Principalii asigurători se OPUN plafonării tarifelor RCA. ASF și-a RETRAS proiectul
Proiectul de plafonare a preţului poliţelor RCA, pregătit la propunerea Autorităţii de Supraveghere Financiară, nu figurează pe ordinea de zi deoarece a fost retras de ASF, a precizat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR), Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) şi Patronatul Industriei Asigurătorilor din România (PIAR) afirmă că nu sunt de acord cu proiectul de Hotărâre de Guvern care instituie o plafonare pe termen de 6 luni a tarifelor de primă la asigurările RCA. Industria arată că proiectul încalcă legislaţia europeană, este lipsit de fundament economic şi ambiguu pe anumite aspecte, riscând să destabilizeze şi mai mult piaţa de asigurări RCA. Mai mult, cele trei organizaţii amintesc şi că s-a mai apelat la o astfel de măsură şi în anul 2016, tot prin HG, iar soluţia nu a fost benefică nici pentru piaţa de asigurări din România şi nici pentru asiguraţi, nici pentru persoanele prejudiciate.
- „UNSAR, BAAR şi PIAR au luat notă de proiectul de Hotărâre de Guvern care instituie o plafonare pe termen de 6 luni a tarifelor de primă la asigurările RCA, făcând următoarele precizări: Industria nu poate fi de acord cu Proiectul de HG, care încalcă în mod evident legislaţia europeană, este lipsit de fundament economic şi ambiguu pe anumite aspecte, riscând să destabilizeze şi mai mult piaţa de asigurări RCA. Legislaţia trebuie modificată, dar necesită un pachet de măsuri mai amplu care să fie discutat împreună cu toate părţile direct implicate. Există soluţii esenţiale pentru o piaţă funcţională şi atractivă dedicată consumatorilor:
- – Îndreptarea articolelor specifice din Legea nr. 132/2017 care nu permit asigurătorului un control al costurilor, conducând astfel la dezechilibre importante în funcţionarea normală a pieţei de asigurări bazată pe competitivitate, profitabilitate şi prudenţialitate.
- – Demararea unui proiect naţional ce vizează reducerea frecvenţei şi gravităţii accidentelor rutiere şi adoptarea unor măsuri urgente de creştere a gradului de cuprindere în asigurare şi de combatere reală a fraudelor care să vină imediat şi eficient în sprijinul eforturilor deja existente în această zonă. Practic, la fiecare 100 de maşini înmatriculate în ţara noastră, cel puţin 6 produc accidente în trafic soldate cu pagube materiale sau vătămări corporale şi decese, comparativ cu 4,08% – frecvenţa înregistrată în Bulgaria, 3,2% în Polonia, 2,7% în Cehia, 2,3% în Ungaria şi 1,65% în Croaţia. UNSAR, BAAR şi PIAR s-au angajat într-un astfel de demers, şi se declară deschişi în a colabora cu alte organizaţii şi instituţii publice în acest sens”, arată organizaţiile, într-un comunicat de presă comun.
Industria precizează că la o soluţie similară s-a mai apelat şi în anul 2016, tot printr-un HG, când s-au plafonat tarifele de primă RCA. „Realitatea a demonstrat că nu a fost o soluţie benefică nici pentru piaţa de asigurări din România şi nici pentru asiguraţii şi persoanele prejudiciate deopotrivă, mediul concurenţial a fost grav afectat, iar România s-a confruntat în 2021 şi 2023 cu un faliment şi o insolvenţă de o magnitudine mult mai mare decât falimentele anterioare din industria de asigurări. În plus, trebuie reamintit că împotriva României s-a declanşat procedura de infringement care a încetat abia după ce s-a renunţat la intervenţia statului în politica de preţuri a societăţilor de asigurare”, arată patronatele.
Potrivit acestora, în prezent, deşi numărul de vehicule înmatriculate a depăşit 10 milioane, numărul asigurătorilor RCA activi din România este de doar 8 (ca termen de comparaţie, Cehia are 12 la o piaţă de aproximativ 6 milioane de vehicule). „Mai mult, se pune întrebarea dacă acţionarii sunt dispuşi în continuare să investească într-un mediu de business impredictibil, şi intr-o piaţă RCA marcată de 4 falimente în ultimii 8 ani, în contextul în care costul de capital necesar, raportat la expunere, pentru a îndeplini cerinţele de solvabilitate, este în creştere. Industria de asigurări a fost şi va continua să fie un partener profesionist şi echilibrat în vederea asigurării unui cadru legislativ care să îmbunătăţească funcţionarea pieţei de asigurări, în beneficiul tuturor cetăţenilor”, adaugă organizaţiile.
Referitor la proiectul de plafonare a preţului poliţelor RCA, pregătit la propunerea Autorităţii de Supraveghere Financiară, acesta nu figurează pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de vineri, 24 martie, deoarece a fost retras de ASF, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
„Facem o analiză asupra acestor observaţii!”
Proiectul de plafonare a tarifelor RCA pe şase luni elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) şi pus în dezbatere publică de Ministerul Finanţe a fost retras de ASF, nefiind inclus pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de vineri. „În urma observaţiilor care s-au făcut (…) proiectul a fost retras tocmai ca să putem analiza toate observaţiile”, afirmă purtătorul de cuvânt al ASF, Daniel Apostol.
Reprezentanţii Guvernului au anunţat că proiectui de plafonare a preţului RCA pregătit la propunerea Autorităţii de Supraveghere Financiară nu se află pe ordinea de zi a şedinţei de vineri a Executivului întrucât a fost retras de ASF.
„Proiectul a fost pus în dezbatere publică, în urma observaţiilor care s-au făcut (…) proiectul a fost retras tocmai ca să putem analiza toate observaţiile, toate notele care s-au făcut cu privire la proiectul iniţial. Facem astfel o analiză a punctelor de vedere exprimate”, a declarat, la Digi 24, Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF.
El a explicat că fiecare parte implicată a făcut propria analiză a proiectului şi a venit cu propriile observaţii. „Noi trebuie să le analizăm cu amănuntul pe fiecare”, a adăugat el.
Potrivit reprezentantului, au fost aduse note de completare sau modificare din partea reprezentanţilor pieţei de asigurări.
„Este firesc să ţinem cont de astfel de observaţii făcute în perioasda de dezbatere, de aceea proiectul a fost retras, tocmai ca să facem o analiză asupra acestor observaţii”, a arătat el, precizând că nu poate spune cât va dura această analiză.
Proiectul de plafonarea a tarifelor RCA pe şase luni, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a fost publicat în dezbatere de Ministerul Finanţe, miercuri. Autorităţile voiau astfel să îngheţe temporar, pentru 6 luni, tarifele de primă practicate de asigurători pentru contractele RCA încheiate ulterior datei intrării în vigoare la nivelul tarifelor de primă proprii calculate şi practicate de aceştia la data de 1 martie 2022, iar în situaţia în care tarifele de primă practicate la 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie, 2023 atunci asigurătorii RCA aplică cel mai mic tarif de primă, „astfel fiind asigurată o dispersie a riscurilor la nivelul pieţei de asigurări”. Comisionul de distribuţie se limita la un maximum de 8% din prima brută încasată. În ultima perioadă a fost înregistrată o evoluţie ascendentă a tarifelor de primă practicate de către asigurătorii RCA, se arăta în document, iar prin această măsură „se elimină potenţialul impact negativ al creşterii preţurilor inclusiv ca urmare a inflaţiei şi a luării în calcul a ultimului tarif de referinţă publicat de către ASF în luna martie 2023”.
„Erau clienţii majoritari, dar nu le mai putem repara mașinile!”
Șoferii care au RCA la Euroins sunt în impas, după ce ASF a anunțat că va cere falimentul companiei. Mai mulți patroni ai unor service-uri auto au admis că ezită sau chiar vor refuza să mai repare mașinile șoferilor care prezintă o asigurare obligatorie Euroins. Și service-urile au de suferit.
„Din păcate nu îi mai putem lua în lucru deocamdată pe aceşti clienţi, chiar dacă ne doare sufletul. E vorba de piese pierdute, clienți pierduți. Din 10 maşini reparate pe baza poliţei RCA, şapte erau Euroins. Acum acei oameni nici nu știu unde trebuie să meargă. Va fi o perioadă grea”, spune Cristina Czako, administrator al unuia dintre service-urile auto mari din Cluj-Napoca.
Un cuvânt important în decizia de preluare a reparaţiilor RCA îl au şi firmele de piese auto, cu care service-urile colaborează. În fapt, plata manoperei către service-uri se concretizează adeseori în piese livrate către acestea. Precedentul City Insurance – care a intrat de asemenea în insolvenţă în 2021 şi în faliment în 2022 – plăţile fiind preluate de Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) – este o lecție deja învățată pentru service-uri şi partenerii lor. În cazul service-urilor, lucrurile nu pot fi privite cu atâta ușurință. Iar greutățile lor se răsfrâng automat asupra clienților nevoiți să își repare mașinile pe asigurări Euroins. Cel mai important factor care declanșează atitudinea ezitantă a patronilor de service-uri auto să mai facă reparații pentru asigurări Euroins este dificultatea cu care plăteşte Fontul de Garantare, care este al statului, explică preşedintele Asociaţiei Păgubiţilor RCA (APRCA), Leonard Petre Munteanu.
„Nu știu dacă vor rămâne 10% din totalul service-urilor din țară care să execute aceste reparații pe FGA (Fondul de Garantare a Asiguraților). De ce? Pentru că intră în blocaje financiare. Nu au bani să susțină piesele pentru atâtea mii de mașini până când își vor lua ei banii de la Fondul de Garantare, pentru că este știut, Fondul de Garantare plătește destul de greu”, explică el.
Probleme vor apărea și la incidentele minore.
„Să zicem că ai un accident ușurel, o bară, o aripă, un far. Ca tot omul, până acum mergeai în service. Câte service-uri o să mai repare acum mașinile, știind că banii o să le vină de la Fondul de Garantare după un an jumătate-doi sau chiar mai bine un an jumate-doi sau chiar mai bine?”, se întreabă el retoric.
Dacă rămân puține service-uri care vor executa reparații pentru polițele Euroins, durata de programare va crește.
„Un păgubit o să ajungă probabil să primească programare la reparația în service la câteva luni. Și așa, în condiții normale, primeai programare cam la două-trei săptămâni”, mai spune Leonard Munteanu.
„Omul trebuie să circule în tot acest timp cu mașina lovită pe stradă. Legea îți permite să circuli cu ea lovită pe baza constatului amiabil sau pe baza unui proces verbal de la Poliție, 30 de zile. Restul zilelor ești pasibil de amendă din partea Poliției”, explică preşedintele APRCA.
În cazul daunelor totale lucrurile se pot complica şi mai tare. Conform legii, păgubitul a cărui maşină nu mai poate fi utilizată deloc are dreptul să solicite – unui dealer auto, spre exemplu – o maşină pe care să o folosească până la recuperarea prejudiciului pentru autoturismul său. Apoi, dealerii auto îşi recuperează banii de la asigurători, în acest caz de la FGA.
„Totuşi, câţi dealeri vor mai pune maşini la dispoziţie, neştiind când îşi vor lua banii? Omul se va gândi de două ori dacă să beneficieze de o astfel de maşină, gândindu-se că, fiind acest blocaj, dacă i se întâmplă ceva, va fi bun de plată. Şi aşa riscă să se lipsească de maşina pe care o folosea pentru transportat copilul, mers la serviciu, etc.”, atrage atenția asupra acestui aspect preşedintele Asociaţiei Păgubiţilor RCA.
De-a lungul timpului APRCA a avut litigiii cu Euroins, iar, pe grupul de Facebook al Asociaţiei, oameni din toată ţara au „îmbogăţit” aria de experienţe neplăcute cu asigurătorul.