„Primarul” Ovanesian vrea să EXTERNALIZEZE lucrările edilitare. „Confort Urban nu a realizat nici 20% din lucrările din orașul ăsta. Cosim trotuarele unde se accidentează bătrânii”
Astăzi a avut loc un desen animat în cadrul Consiliului Local Municipal Constanța, zis și ședință extraordinară, în cadrul căreia s-a dezbătut, printre altele, proiectul privind „modificarea HCL nr. 63/2013 privind aprobarea Contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de administrare a domeniului public şi privat din municipiul Constanţa”. Este practic vorba de un prim pas pentru externalizarea serviciilor prestate de Confort Urban în municipiul Constanța. Supărare mare pe city-managerul Felicia Ovanesian, care a constatat faptul că, pe parcursul unui an, societatea poate să externalizeze doar 5% din lucrări. Astfel, dintr-o dată, Confort Urban… nu mai face față! De altfel, pe parcursul dezbaterilor, Felicia Ovanesian a încercat să convingă pe toată lumea de faptul că nu vor fi niciodată contracte cu dedicație, utilizând o dramoletă din care reținem că se accidentează bătrânii în trotuare.
USR-iștii s-au prins repede de demers și au anunțat din start că se vor abține:
„Nu înțelegem caracterul extraordinar pentru care se află pe ordinea de zi și am solicitat retragerea, pentru a avea timp suficient pentru a studia și de a discuta cu colaboratorii noștri liberali și cu dl. primar. Noi ne vom abține”, a spus liderul consilierilor USR, Dumitru Caragheorghe.
În fondul problemei a intrat liderul grupului social-democrat, Costin Răsăuțeanu, care a avut nesimțirea să solicite un studiu de impact:
„Probabil argumentele noastre o să lumineze și grupul USR… În referatul de aprobare e menționat faptul că s-a constatat că baza materială și capacitatea de acoperire a tuturor zonelor necesită intervenții, anume că această capacitate este limitată. Se prevede faptul că Primăria are dreptul de a urmări, controla, supraveghea, modul de respectare și de îndeplinire a obligațiilor contractuale, întocmind note de constatare. Ați realizat până acum un studiu de impact ca să înțelegem și noi mai bine și să reiasă din acel studiu cum reiese eficientizarea cheltuirii banului public? Ce cheltuieli suplimentare presupun cele constatate? (…) Care sunt zonele care ar avea nevoie de intervenția suplimentară? Cred că e sănătos și democratic și să avem această discuție. Ce ne dorim de la Confort Urban? (…) Noi în proiectul de hotărâre nu avem cifrele… Confort Urban rulează un buget de 50 milioane lei/an. Ne dorim ca acest buget să rămână constant sau să crească? O eventuală externalizare a lucrărilor nu va afecta capacitatea și eficiența Confort Urban? De ce nu avem o analiză, o notă de fundamentare din care să reiasă că nu se va îngropa din cauza externalizării? Această practică de a externaliza, subcontracta prin delegare, noi am încercat să le limităm, să eliminăm acel plafon, dar nu se știe cât la sută din lucrările pe care Confort Urban le face… iar o necunoscută… Practica de externalizare a făcut obiectul multor rapoarte ale Curții de Conturi… Sunt procese încă în derulare cu foste societăți care au asfaltat în Constanța… Externalizarea poate să fie o măsură, dar justificată de niște studii de impact, astfel încât să nu afectăm eficiența Confort Urban. Dacă azi nu se face față, de ce nu venim cu soluții? Să îi înzestrăm cu echipamente, bani…”, a spus Răsăuțeanu.
Intervenția i-a inflamat pe primarul Vergil Chițac și city-managerul Felicia Ovanesian. De altfel, edilul Chițac a avut un singur rol în ședința de astăzi, să fie avocatul lui Ovanesian, fără să înțeleagă pe deplin implicațiile proiectului:
„Eu, de când sunt la Primărie, am constatat că Confort Urban are niște capacități limitate. Productivitatea lor, puterea pe care o au ei e mult mai mică decât noile orașului. Orașul se dezvoltă, gândiți-vă câte străzi avem de reparat în orașul ăsta, străzi, străduțe, intrări, bulevarde. Dacă ne-am pune problema ca Confort Urban să poată să ajungă din urmă vreodată probabil că viețile noastre vor mai trece și dacă ne mai naștem o dată nu mai facem lucrul ăsta… din cauza capacității limitate… A capitaliza acum Confort Urban e mult mai scump din perspectiva mea decât ceea ce am propus. În contractul de delegare spune – nu știu de ce – că societatea nu poate subcontracta mai mult de 5% din volumul de lucrări pe un an de zile. 5% e prea puțin și noi dorim ca ea să poată face un acord cadru pe patru ani, cu o sumă minimă și maximă și să scoată la licitație, să vină unul care se pricepe și, în paralel cu Confort Urban, să repare străzile, să aducem cât de cât orașul într-o formă mai bună… Când spuneți că astfel de contracte au făcut obiectul unor decizii ale Curții de Conturi, eu nu știu așa ceva… La Shapir alta a fost problema: au contractat la Shapir, după care au făcut tot ei lucrările! Cât privește chestiunea de legalitate, să nu aveți nici un dubiu juridic, avem aviz de la noi. Haideți să ne gândim rational, dacă în contract am spus că putem delega 5% și e legal, de ce nu am putea și mai mult? Nu e nimic ascuns. (…) O licitație poate să dureze și un an. La stațiile de autobuz au fost CNSC-uri, contestații și a durat un an… Ce facem dacă Primăria într-un an de zile străzile se degradează… Cine intervine? Asta e problema!”, a spus primarul Chițac.
Răsăuțeanu a insistat cu studiul de impact, iar Caragheorghe a explicat faptul că nu li s-au pus la dispoziție documente care să clarifice ceea ce urma să fie votat:
„Se spune în proiect că s-a făcut o analiză pentru 2016 – 2021, dar noi nu știm unde e, nu am văzut-o. Se spune că e subcapacitată, dar nu știm vis-à-vis de ce obiective… Trebuie să mergem în blind! Nu avem informații care să ne ajute să luăm o decizie… Nu exclud că o externalizare poate fi benefică, dar trebuie discutată. În ceea ce privește tarifele, sunt cele aprobate prin HCL și pot fi și mai mici. Am vrut să clarific, ca să nu se înțeleagă că am fost pe alături!”, a completat Caragheorghe.
Din acest moment a intervenit city-managerul pentru a-și apăra proiectul, ducând în derizoriu solicitarea de studiu de impact, susținând că acesta există, dar nu e nevoie să fie văzut, pentru că nu e cazul și nu înțelege asupra a ce:
„Obiectul proiectului de hotărâre – sunt sigură că nu e nici un dubiu – nu e de a aproba o externalizare. Se tinde doar către punerea în acord a contractului de delegare cu Legea 51/2006 în baza căruia acesta a fost adoptat. Legea spune expres că subcontractarea poate fi realizată cu respectarea legii achizițiilor publice. Suplimentar, în momentul de față, cu limitarea la 5% din volumul de lucrări, contractul e în conflict cu ROI a serviciului de întreținere a domeniului public și privat, care nu prevede o asemenea limitare. Vrem să punem în acord total documentele care stau la baza funcționării Confort Urban. În ceea ce privește studiul de impact pe care îl solicitați, studiu asupra a ce? A ce asupra ce? Ca să știm ce să solicităm… Al cărui demers, asupra cărei componente, activități, entități, nu știu ce să întocmesc… Eu de studiu de impact nu am auzit decât la anumite acte normative, cu anumite reglementări, care pot prezenta un anumit efect asupra anumitor componente… Deci, vă rog frumos să punem în acord actele care stau la baza serviciului Confort Urban, pentru că sunt în dezacord cu legea. Nu am solicitat încă externalizarea. (…) Studiile au fost făcute deja de Confort Urban, este recunoașterea proprie a Confort Urban că nu face față la ce e nevoie în mod real în municipiu, mai ales în ceea ce privește trotuarele, sunt trotuare care nu mai pot fi întreținute pentru că pe ele e crescută iarbă de 1 m, 2, 10… și consumăm bani publici ca să le facem apte de a fi întreținute. Mă refer în special la zona Coiciu. Deci nevoia există. Studiul a fost deja efectuat, datele există. (…) Nota de fundamentare poate fi pusă la dispoziție în 30 de secunde, numai că ea nu are nici o legătură cu obiectul hotărârii… (…) Bătrânii își rup picioarele în aleile de acces! Nu mai există o stradă nebombardată, sunt străzi centrale cu pavele de 50 de ani… (…) Cel mai bun an al Confort Urban a fost 2021 – 51 milioane lei, lucrări realizate, cu toată proasta coordonare. Eu nu fac politică, pentru mine e nevoie de aceste investiții. (…) Confort Urban nu a realizat nici 20% din orașul ăsta”, a mai spus Ovanesian.”, a spus Ovanesian.
Declarațiile city-managerului l-au iritat pe social-democratul Dan Georgescu:
„Haideți să înțelegem… și dl primar și dna administrator public… în continuare ne credeți naivi! Ne-ați dat niște materiale foarte subțiri, e prima oară când se aude că Confort Urban nu face față… (…) Eu știu că singura opinie juridică care contează e a dvs (Ovanesian – n.r.), dar dacă considerați că îmi spuneți de acel 5% din activitate că vreți să o anulăm, ne întrebați despre studii. Înseamnă că nu ați făcut niciodată studii! Ne spuneți de productivitate – că nu face față – la jumătatea anului. De ce nu ați spus la începutul anului? De doi ani? De ce vă grăbiți dacă nu are nici o importanță?”, a spus Georgescu.
Total depășit de situație, primarul Chițac a crezut că intervenția a aparținut lui Caragheorghe și a avut o declarație teribil de jenantă: „Păreți așa că sunteți tot timpul în opoziție dumneavoastră…”.
Proiectul de hotărâre a fost în final respins cu 10 voturi pentru – PNL, 7 împotrivă – PSD și 9 abțineri – USR.