10 persoane într-un bloc din orașul Urumqi. Protestatarii susțin că restricțiile COVID au provocat tragedia deoarece oamenii nu au putut ieși la timp din clădire. Autoritățile au negat acuzațiile, dar în mod surprinzător au prezentat scuze publice și au promis pedepsirea celor vinovați.

În orașul Shanghai, videoclipuri postate pe rețelele de socializare de jurnaliști străini arată mii de oameni care ies în stradă pentru a-și aminti de victime și pentru a protesta față de restricțiile COVID. Unii oameni au fost văzuți aprinzând lumânări și depunând flori pentru victimele incendiului de la Urumqi. Sute de persoane au fost auzite cerând demisia președintelui Xi Jinping și a Partidului Comunist. Astfel de revendicări sunt rare în China, unde orice critică la adresa guvernului și a președintelui poate duce la sancțiuni dure. Au fost și protestatari care au strigat injurii la adresa polițiștilor mobilizați în număr mare pe străzi. Un protestatar a declarat pentru agenția de presă Associated Press că unul dintre prietenii săi a fost bătut de poliție, în timp ce alți doi au fost stropiti cu spray cu piper.

Deși situația era calmă duminică dimineață, în zonă au rămas numeroși polițiști și agenți fără uniformă. În alte părți, în mai multe universități chineze, au apărut fotografii și videoclipuri cu studenți care protestau sâmbătă seara. Cea mai mare adunare a părut să fie la Universitatea de Comunicații din Nanjing.

https://www.youtube.com/shorts/rfi_qr9ALi8

Protestatarii chinezi au folosit foi albe de hârtie pentru a-și exprima furia față de restricțiile COVID-19, într-o manifestare rară de disidență publică care a depășit sfera rețelelor de socializare și a ajuns pe unele dintre străzile marilor orașe și în universitățile de top din China. Protestele au fost declanșate de un incendiu într-un bloc din orașul Urumqi care a ucis 10 persoane. Acolo oamenii erau ținuți în carantină și tragedia a fost pusă pe seama restricțiilor COVID.

Studenți de la universități din orașe precum Nanjing și Beijing au protestat ținând în mână coli albe de hârtie, potrivit imaginilor care au circulat pe rețelele de socializare. Aceasta este o tactică folosită pentru a se sustrage cenzurii sau arestării, potrivit Reuters. Și în Shanghai, oamenii care s-au adunat sâmbătă pe străzi au avut lumânări și foi albe de hârtie, potrivit martorilor și înregistrărilor video. Un videoclip distribuit pe scară largă, arată o femeie singură care stă pe treptele Universității de Comunicare din China din orașul Nanjing, cu o foaie de hârtie înainte ca un bărbat neidentificat să intre în scenă și să o smulgă. Alte imagini au arătat zeci de persoane care au urcat pe treptele universității cu foi de hârtie albă, iluminate cu lanternele telefoanelor mobile. Un bărbat a putut fi văzut ulterior certând mulțimea pentru protest.

„Într-o zi veți plăti pentru tot ceea ce ați făcut astăzi”, a spus el, în înregistrări video obținute de Reuters.

„Și statul va trebui să plătească prețul pentru ceea ce a făcut”, au strigat oamenii din mulțime.

Protestatarii au fost sfătuiți pe rețelele de socializare să aducă foi de hârtie la demonstrațiile planificate. De asemenea, mai mulți internauți și-au manifestat solidaritatea postând pătrate albe sau fotografii cu ei înșiși ținând în mână foi albe de hârtie pe WeChat sau pe Weibo. Până duminică dimineața, hashtag-ul a fost blocat pe Weibo.

„Dacă te temi de o foaie albă de hârtie, ești slab în interior”, a postat un utilizator Weibo.

Protestele sunt rare în China, unde spațiul pentru disidență a fost aproape eliminat sub conducerea președintelui Xi Jinping.

Manifestațiile au ajuns și la Beijing

Circa 300-400 de tineri chinezi manifestau duminică seara în capitala Beijing, la capătul unei zile marcate de proteste în mai multe oraşe ale Chinei împotriva restricţiilor impuse de autorităţi pentru aplicarea politicii „zero COVID”, relatează agenţiile AFP şi Reuters. Protestele au început după distribuirea intensă pe reţelele de socializare a unei înregistrări video care atribuie măsurilor de lockdown decesul a 10 persoane în urma unui incendiu într-un apartament din oraşul Urumqi.

Ideea susţinută în înregistrare este că, din cauza restricţiilor de deplasare, o stradă îngustă era blocată de maşinile parcate şi astfel a fost îngreunată intervenţia pompierilor pentru a stinge incendiul survenit la etajul superior al unui bloc înalt. Apariţia acestei înregistrări a fost urmată de proteste în acest oraş şi în altele, inclusiv în metropola Shanghai. Cel puţin deocamdată de mică amploare, având câteva zeci sau sute de participanţi, studenţi şi în general tineri, protestele s-au extins şi au ajuns către seară şi în capitală, unde mai devreme singura manifestare fusese într-un campus universitar. Răspunzând apelurilor lansate tot pe reţelele de socializare, circa 300-400 tineri chinezi s-au adunat duminică seară în apropierea râului Liangma, care trece prin Beijing.

Fără teste COVID, vrem să mâncăm!”, scandau aceştia, unii ridicând foi de hârtie albe – o aluzie la cenzură -, în timp ce alţii aprindeau lumânări pe un altar improvizat. Buchete de flori au fost depuse pe acel altar, pe care manifestanţii au scris mesajul: „Pentru victimele care au pierit în incendiul de la Urumqi pe 24 noiembrie”.

După ce la protestele de la Urumqi şi Shanghai au avut loc confruntări cu poliţia, cel de la Beijing s-a desfăşurat iniţial calm, însă mai multe multe maşini ale poliţiei se aflau în apropiere, în timp ce membri ai forţelor de ordine filmau protestatarii. În cele din urmă, către ora locală 22:30 (14:30 GMT), poliţia a încercat să-i disperseze, însă o oră mai târziu mulţi dintre manifestanţi încă erau acolo hotărâţi să reziste.

În oraşul Wuhan, unde a început pandemia COVID-19 în urmă cu trei ani, imaginile postate pe reţelele de socializare arată sute de persoane protestând pe străzi, în timp ce rup baricade metalice, distrug corturi amenajate pentru testări şi cer încetarea lockdown-ului.

China bate record după record de infectări cu covid

Autoritățile din China au raportat un nou record în ceea ce privește numărul cazurilor COVID. Este a patra zi consecutivă când numărul persoanelor infectate crește. Duminică, au fost înregistrate 39.791 de noi infecții cu COVID-19, dintre care 3.709 au fost simptomatice și 36.082 asimptomatice, a anunțat Comisia Națională de Sănătate, scrie Mediafax. Sâmbătă au fost 35.183 de cazuri noi. S-a înregistrat și un deces, ridicând numărul total la 5.233. Până sâmbătă, China continentală a confirmat 307.802 cazuri cu simptome.

Capitala și marile orașe ale Chinei continuă să lupte pentru a limita focarele, Chongqing și Guangzhou raportând cea mai mare parte a noilor infecții. Cazurile din Beijing au crescut cu 66%, ajungând la 4.307 cazuri, față de 2.595 în ziua precedentă, potrivit datelor autorităților locale. Chongqing, un oraș din sud-vestul țării cu 32 de milioane de locuitori, a raportat 8.861 de noi infecții cu COVID-19, în creștere cu aproape 15% față de cele înregistrate cu o zi înainte. Guangzhou, un oraș din sud, cu aproape 19 milioane de locuitori, a anunțat o ușoară scădere a cazurilor locale.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *