Proiect: Românii care la vârsta de pensionare nu au stagiul minim de cotizare vor putea primi înapoi banii plătiți pentru pensii

Românii care au cotizat la pensii de-a lungul timpului vor putea primii banii înapoi, dacă nu bifează și condiția privind stagiul minim de cotizare, dar și în situația decesului unui asigurat înainte de împlinirea vârstei de pensioare, caz în care banii vor fi transferați urmașilor legali. Proiectul legislativ vizează „restituirea contribuţiilor de asigurări sociale în cazul nevalorificării plăţii acestora datorită neîndeplinirii vocaţiei la plata pensiei”, potrivit titlului acestuia.

Valoarea contribuțiilor individuale de asigurări sociale plătite de asigurații sistemului public de pensii ar putea fi restituită în următoarele situații:

  • când, la împlinirea vârstei standard de pensionare, asiguratul care solicită înscrierea pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă nu îndeplinește condiția privind stagiul minim de cotizare;
  • în cazul decesului asiguratului înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare.

Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice arată că stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei cât și pentru bărbați. Vârsta standard de pensionare în cazul bărbaților este de 65 de ani, iar în cazul femeilor de 63 de ani, potrivit avocatnet.ro.

Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) se va ocupa de calculele contribuțiilor individuale de asigurări care vor trebui restituite celor care nu îndeplinesc condițiile de pensionare. Suma pe care românii o vor primi va fi actualizată cu rata inflației.

Sumele calculate de casele teritoriale le vor putea ridica titularii, în cazul în care asigurații care doresc pensionarea nu îndeplinesc condiția privind stagiul minim de cotizare, sau urmașii legi, în cazul decesului asiguratului. În cazul în care un asigurat la pensii moare, urmașii săi vor putea primii banii doar dacă nu se solicită o pensie de urmaș.

Agențiile Județene ale Fiscului se vor ocupa de plata sumelor restituite.

Pentru a putea intra în aplicare, proiectul legislativ trebuie să fie adoptat de Parlament, promulgat de președintele țării și publicat în Monitorul Oficial.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *