Primăria Constanța a depus documentația pentru fonduri europene: Vrea turbină pe gaz pentru viitorul CET

Primăria Constanța continuă să atragă bani europeni prin proiecte care vin în completarea celor de modernizare a rețelei de termoficare și de construcție a noului CET. Astfel, miercuri, 03.07.2024, Primăria Constanța a depus proiectul „Creșterea capacității de cogenerare a sursei de producere a energiei termice pentru îmbunătățirea  eficienței energetice în SACET Constanța”, în cadrul Fondului pentru Modernizare. Acesta face parte din Programul-cheie 5: Cogenerare de înaltă eficiență și modernizarea rețelelor de termoficare – Sprijin pentru modernizarea și realizarea de centrale în cogenerare de înaltă eficiență și pentru modernizarea rețelelor de termoficare, Domeniul de investiții 5.1 – Suport pentru sprijinirea investițiilor de cogenerare de înaltă eficiență.

Valoarea totală a proiectului: 292.112.104,76 lei, fără TVA. Proiectul presupune construirea unei surse noi de energie termică, bazată pe o tehnologie de cogenerare de înaltă eficiență cu turbină pe gaz pregătită pentru amestec cu gazele regenerabile/cu emisii reduse de carbon, inclusiv hidrogen verde, împreună cu toate echipamentele și instalațiile auxiliare necesare. Mai exact, va fi construită o turbină cu gaze cu cazan recuperator de apă fierbinte cu capacitatea de 25 MWe și 30 MWt, care va fi realizată la cele mai noi standarde și în conformitate cu toate cerințele de eficiență energetică, mediu și schimbări climatice.

Noua sursă de producere a energiei termice va fi construită suplimentar față de cele prevăzute în proiectul de construire a noului CET. În urma realizării acestei investiții se preconizează:

– Reducerea gazelor cu efect de seră;

– Creșterea capacității instalate în cogenerare de înaltă eficienţă;

– Reducerea în consumul anual de energie primară.       

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *