Proiectul care interzicea SRI să aibă activitate în presă, justiție sau Parlament, respins în Parlament. Motivare halucinantă a Guvernului: „Parlamentul are libertatea să voteze cum vrea” – DOCUMENTE

Majoritatea PSD şi PNL din Camera Deputaţilor a respins, în plenul din luna mai a.c., după dezbateri în Comisia pentru apărare, un proiect de lege prin care Parlamentul extindea controlul asupra activității serviciilor secrete. Personalul SRI ar fi urmat să nu mai poată desfășura activități în domeniul presei şi justiţiei, precum şi în cadrul Parlamentului României, conform proiectului. Proiectul iniţiat de către deputatul neafiliat Tudor Benga, care până în iunie 2022 a fost deputat USR, a fost respins de Cameră, în calitate de prim for sesizat şi urmează să primească votul decizional al Senatului.

Atât de mare a fost graba PSD şi PNL să respingă proiectul care viza conducerile serviciilor de informaţii, încât votul de respingere din plen a venit înainte de termenele stabilite de Biroul permanent al Camerei pentru depunerea amendamentelor, respectiv pentru redactarea raportului (8 mai, respectiv 16 mai). După respingerea din Camera Deputaţilor, proiectul de lege va intra în dezbaterea Senatului.

Limitarea puterii serviciilor secrete, în special a SRI, se lovește constant de respingeri în Parlament. Astfel, după votul din Cameră, deputatul constănțean Dumitru Viorel Focșa a formulat o întrebare la Secretariatul General al Guvernului în care a solicitat punctul de vedere al Executivului:

Răspunsul SGG-ului este halucinant, în ideea că Parlamentul este liber să voteze cum vrea, fără a exprima un punct de vedere concret, astfel fiind evitată o poziționare a Palatului Victoria față de limitarea puterii serviciilor secrete:

Potrivit proiectului, SRI nu ar mai fi putut să desfășoare activități comerciale, cu excepția celor derulate printr-o singură regie autonomă sau a unor unități medicale. Serviciile vor fi controlate parlamentar de o nouă comisie specializată, care ar putea primi acces nelimitat în sediile structurilor, dar și la toate documentele clasificate ale acestora. Comisia va ancheta și soluționa sesizările cetățenilor cu privire la încălcarea de către servicii a drepturilor și libertăților constituționale.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *