Prăbușire politică în Germania. Președintele este pregătit să dizolve parlamentul, Berlinul pregătește alegeri anticipate
Conservatorii din opoziția germană l-au îndemnat pe cancelarul Olaf Scholz să permită imediat un vot de încredere și să organizeze alegeri în ianuarie, la o zi după ce coaliția sa tripartită stâncoasă s-a prăbușit și a aruncat țara în haos politic, notează Reuters. Coaliția s-a destrămat miercuri, când ani de tensiuni au atins apogeul într-o dispută cu privire la modul de a acoperi o gaură de mai multe miliarde de euro în buget și de a revigora cea mai mare economie a Europei, care se îndreaptă spre al doilea an de contracție.
Ruptura a avut loc la o zi după alegerea republicanului Donald Trump pentru un al doilea mandat de președinte al SUA și ar putea împiedica capacitatea Europei de a forma un răspuns unitar cu privire la probleme care variază de la posibile noi tarife comerciale ale SUA la războiul Rusiei în Ucraina și viitorul alianței NATO. Scholz, din partea social-democraților de centru-stânga (SPD), a declarat că și-a concediat ministrul de finanțe din partea partidului conservator din punct de vedere fiscal Democrații Liberi (FDP) pentru că s-a opus planului său de a suspenda din nou frâna de îndatorare pentru a strânge mai multe fonduri pentru Ucraina și economie. Acest lucru a dus la retragerea FDP din guvern, lăsând SPD-ul lui Scholz și Verzii. Cancelarul a declarat că va organiza un vot de încredere în ianuarie, pe care probabil îl va pierde, declanșând noi alegeri până la sfârșitul lunii martie – cu șase luni înainte de alegerile programate inițial pentru septembrie.
Friedrich Merz, liderul conservatorilor din opoziție, care conduc în sondajele la nivel național, a declarat că acest lucru este prea târziu și că dorește un vot de încredere imediat, „cel târziu până la începutul săptămânii viitoare”. Alegerile ar putea avea loc în a doua jumătate a lunii ianuarie a anului viitor, a spus el. „Pur și simplu nu ne putem permite să avem un guvern fără majoritate în Germania timp de câteva luni, urmat de o campanie electorală timp de încă câteva luni și apoi, eventual, de câteva săptămâni de negocieri de coaliție”, a declarat el reporterilor. Merz a declarat că îl va îndemna pe Scholz să accelereze votul de încredere în cadrul întâlnirii sale cu acesta, programată pentru prânz.
Scholz ar putea fi nevoit să țină cont de aceste apeluri, având în vedere că, din cauza destrămării coaliției sale, va trebui să se bazeze pe majorități parlamentare improvizate pentru a adopta orice măsuri serioase. Criza politică vine într-un moment critic pentru Germania, cu o economie în declin, o infrastructură îmbătrânită și o armată nepregătită. Dar ar putea fi, de asemenea, o „binecuvântare”, având în vedere tensiunile care au afectat această coaliție, prima de acest fel la nivel național, a declarat economistul ING Carsten Brzeski.
„Alegerile și un nou guvern ar putea și ar trebui să pună capăt paraliziei actuale a unei întregi țări și să ofere o orientare politică nouă și clară și certitudine”, a spus el.
Joerg Kukies, înalt funcționar în cancelaria germană și ministru adjunct al finanțelor, a fost ales pentru a-l înlocui pe Lindner în funcția de ministru al finanțelor, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului. Kukies, din SPD, este considerat un aliat apropiat al lui Scholz.
Președintele este pregătit să dizolve parlamentul
Preşedintele german, Frank-Walter Steinmeier, s-a declarat joi pregătit să dizolve parlamentul şi să pregătească astfel calea pentru noi alegeri, după destrămarea în ajun a coaliţiei tripartite a cancelarului Olaf Scholz, relatează Reuters, dpa şi AFP, potrivit Agerpres. Şeful statului german a atenţionat totodată partidele să se poarte în mod responsabil.
„Acum nu este momentul pentru tactici şi ciondăneli politicieneşti, ci pentru raţiune şi responsabilitate”, a subliniat Steinmeier într-o conferinţă de presă. „Ţara noastră are nevoie de majorităţi stabile şi de un guvern eficient”, a adăugat el.
Şefului statului îi revine responsabilitatea de a dizolva Bundestag, camera inferioară a legislativului, în cazul în care guvernul va pierde – aşa cum este de aşteptat – votul de încredere pe care cancelarul Scholz a afirmat că îl va cere deputaţilor în ianuarie.
Preşedintele german a amintit şi de actuala „situaţie politică incertă” nu doar „din Germania, ci şi din Europa, din lume şi de după alegerile din SUA”.
Olaf Scholz l-a demis miercuri pe ministrul finanţelor Christian Lindner, liderul Partidului Liberal-Democrat (FDP, pro-afaceri), partener în coaliţia guvernamentală tripartită alături de Partidul Social-Democrat (SPD) al lui Scholz şi de Verzi. La scurt timp după aceea Lindner a anunţat retragerea FDP de la guvernare. Scholz a convocat ulterior un vot de încredere pentru 15 ianuarie, care ar putea duce la alegeri anticipate.
Principalul punct de divergenţă în coaliţie l-a reprezentat acoperirea deficitului în bugetul pentru anul 2025, în timp ce Germania trece prin al doilea an de recesiune şi mai multe sectoare ale economiei germane se află în criză şi anunţă concedieri, cum este cazul sectorului auto. Împreună cu Lindner au părăsit guvernul ministrul justiţiei, Marco Buschman, şi cel al educaţiei, Bettina Stark-Watzinger, cancelarul urmând să conducă, până la posibilele anticipate, un guvern minoritar format din social-democraţi şi Verzi.