Predoiu a anunțat DESFIINȚAREA IPJ Constanța! Glugă a DEMISIONAT din funcție, după accidentul din 2 Mai. „Îl vom regândi pentru a avea o șansă în lupta cu criminalitatea!” – VIDEO

Ministrul de Interne Cătălin Predoiu a anunțat luni desființarea IPJ Constanța după tragedia de la 2 mai.Noul IPJ Constanța va fi un proiect pilot”, a spus ministrul de Interne.

Am luat act de acuzațiile din presă și se opune o resetare completă a structurilor din MAI. Voi începe resetarea din județul Constanța și o voi extinde în toată țara. (…) Voi lua măsurile care urmează: Reorganizarea de sus până jos a IPJ Constanța. Întreaga structură organizatorică va fi regândită. Desființez IPJ și îl vom regândi pentru a avea o șansă în lupta cu criminalitatea. Noua organigramă va fi adoptată în jurul datei de 15 octombrie, până atunci va fi conducere interimară. Noul IPJ Constanța va fi un proiect pilot care va fi model pentru celelalte IPJ-uri. Dna comisar șef Mădălina Vlangăr va conduce interimar IPJ Constanța.”, a spus Predoiu.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a spus, după verificările Corpului de Control în cazul accidentului de la 2 Mai, ce propuneri și măsuri s-au luat în urma verificărilor.

„S-a constatat neglijență în serviciu față de inspectorul șef de politie de la IPJ Constanța. Inspectorul general al Poliției Române va dispune cu privire la măsurile pe care le va lua pentru mai mulți lucrărtori de la Constanța și Mangalia. Se va dispune revizuirea unei dispoziții pentru planificarea misiunilor, elaborarea planului de activități a IPJ Constanța, identificarea riscurilor la IPJ Constanța și transmiterea raportului pentru valorificare la MAI”,  a spus Cătălin Predoiu.

Glugă a demisionat după accidentul din 2 Mai

Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a anunțat luni, într-o declarație de presă la sediul ministerului, că șeful Poliției Constanța și-a dat demisia din funcție în urma evenimentelor care au condus la accidentul din 2 Mai, atunci când tânărul aflat drogat la volan și care a omorât doi tineri şi a rănit alţi trei, fusese oprit în trafic de poliţişti cu circa trei ore înainte de producerea accidentului rutier şi a fost lăsat să plece fără să fie testat pentru consum de droguri.

„În cursul zilei de astăzi, dl inspector-șef Constantin Adrian Glugă și-a înaintat raportul de eliberare din funcție”, a declarat, luni, ministrul de Interne, în declarația de presă în care a prezentat raportul Corpului de Control legat de accidentul mortal.

Mădălina-Sorina Vlangăr, comisar–șef, în vârstă de 45 de ani, este noul sef interimar al IPJ Constanta. Aceasta este fost sef de brigadă de Combatere a Criminalității și a ocupat funcția de atașat de afaceri interne în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, a spus Predoiu.

Corpul de Control al ministrului de Interne propune cercetarea chestorului de poliție Adrian Glugă, inspectorul-șef al IPJ Constanța, și a altor șefi de poliție de pe litoral, a anunțat ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, luni, într-o conferință în care a prezentat concluziile verificărilor.

„Pregătire precară și lipsa de experiență a unor agenți”

Cu privire la concluziile raportului. Modul de intervenție a fost caracterizat de o serie de încălcări ale normelor pe fondul pregătirii profesionale precare, a lipsei de experiență ori nerespectării cu bună știință a obligațiilor legale. Lipsa unei baze de date la nivelul MAI privind polițele RCA nu a fost de natură să împiedice măsurile legale. S-au stabilit carențe în actul managerial la nivelul tuturor palierelor ierarhice”, a spus Predoiu.

Ministerul Afacerilor Interne a anunțat, miercuri, primele demiteri în urma modului în care au acționat polițiștii care l-au oprit în trafic pe Vlad Pascu înainte de producerea accidentului din 2 Mai. Ministerul a anunțat și sesizarea parchetului în cazul polițiștilor care nu l-au testat pentru droguri pe tânăr și l-au lăsat să plece la volanul mașinii.

Au fost demiși: adjunctul Inspectoratului de Poliție Județean Constanța, șeful Serviciului rutier Constanța, șeful Poliției municipiului Mangalia și șeful postului de poliție Vama Veche.

Predoiu vrea testare antidrog la obținerea permisului auto

Ministrul de interne Cătălin Predoiu anunță că vrea, după accidentul din 2 Mai, să propună obligativitatea testării antidrog la obținerea permisului auto.

Voi propune Guvernului să luăm mai multe măsuri. Este vorba despre instituirea obligativității testului antidrog. Decă vrei carnet, test antidrog. Apoi, mărirea termenelor pentru restituirea permisului. Voi propune 3 ani. De asemenea, voi propune instituirea confiscării autovehiculelor când se conduce sau când sunt găsite droguri”, a spus Cătălin Predoiu.

Din raportul de control:

– La data de 18 august 2023, ora 21.40, faptuitorul aflat la volan a fost oprit in trafic in municipiul Constanta, raportul constata si sustine ca la acest moment au fost incalcate norme care stabilesc ca trebuia aplicata sanctiunea contraventionala pentru lipsa semnului de incepator, soferul avand o vechime mai mica de un an, plus ridicarea placutelor de inmatriculare.

– La 19 august 2023, la orele 00.40 s-a receptionat un apel 112 in care se faceau mentiune cu privire la modalitatea neobisnuita in care era condus un autoturism pe drumurile publice

– La 19 august, la ora 02.32 a fost depistat in trafic in Vama Veche, de catre o patrula in care se aflau un agent de politie, un plutonier, plus un plutonier adjuvant, autoturismul dat in consemn. In acel moment agentul de politie a incalcat prevederi legale pentru ca nu a ridicat placutele de inmatriculare, de asemenea era obligat sa conduca soferul la o unitate medicala pentru a prelua mostre biologice daca soferul nu a putut sa il supuna unor teste privind consumul de substante psihoactive.

– In urma activitatii politienesti descrise mai sus, un agent si un plutonier au gasit in portiera stanga-fata un pachet de tigari in care se gasea o tigara confectionata artizal si partial consumata cu specific de cannabis si un blister cu 4 comprimate de bromazepam.

– In jurul orei 03.00 ofiterul de politie a solicitat sprijin pentru testare alcoolemie, rezultatul a fost negativ, dar a solicitat dispecerului sprijin pentru un aparat drugtest, iar dispecerul a spus ca nu are. La acest moment nu a raportat conducerii politiei municipale imposibilitatea testarii drugtest a conducatorului auto.

– In jurul orei 04.30 soferul a parasit sediul politiei Vama Veche. La ara 05.21 a fost receptionat apelul prin care s-a semnalat accidentul rutier

Doi tineri au murit şi alţi trei au fost răniţi după ce Vlad Pascu, în vârstă de 19 ani şi aflat sub influenţa drogurilor, i-a lovit cu maşina, în localitatea 2 Mai. Anterior, tânărul fusese oprit de poliţie, în maşina sa fiind găsite substanţe psihoactive, însă el a fost testat pentru consum de alcool, fiind lăsat să plece cu asproximativ o oră înainte de producerea accidentului. Un adjunct al şefului IPJ Constanţa, şeful Poliţiei Rutiere Constanţa, şeful Poliţiei municipiului Mangalia şi şeful Poliţiei Vama Veche au fost eliberaţi din funcţie, însă nu şi şeful IPJ Constanţa. De asemenea, pentru trei poliţişti – doi subofiţeri şi un ofiţer – a fost depusă plângere penală.

DISTRIBUIE ARTICOLUL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *