Primul tur al alegerilor prezidențiale ar putea fi reorganizat în 15 decembrie, iar al doilea tur în 29. BEC spune că nu poate renumăra voturile pe cât de repede dorește CCR
Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a declarat în această dimineață, la Radio România Actualități, că în eventualitatea în care Curtea Constituțională ar invalida turul I al alegerilor prezidențiale, un nou tur I ar putea fi organizat pe 15 decembrie, iar un al doilea pe 29 decembrie. Greblă și-a exprimat speranța ca procesul de renumărare a voturior să se încheie în termenul dispus de BEC.
„Sperăm ca această acţiune, care este realizată de Birourile Electorale Judeţene, coordonată de Biroul Electoral Central, Autoritatea Electorală Permanentă nu are nici o competenţă legală în această operaţiune, să se termine cât mai repede. Din informaţiile pe care le avem, unele judeţe vor termina chiar în cursul zilei de astăzi renumărarea voturilor şi să fie comunicat rezultatul cât mai repede posibil la Curtea Constituţională, pentru ca aceasta să poată să ia decizia de validare a alegerilor sau de invalidare a scrutinului din 24 noiembrie şi de organizare a unui prim tur de scrutin pentru alegerea preşedintelui în 15 decembrie, al doilea tur urmând să se desfăşoare în 29 decembrie, o dată care ne dă multe inconveniente în ceea ce priveşte organizarea alegerilor, desfăşurarea alegerilor pe data de 29 decembrie, repet”, a declarat Toni Greblă.
De asemenea, președintele AEP a mai spus că după renumărare pot apărea cifre diferite, care să schimbe ordinea candidaților rezultată după turul I și atunci CCR poate dispune invalidarea.
„Eu vă spun din punct de vedere juridic cum pot sta lucrurile – dacă constată (CCR n.r.) că frauda este atât de mare încât determină schimbarea ordinii competitorilor politici, atunci poate să dispună invalidarea. Dar repet, dacă există probe certe că ordinea a fost influenţată de modul cum s-a desfăşurat votarea sau cum s-au numărat voturile şi poate să dispună invalidarea scrutinului din 24 noiembrie sau poate să constate că există unele diferenţe, cum poate să fie şi firesc, dar că acestea nu au influenţat major rezultatul final şi să valideze primul tur de scrutin. O diferenţă care schimbă ordinea competitorilor politici, adică cel de pe locul unu trece pe locul şapte şi cel de pe locul şase ar trece pe locul doi. Nu ştiu… Deci, se schimbă radical ordinea stabilirii rezultatelor votului.”, a precizat Greblă.
În ciuda faptului că termenul stabilit de CCR era vineri, 29 noiembrie, ora 14.00, renumărarea se va finaliza abia duminică seara, la ora 22.00. Biroul Electoral Central pentru alegerile prezidențiale a adoptat joi seara procedura de renumărare a voturilor, dispusă de Curtea Constituțională.
În ședința din data de 28 noiembrie a.c., Biroul Electoral Central pentru alegerea Președintelui României din anul 2024 (BEC) a adoptat Decizia privind modul de soluționare a solicitării formulate de Curtea Constituțională a României prin adresa cu nr. 11197/28.11.2024, emisă în Dosarul nr. 3671F/2024, înregistrată la Biroul Electoral Central pentru alegerea Președintelui României din anul 2024 cu nr. 781C/BEC/P.R.2024/28.11.2024.
Conform adresei menționate, Curtea Constituțională a României a dispus reverificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule la alegerile pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024, urmând ca rezultatele reverificării și renumărării să fie înaintate Curții. Astfel, Biroul Electoral Central pentru alegerea Președintelui României din anul 2024 (BEC) a decis că birourile electorale județene, Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate și birourile electorale ale sectoarelor municipiului București preiau, în baza unui proces-verbal, buletinele de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule rezultate în urma alegerilor pentru funcția de Președinte al României din data de 24 noiembrie 2024 de la tribunalul competent sau de la misiunile diplomatice și oficiile consulare, după caz.
Totodată, birourile electorale județene, Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate și birourile electorale ale sectoarelor municipiului București desigilează sacii cuprinzând materialele electorale menționate, consemnează operațiunea de desigilare într-un proces-verbal și asigură verificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule din cadrul secțiilor de votare din aria de competență a acestora, exprimate atât prin prezența alegătorului la secția de votare, cât și prin corespondență, unde este cazul, și comunică Biroului Electoral Central rezultatul acestor activități. Materialele electorale aferente secțiilor de votare din țară sunt preluate, transportate și depozitate sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne. De asemenea, materialele electorale aferente secțiilor de votare din străinătate sunt preluate, transportate și depozitate, în regim de urgență, în țară, la Biroul electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate, sub paza personalului structurilor Ministerului Afacerilor Interne și a personalului Ministerului Afacerilor Externe.
Rezultatul activităților menționate se consemnează pentru fiecare secție de votare într-un proces-verbal, iar pentru fiecare județ, pentru fiecare sector al municipiului București, pentru străinătate și pentru votul prin corespondență, după caz, se va întocmi un proces-verbal centralizator.
Versiunile scanate ale proceselor-verbale menționate se comunică Biroului Electoral Central și statisticienilor din cadrul Biroului Electoral Central, prin e-mail, la data de 1 decembrie 2024, ora 22.00, în timp ce versiunile originale ale proceselor-verbale se comunică BEC cel mai târziu la data de 3 decembrie 2024, ora 16.00.
Se anulează sau nu primul tur la prezidențiale?
Solicitări în acest sens, adresate Curții Constituționale, au existat la toate alegerile. Până în prezent, CCR nu a decis niciodată anularea alegerilor. Ar putea să o facă acum, teoretic vorbind, doar în situația în care constată existența unor fraude majore, care au răsturnat scorul. Cum s-ar putea ajunge însă la o asemenea decizie?
Se poate constata de pildă, dacă există suficiente probe în acest sens, că cele câteva mii de voturi suplimentare, numărate în dreptul Elenei Lasconi reprezintă, în totalitate, o fraudă generată de faptul că în timpul alegerilor reprezentanți ai partidului, în frunte chiar cu Lasconi, au făcut propagandă electorală. Asta ar însemna însă să se probeze că cele două-trei mii de voturi au provenit toate din state din cealaltă parte a globului, unde încă se vota la ora la care reprezentanții USR încălcau legea electorală. Va fi însă ușor de răsturnat o asemenea acuzație, prin simpla verificare a provenienței voturilor după ora la care s-a produs încălcarea legii. Un alt motiv în ceea ce-l privește pe Călin Georgescu este să se constate că s-a intervenit în mod artificial pe TikTok, prin influențarea subliminală a peste două milioane de cetățeni cu drept de vot din țară și din străinătate. Cam greu de demonstra acest lucru. Dacă nu care cumva imposibil. Iar dacă stăm bine să ne gândim, oricând și oriunde propaganda electorală e făcută să acționeze și în plan subliminal. Situația se complică însă prin faptul că președintele Klaus Iohannis a ieșit brusc din hibernare și, după ce instituțiile statului, inclusiv cea pe care o reprezintă, au declarat că nu au identificat ilegalități majore, brusc, din dorința de a-l ajuta cumva pe generalul cu patru stele Nicolae Ciucă, a convocat CSAT-ul. Poate fi însă doar un simplu joc de picioare, pentru a liniști cumva opinia publică internă și externă. Ședința CSAT de ieri însă dă peste cap calendarul alegerilor. Pentru că a pus Curtea Constituțională sub presiune. Ieri, Curtea Constituțională trebuia să ia o decizie. Să anuleze sau nu alegerile. Decizia însă, din motive de CSAT, s-a amânat. Orice amânare, fie doar și cu o zi, dă peste cap calendarul alegerilor din al doilea tur al prezidențialelor, întrucât, conform programului, campania trebuia să înceapă de mâine. Și, în această situație limită, Curtea Constituțională a adoptat o decizie de natură să împace și capra și varza. S-a pronunțat, fără a mai aștepta decizia CSAT. A găsit un subterfugiu. A decis pentru prima dată în România renumărarea tuturor voturilor. Ceea ce, în principiu, ar putea lăsa să curgă în continuare campania pentru turul doi la prezidențiale. În același timp, CCR a jucat la două capete. Pentru că se poate foarte bine întâmpla ca prin renumărare să se schimbe ordinea concurenților. Respectiv să treacă Marcel Ciolacu în fața Elenei Lasconi. Dacă însă se întâmplă așa ceva, atunci, atenție, în conformitate cu articolul 52 din legea 370 pe 2004, turul întâi al prezidențialelor trebuie să se repete. În plus, Marcel Ciolacu refuză chiar și după renumărare locul doi. Anunță că nu se va prezenta la alegeri în această eventualitate. Oare se așteaptă pur și simplu la eliminarea lui Călin Georgescu din alegeri printr-o lovitură de stat? Și în același timp la împingerea Elenei Lasconi în poziția secundă?
Dacă vom asista la o noutate absolută și primul tur va fi anulat, el va fi anulat în totalitate. Iar alegerile vor fi reluate, întregul calendar electoral fiind dat peste cap. În această eventualitate, și liderul AUR a declarat ferm că nu va mai participa la alegeri. Ceea ce înseamnă că voturile lui vor fi transferate fără probleme către Călin Georgescu. Care nu va mai avea nevoie de niciun TikTok, întrucât acum este prezent pe toate televiziunile și urmează să apară în toate măsurătorile. Va avea toate șansele să câștige în primul tur, în competiție cu ceilalți, și cel de-al doilea tur, în competiție cu Ciolacu.
În consecință, șansele lui Călin Georgescu de a deveni noul președinte al României în loc să scadă, cresc, direct proporțional cu amenințările la adresa sa. Păstrând proporțiile, el se identifică acum cu un Trump al României.
Procesul de renumărare a voturilor, în plină desfășurare
Procesul de renumărare a celor 9,4 milioane de voturi de la primul tur al alegerilor prezidențiale este în plină desfășurare. După decizia Curții Constituționale, BEC a dispus joi că birourile electorale județene, din sectoarele Capitalei și cel pentru diaspora să preia voturile valabil exprimate și nule, de unde erau depozitate. Ieri seară, sacii au început să fie aduși cu camioanele, sub pază.
În judeţul Maramureş începuse deja aseară procesul de renumărare a voturilor de la primul tur al alegerilor prezidenţiale, iar în alte judeţe se făceau pregătiri. În judeţul Timiş, membrii Biroului Electoral Judeţean şi personalul tehnic au fost convocaţi pentru ora 23.30.
În judeţul Constanţa, Prefectura a anunţat că buletinele de vot vor fi duse vineri dimineaţă, de la arhiva Tribunalului Constanţa, sub paza cadrelor Ministerului Afacerilor Interne, la Palatul Admistrativ.
Procesele verbale scanate, întocmite după renumărarea voturilor, trebuie să fie trimise la Biroul Electoral Central până la 1 decembrie ora 22.00. Iar originalele trebuie trimise până în 3 decembrie. BEC a stabilit și procedura de renumărarea a celor 9,4 milioane de voturi.
„Birourile electorale județene, Biroul electoral nr. 48 pentru secțiile de votare din străinătate și birourile electorale ale sectoarelor municipiului București desigilează sacii cuprinzând materialele electorale prevazute la alin. (1), consemneaza operațiunea de desigilare într-un proces-verbal și asigură verificarea și renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate și cele nule din cadrul secțiilor de votare din aria de competentă a acestora, exprimate atât prin prezența alegătorului la sectia de votare, cât si prin corespondentă, unde este cazul, și comunicã Biroului Electoral Central rezultatul acestor activități”, se arată în decizia BEC.
Potrivit acestei decizii, operațiunea de renumărare a voturilor este făcută de către membrii Birourilor Electorale Județene cu ajutorul personalului tehnic auxiliar și al statisticienilor. Membrii BEJ sunt convocați cu cel puțin două ore înainte de începerea operațiunilor de renumărare.
Ciolacu anunță că se retrage din cursa prezidențială și dacă renumărarea îl arată pe locul 2
Marcel Ciolacu face un anunț-surpriză: dacă renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale va arăta că este pe locul 2, se va retrage din cursă. „Nu vreau locul doi, vreau doar ca românii să afle adevărul”, afirmă premierul.
„Later edit: pentru că văd că propaganda și-a mai adăugat un punct pe listă. Ca să fie clar pentru toată lumea! Eu sunt aici să lupt, nu îmi trebuie locul 2 la masa verde. Cu toții avem nevoie de adevăr! Cum funcționează manipularea:
1. Dacă PSD câștigă, înseamnă că vrea toată puterea;
2. Dacă PSD pierde, se comportă cu demnitate și nu face circ precum alții cu tot felul de contestații , înseamnă că “știu ei ceva”;
3. Dacă un europarlamentar, ales pe listele AUR, contestă la CCR și CCR dă o decizie în UNANIMITATE de renumărare a voturilor, înseamnă că e pus de PSD, care vrea să fure;
4. Dacă USR umblă în sacii cu voturi sau ține oamenii în stradă la 40 de grade că vor ei să renumere, se numește un demers DEMOCRATIC!
Eu și toți oamenii de bună credință din țara asta ne-am săturat de propaganda asta grețoasă! Știți ceva?! Românii au dreptul să știe adevărul! Tot adevărul! Trebuie să știm clar dacă votul a fost viciat. Mai direct: dacă s-a FURAT! Pentru asta, recomand Biroului Electoral Central să permită în regim de urgență acreditarea tuturor asociațiilor civice, în special a celor care deja au fost prezente în birourile electorale și au experiență în alegeri, care doresc să participe ca observatori independenți în procesul de renumărare a voturilor de la alegerile prezidențiale. Iar dacă cineva a furat, să răspundă în fața românilor! Și ca să se liniștească propaganda: dacă se demonstrează în urma renumărării că am fost dezavantajat vă anunț că oricum mă retrag din această cursa pentru președinția României. Nu vreau locul doi! Nu mă interesează. Vreau doar ca românii să afle adevărul, care este mai important decât candidatura mea. Și apoi românii vor ști să îi pedepsească pe cei care au furat, mai repede decât o vor face instituțiile! Iar colegilor mei și tuturor românilor onești și muncitori le mai spun atât: cea mai importantă luptă este pe 1 decembrie! Locul 1 la alegerile parlamentare înseamnă ca viitorul guvern să aibă premier PSD! Adică continuarea proiectelor începute și dezvoltarea acestei țări! Pentru viitorul României – LA LUPTĂ!”, scrie Ciolacu pe Facebook.
Simion: „Nu voi mai candida dacă va avea lor repetarea alegerilor. Merg alături de Călin Georgescu”
Liderul AUR a declarat la Realitatea Plus că nu va mai candida, dacă alegerile prezidențiale se vor repeta. George Simion spune că este dezamăgit de numărul de voturi pe care le-a obținut, dar nu „umblă în subteran” ca să modifice rezultate.
„Azi, Marcel Ciolacu a zis că nu comentează deciziile CCR. Nu știu cine a avut interese să dea și mai departe declarațiile lui Gigi Becali. Toate studiile arătau că suntem în turul 2, iar oamenii au ales pe altcineva. Eu, de Hrebenciuc, nu mai vreau să aud, declarațiile lui Gigi Becali despre Hrebenciuc m-au afectat. Nu vreau să comentez ce plângeri s-au făcut. Imaginea de ansamblu este următoarea: CCR a cerut scoaterea lui Șoșoacă din alegeri, iar decizia de azi, cu atacul cibernetic, se încearcă scoaterea și lui Călin Georgescu și încălcarea voinței poporului, sunt primul dezamăgit de aceste alegeri și că nu am primit insuficiente voturi, dar asta nu înseamnă că umblu în subteranele politice. Am fost lucrat și sabotat, dar nu cer renumărarea. Am decis să îl urmez pe cel pe care românii l-au votat. Nu cer funcții, nu vreau renumărarea. Cer ca instituțiile statului să nu ia parte la acest joc. Sunt un om de onoare și îl voi susține pe Călin Georgescu și nu mai comentez. Nu mai candidez, pentru că românii și-au expirat opțiunea. Îl susțin pe Călin Georgescu dacă se reiau alegerile. Nu știu dacă CSAT are puteri executive, ci doar consultative. STS spune că nu s-a întâmplat nimic în neregulă. Dacă sunt dovezi clare, abia atunci putem vorbi, până atunci CSAT e format din persoane cu funcții politice. Atunci ce înțelegem că ei se agață de putere și nu recunosc înfrângerea. Am cerut predarea pașnică a puterii. Cei care se agață de putere vor fi taxați la următoarele voturi. Cei care fac parte din aceasta conspirație vor să ajungă la lovitură de stat. Mă voi lupta până la capăt, iar singura soluție este ca duminică românii să iasă la vot. Partidul care iese pe primul loc duminică are puterea de opri această nebunie”, a declarat pentru Realitatea Plus George Simion.