Proiect PSD și PNL: AMENZI de 500 de lei pentru minorii care fumează în școli, parcuri, terenuri de sport sau pe stradă

Consumul de tutun de către minori în spații publice ar putea fi interzis prin lege. O inițiativă legislativă a fost depusă în acest sens la Senat și urmează să intre în dezbaterea comisiilor de specialitate. Proiectul modifică legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun şi a fost semnat de 29 de deputaţi şi senatori PSD și PNL, informează Hotnews.

„Se interzice consumul de tutun persoanelor care nu au împlinit vârsta de 18 ani în următoarele locuri publice: drumuri publice, parcuri, stadioane şi terenuri sportive, instituţii culturale, săli de spectacole, instituţii sau unităţi economice, mijloace de transport, autogări, gări şi aeroporturi de stat şi private şi în unităţile de învăţământ public sau privat, precum şi pe o rază de 200 m în jurul acestora”, se arată în proiectul de lege.

Nerespectarea acestor prevederi de către persoanele fizice se va sancţiona cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei.

În expunerea de motive iniţiatorii precizează că potrivit unui studiu efectuat de Agenţia Naţională Antidrog există motive de îngrijorare cu privire la consumul de tutun, alcool şi droguri în rândul tinerilor.

Văzând legislaţia naţională în domeniul ordini publice, constatăm că legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice sancţionează contravenţionale consumul de alcool de către minori, însă această lege şi nici alta nu sancţionează în niciun fel consumul de tutun (fumatul în rândul minorilor). Ca urmare a acestor evidenţe, constatăm că legislaţia din România nu conţine prevederi prin care să fie sancţionat consumul produselor din tutun de către minori şi drept urmare, eforturile autorităţilor, cadrelor didactice şi persoanelor implicate în prevenirea şi combaterea consumului produselor din tutun (fumatului) de către această categorie, sunt lipsite de rezultate”, explică iniţiatorii.

Proiectul intră în dezbaterea Senatului, Camera Deputaţilor fiind forul decizional în acest caz.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *