Primăvara lui 2024, cea mai caldă în România din ultimii 120 de ani

Primăvara anului 2024 a fost cea mai caldă în România de când există date meteo, adică de la anul 1901, având o temperatură medie pe țară de 12,8 grade, potrivit bilanțului Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

Luna mai a avut temperaturi normale, însă martie și aprilie au fost mult mai calde. Recordul anterior pentru întreaga primăvară data de acum 90 de ani, scrie Hotnews. În acest context, a fost depășit recordul anterior, respectiv primăvara anului 1934, când temperatura medie sezonieră pe țară a avut valoarea de 12,4 grade. În acel an 1934 mai ales luna aprilie a fost extraordinar de caldă, cu temperaturi maxime de peste 34 grade.

În ultimele două decenii, temperatura medie pe țară în anotimpul de primăvară a depășit frecvent 11 grade, iar tendința generală de evoluție a temperaturii în acest anotimp este crescătoare. ANM a menționat că recordul de temperatură înregistrat în această primăvară în România este rezultatul direct al valorilor extreme înregistrate în lunile martie și aprilie, care au ocupat pozițiile secundare în ierarhia celor mai calde perioade ale acestor luni, în intervalul 1901-2024.

Abaterea temperaturii medii a aerului în anotimpul de primăvară, față de mediana intervalului de referință standard (1991 – 2020) a fost preponderent pozitivă în ultimele două decenii, iar valoarea maximă, 2 grade, s-a înregistrat în acest an.

Pe de altă parte, în luna mai din 2024, temperatura medie pe țară a fost de 16,1 grade. Cea mai caldă lună mai din România s-a înregistrat în 2003, aceasta având o temperatură medie pe țară de 19,5 grade.

Temperatura maximă lunară din mai a acestui an, înregistrată la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, a fost de 31,4 grade, la Oltenița (jud. Călărași), în ziua de 31 mai, iar cea minimă a fost de -6,2 grade, fiind înregistrată la stația meteorologică Vf. Omu, în zilele de 12, 13 și 14 mai 2024.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *